hersenenDe maandelijkse lezing van de LP wordt deze keer gegeven door Peter Beukelman. Iemand die zijn sporen in libertarisch Nederland ruim verdiend heeft. Ik heb zelf een keer deze lezing bijgewoond en vond het een zeer nuttige presentatie. Ik denk dat eenieder zijn voordeel kan doen met meer kennis over het functioneren van het menselijke brein. De lezing heeft me gemotiveerd om hier meer kennis over op te doen.

Peter Beukelman studeerde elektrotechniek aan de TU Delft en ontwikkelt mobiele telecommunicatie chips voor zijn werk. Dit is een wereld waarin logica een dominante rol speelt. Hij begon zich 10 jaar geleden te verdiepen in het libertarisme. Tijdens zijn pogingen anderen te overtuigen van het non agressie principe, merkte hij dat ook mensen die logica in hun dagelijkse leven gebruiken, schijnbaar onlogische en rare emotionele sprongen maakten om aan hun oude standpunten vast te blijven houden. Hij raakte overtuigd dat een nog betere filosofische of economische onderbouwing van het libertarisme, niet opgewassen is tegen de psychologische spelletjes van de tegenstanders. Dit betekende het begin van een zoektocht naar de psychologische kanten van wat mensen overtuigt van een idee.

De belangrijkste stelling die verdedigd wordt, is dat de beslissingen van mensen voornamelijk ingegeven worden door factoren die op hun onderbewuste inspelen en dat de rationele verklaringen die mensen geven voor hun eigen beslissingen, meestal onjuist zijn. Het rationele bewustzijn is als een rijder op een olifant van het onderbewuste, een olifant die zelfstandig zijn weg kiest en een berijder die zichzelf wijs maakt dat hij de olifant naar links of naar rechts stuurt en denkt dat hij de controle heeft. De berijder van de olifant eist dan ook dat je met hem discussieert, maar als je die discussie aangaat kom je nergens, omdat de olifant de werkelijke route bepaalt. Verschillende psychologische experimenten komen aan bod om deze stelling te onderbouwen en duidelijk te maken hoe mensen wel van iets overtuigd raken.

De basis voor deze presentatie vormen psychologische experimenten uit de boeken:
‘Thinking fast and slow’ Daniel Kahneman,
‘Redirect’ Timothy Wilson,
‘Subliminal’ Leonard Mlodinov,
‘Brain Bugs’ Dean Buonomano:

Details:

Aanmelding. U kunt zich aanmelden via Facebook (niet verplicht)

Tijd. Dinsdag 3 september om 20 uur.

Locatie. Libertarische Partij, p/a Haags Juristen College, Landgoed Marlot, Leidsestraatweg 77A, 2594 BB ‘s-Gravenhage, T 070-4262600

Routebeschrijving. Let op! Wie een Navigator gebruikt moet niet de Leidsestraatweg maar de Hofzichtlaan 1 invoeren! De gemeente heeft in haar wijsheid namelijk de toegang vanaf de drukke Leidsestraatweg naar de oprijlaan van Landgoed Marlot afgesloten. Vanuit de richtingen Amsterdam (A4), Utrecht (A12), Rotterdam (A13) en Delft (A4): U neemt afrit 8 van de A4 (Den Haag Leidschenveen), waarna u rechtsaf de N14 richting Wassenaar kiest. Na drie tunnels gaat u links richting Den Haag Mariahoeve en bij de eerstvolgende stoplichten (schuin tegenover een Texaco pompstation) rechts de Hofzichtlaan in. Na een bocht om het water ziet u verscholen in een park links ons kantoor liggen.

2 REACTIES

Comments are closed.