Lavabit en Silent Circle sloten onlangs hun websites uit voorzorg. Lavabit omdat zij geen trek hadden om hun lavabit-alternative-silent-circleklantgegevens aan de overheid uit te leveren. Silent Circle omdat zij vrezen dat hen hetzelfde lot wacht. De twee bedrijven verzorgden encrypted e-mailservice waar o.a. Edward Snowden gebruik van maakte

“Dit gaat over het beschermen van al onze gebruikers, niet iemand in het bijzonder. Het is niet aan mij om te beslissen of een onderzoek gerechtvaardigd is of niet maar de overheid heeft een wettelijke autoriteit om je te dwingen dingen te doen waar je ongelukkig mee bent,” zei Lavabitoprichter en eigenaar Levison afgelopen vrijdag over zijn beslissing. “Het feit dat ik hier niet over kan praten is net zo’n groot probleem als wat ze mij gevraagd hebben te doen.”

Levinson’s advocaat Jesse Binnall zegt dat het belachelijk is dat Levison zo extreem voorzichtig moet zijn met wat hij zegt over de inlichtingen van de overheid. ‘In Amerika zouden we ons geen zorgen hoeven te maken over wat we zeggen tegen de pers.’  Toen Edward Snowden afgelopen juli onthulde gebruik te maken van Lavabit verdrievoudigde het aantal maandelijkse gebruikers. Het lijkt er dus sterk op dat de Amerikaanse overheid Snowden’s mailverkeer wil bemachtigen.

Niet dat zoiets makkelijk gaat. Lavabit gebruikt drie versleutelde systemen om e-mails te spreiden rond Elliptical Curve Cryptography. Kort gezegd is een e-mail onmogelijk te lezen zonder een wachtwoord. Lavabit heeft slechts een gedeelte van een klant zijn wachtwoord. Zelfs als onderzoekers dit gedeelte zouden hebben dan is het nog niet mogelijk om iemand’s e-mails open te breken.

Silent Circle oprichter Phil Zimmermann – hij ontwikkelde de e-mail encryptie software PGP – vertelde dat zijn bedrijf na de websitesluiting alle e-mails van hun klanten verwijderd heeft. ‘We proberen iets aardigs voor ze te doen om te pijn te verzachten. Het idee is dat zoiets geen obstructie van de rechtsgang is als er nog niets aan je gevraagd is.’

Levison wil het overheidsbevel juridisch aanvechten en vraagt donaties voor zijn rechtshulpfonds. Op 8 augustus had hij al 90.000 dollar verzameld.

Samen met de recente gestarte overheidsjacht op Bitcoin begint de VS meer te lijken op de Verenigde Politiestaten. The land of the serfs and the home of the slaves…