01Het is de Europese Unie die het niet kon laten om volgens FOK! commentaar te geven op de situatie in Egypte. Om precies te zijn, president Herman Van Rompuy van de Europese Raad en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie deden dat. Ik moet bekennen dat ik deze namen niet kende, hoewel ik verwoed lezer ben van allerlei nieuwssites om inspiratie te vinden voor mijn zondagse artikel.

Ik citeer even:

Het samenwerkingsverband van 28 staten zal er alles aan doen om een einde aan het geweld in het Arabische land te maken en de terugkeer naar het democratische proces te bevorderen.

Dat ze geweld willen stoppen vind ik nog wel prima, al vraag ik me wel een beetje af hoe ze dat willen doen. Laten we maar niet dezelfde methode gebruiken als in Irak en Afghanistan, waar geweld aan de orde van de dag is. Nog een geluk dat de VS geen deel uitmaken van de EU, en ik verwacht niet dat de EU soldaten gaat sturen. Hoe ze dan wel het geweld willen stoppen is niet helemaal duidelijk, ik denk dat ze in Egypte geen zier om de Europese Unie geven.

Verder is dit natuurlijk weer een typische EU-uitspraak. ‘Democratie’, de seculiere religie van deze tijd, zal de problemen natuurlijk wel oplossen en Egypte wordt net zo’n fijne staat als de gemiddelde West-Europese staat. Ja toch? Het ontgaat de EU natuurlijk dat ‘democratie’ helemaal niet zo’n fijn en stabiel systeem is als dat iedereen – behalve een libertarier – altijd denkt. Op 17 juni 2012 zijn er overigens al presidentsverkiezingen geweest die door Mohamed Morsi zijn gewonnen. Dat hij per direct alle macht naar zich toe trachtte te trekken zal ongetwijfeld een cultureel verschijnsel zijn. Ik vraag me af hoe de EU staat tegenover het toch bepaald niet democratische verschijnsel van ‘Egyptische strijdkrachten’ die Morsi weer wegbonjourden, maar ik denk dat ze daar wijselijk hun mond over houden.

In plaats van van Egypte het schoolvoorbeeld te maken van een gefaalde democratie kan de EU beter eens ophouden met het heilig verklaren van dit in wezen totalitaire systeem. Laat ze liever proberen om van Egypte een succesvolle nachtwakersstaat of iets dergelijks te maken! Van de EU kunnen we dat echter niet snel verwachten, want een dergelijk proces zou onherroepelijk tot hun eigen opheffen leiden en dat zou ze toch hun mooie baantjes kosten…

10 REACTIES

 1. “Dat hij per direct alle macht naar zich toe trachtte te trekken zal ongetwijfeld een cultureel verschijnsel zijn”

  Ja dat zie je ergens anders bijna nooit. Echt heel uniek voor die regio.

 2. Goed artikel Paul. Het is nu eenmaal zo dat Morsi en zijn islamofascistische gangsters, genaamd Moslim Broederschap van heel Egypte een kalifaat wilden maken. Met andere woorden een religieuze dictatuur, waarbij vrouwen, christenen en andersdenkenden met fysiek geweld worden bedreigd en kunnen worden vermoord. Het is heel goed dat het leger heeft ingegrepen en korte metten heeft gemaakt met deze schurken.

  Het is een raadsel dat de EU zo´n fascistische groepering als de Moslim Broederschap ondersteunt. Blijkbaar omdat ze nog steeds geloven (want dat is het) in een massademocratie. Geen woord hebben deze hypocrieten ooit geuit over de onderdrukking van de vrouwen en christenen. Nee, het was allemaal hosanna vanwege de Arabische winter (sorry lente). Dat en die grote dwaas in Washington met zijn criminele CIA die de wapens hebben geleverd aan de andere islamofascisten in bijv. Afghanistan, Syrie en Libie.

 3. Islamieten en democratie:
  een grotere contradictio in terminis is haast niet voor te stellen.

 4. Je kan van de islamieten zeggen wat je wil, van democratie kan je ze niet beschuldigen :p Verder staat het gros ervan helaas mijlenver van libertarisme af… Een theocratie van welke ingebeelde godheid dan ook is nog erger dan democratie, hoewel een islamitische staatsschuld wel heel handig rentevrij is :0

  • Een democratie is het nooit geweest.

