Dier_big-bio1Uit een door de Universiteit van Aarhus uitgevoerde studie blijkt dat één op de drie biggen doodgeboren wordt of sterft tijdens het spenen op biologische bedrijven in Denemarken.

De studie van het Deense ministerie van Landbouw, wijst uit dat enkele belangrijke verschillen met gangbare bedrijven voor een hoog sterftecijfer zorgt. Door de strengere voorschriften moeten biggen op biologische bedrijven vrij rond kunnen lopen. Hierdoor is het moeilijk de biggen te monitoren waardoor meer biggen verhongeren. Daarnaast vormen infecties een grotere bedreiging en sterven biggen door verdrukking. Dit zorgt voor een sterftecijfer van 33 procent op biologische bedrijven. Op gangbare bedrijven sterft ongeveer 14 procent van de biggen tijdens de geboorte of tijdens de eerste levensweken. 19-08-2013  uit BoerEnBusiness http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10832465/Een-derde-bio-biggen-sterft-in-Denemarken

Dus meer dan twee keer zoveel biggensterfte bij de biologische- tov de gewone varkensbedrijven.

Lijkt me typisch geval van onverwachte consequenties voor Wakker Dier. Let wel, ik ben niet tegen biologische bedrijven, ik ben tegen het zonder meer aannemen en propageren tot norm van alles wat biologisch (en dus goed) is. Er zijn binnen de ‘gewone’ bedrijven ook heel veel ontwikkelingen in het belang van mens en dier, want het is natuurlijk!! ook geen goede business als er teveel biggen sterven.

13 REACTIES

 1. Hedde gij da gezeet gehad ja minde da werkelik woar hoe doede ge da hoe doede ge da hoe hedde gij da gedoan

  iig sterven ze natuurlijke dood en niet door alle chemische shit die ze binnen krijgen. En omdat het in Denemarken gebeurt wil niet zeggen dat het overal gebeurt.

  Geen idee waarom deze artikel bij vrijspreker staat. Ik zeg niet dat je het niet mag plaatsen, maar waarom op deze site en niet bijvoorbeeld op partij van de dieren?

  Overnight [7] reageerde op deze reactie.
  Prepperoni [10] reageerde op deze reactie.

 2. @Mario Aandewiel [1]:

  Daarom eet ik ook biologisch, om de sterke groente, fruit en beesten. niet om de “diertjes zijn zielig en lief!!” gehalte

  Ik kan mij ook in vinden met de antroposofen als het gaat om vaccineren van kinderen.

  Niet vaccineren en biologisch eten vind ik juist libertarisch, niet van dat zoet sappige sociaal democratisch gedoe als het gaat om maakbare samenleving. Laat de natuur haar werk doen. ;). Lekker rauw.

 3. we houden sowieso ,al veel te veel “zoogdieren” ( !!!) in leven

 4. Men had het al aan de prijzen van biologische producten kunnen vermoeden, met correctie voor de “redelijke lonen” van de werknemers aldaar.

 5. Kan dit artikel even gefaxts worden naar wakker dier en naar partij van de dieren?

 6. Hear Hear Hans! Al mijn vlees is ook biologisch, omdat de koeien, kippen en varkens hier gewoon vrij rondlopen. Dat is nog beter dan de biologische biggetjes in Denemarken, want hier kennen de beesten ook een eigen verantwoordelijkheid om uit te kijken voor roofdieren en auto’s en kiezen ze helemaal zelf wat ze eten. De beesten die volwassen worden zijn gezond en sterk en dat proef je.

  Ik vind dierenrechten bovendien niet geheel strijdig met libertarische principes. Echte rechten kun je ze niet geven, maar zo kunstmatig in een vleesfabriek gaat echt te ver. Het zou hoogstwaarschijnlijk ook niet bestaan in een ongesubsidieerde, ongereguleerde vrije samenleving.

  In plaats van verschillen te zoeken met links, moeten we juist de overeenkomsten benadrukken.

 7. Wat een bijzonder vermakelijk artikel!

  Of een stukje vlees wel of niet biologisch is is gewoon afhankelijk van regels. Een van die regels is een minimale bewegingsvrijheid (vaak uitgedrukt in vierkante meters) per dier.

  Het genoemde aantal is uiteraard afhankelijk van grillen, politieke waan, suffe bureaucratie met hier en daar een snufje lobbyisme als toetje.

  Vaak zijn deze aantallen te laag, waardoor er inderdaad problemen ontstaan.

Comments are closed.