A tree frog clutches a leaf angled towards the rain for shelter in Jember, East JavaVrijspreker: In de jaren zestig zijn experimenten gedaan met honden om te kijken wat het gevoel van controle hebben voor effect heeft. Waarom is dat belangrijk?

Opperdienaar: Het gevoel controle te hebben is heel fijn, niet alleen voor honden maar ook voor mensen. 

Vrijspreker: Gaat het dan om werkelijke controle of om het idee controle te hebben?

Opperdienaar: Werkelijke controle is helaas niet mogelijk voor onderdanen, want dan hebben heersers geen bron van inkomsten meer. Het beste dat we kunnen doen is een gevoel van controle. Maar terug naar het experiment van de honden.

De onderzoekers Seligman en Maier bonden twee honden met een juk aan elkaar en beiden werden elektrische schokken gegeven. Een van de twee honden kon echter de schokken voorkomen door een knop in te drukken. Deze hond had controle over zijn lot. Daarna werden de honden in een kooi geplaatst, waar ze wederom schokken kregen, maar konden nu met een sprongetje in veiligheid komen. Wat bleek is dat de hond die in het eerste experiment controle had, uit zijn kooi sprong, maar de hond die bij het eerste experiment geen controle had, gelaten zijn lot onderging.

Vrijspreker: Aangeleerde hulpeloosheid.

Opperdienaar: Inderdaad, dit kan tot ernstige klachten zoals depressie leiden. Als heerser heb je het wel gemakkelijk, want ze ondergaan elke ellende die je ze oplegt, maar ze vertonen ook weinig productiviteit, dus je verdient er ook niet veel aan. Het is dus van het grootste belang om de onderdaan een knopje te geven of een biljet met potlood, dat hem het idee geeft dat hij controle heeft.

Vrijspreker: Elke 4 jaar een grote show opvoeren dus, waarbij je om het papiertje van de onderdaan smeekt.

Opperdienaar: Inderdaad, dat houdt hem gezond en productief.

1 REACTIE

  1. en mocht je als hond tot pitbull uitgroeien dan leg je het loodje.
    vervolgens moet je daarna als boetedoening sterfbelasting afdragen opdat de bron ook na je dood niet op zal drogen. het loodje echter zul je nooit zien.

Comments are closed.