   Nog afgezien van alle onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen, waren geen echte democratische verkiezingen.
   Want in een werkelijke democratie worden antidemocratische partijen verboden om mee te doen, want die maken als ze aan de macht komen een einde aan de democratie. Morsi was daar druk mee bezig.
   Dat was eerder al de les van nazi-Duitsland.

   Paul van Leeuwen [9] reageerde op deze reactie.

 5. Timmermans en de EU hebben 5 miljard € toegezegd aan de Morsi bende om de democratie te vestigen. Waar dat toe geleid heeft? Tot het onderdrukken, vermoorden, verkrachten en beroven van niet Moslims. Want dat verstaat De Moslimbroederschap onder democratie: alleen voor Moslims. Klinkt als “für Juden verboten”

  En daarom heeft het leger ingegrepen; volkomen terecht.
  Dat onbenul Frans Timmermans en de rest van het EU zooitje dat laatste veel erger vinden dan het vermoorden van niet Moslims geeft aan dat we van deze Eurofielen niets te verwachten hebben. Zij leveren Europa met een glimlach uit aan de fundamentalistische Islam omdat de handelsbelangen met Egypte (€ 24 miljard per jaar) zwaarder wegen.

  Het enge dat ik daarover kan zeggen is: over mijn lijk en dat meen ik letterlijk.

 6. @Likoed Nederland [8]: Vergeleken met Amerika is het democratische gehalte waarschijnlijk hoger geweest.

  1: In de meeste staten van de VS doen de verkiezingen er niet toe. Het ironische is dat in bijvoorbeeld heel erg Republikeinse staten ze van een republikeinse president niets te verwachten hebben. De cadeautjes moeten juist naar staten die ernaar neigen Democratisch te worden.

  2: Door het systeem van kiesmannen kan de president met het laagste aantal stemmen gewoon president worden.

  3: Er zijn maar twee partijen. Een conservatieve partij kost de Republikeinen vrijwel automatisch de overwinning. Een progressieve partij kost dat de Democraten. Remember Ralph Nader? Lood om oud ijzer is dezelfde keus als de kogel of de strop. Geen echte keus…

  4: Vergeet de invloed van financien op de kostbare campagnes niet. Zonder geld kom je nergens en daarmee wordt je invloed al snel handelswaar en ga je grote bedrijven tegemoet komen ten koste van kleine jongens.

  Dan deden ze het in Egypte eigenlijk zo slecht nog niet. Ik denk dat de VS, die graag legers sturen om ergens democratie te brengen, heel erg boos zouden worden als de EU er soldaten heen zou sturen omdat mislukte democratische systeem eens wat op te schudden, maar hoe langer je rondkijkt,hoe meer hypocrisie je ziet.

 7. Er is maar één land dat de democratie het dichtst “benadert” … met name Zwitserland met zijn 26 zelfstandige kantons ,en waar alle belangrijke beslissingen bij referendum aan het volk worden voorgelegd !
  Zwitserland is alleen daardoor al democratisch te noemen doordat het nooit oorlogen heeft gevoerd , geen kolonies heeft gehad , en nooit iemands bodem en/of andere schatten heeft geroofd !
  Zwitserland… dat ontelbaren asiel heeft verleend zodat ze konden ontsnappen aan de “justitie” (noem het moordlust ) van zogenaamde “democratische ” staten
  En nu gaan uitgerekend zij die eeuwenlang koloniale en andere oorlogen hebben gevoerd … andere volkeren hebben bestolen , uitgemoord , ge knecht en tot slaven gemaakt , Zwitserland beschuldigen van zwendel en fraude en hun bankgeheim aanklagen !

  Bedenkt ook dat geen land of volk grotere dienst aan de mensheid heeft bewezen dan Zwitserland ,en nog steeds , met de stichting door Henri Dunant van HET RODE KRUIS .

Comments are closed.