we are changeEen van de meest omstreden bedrijven heden ten dage is Monsanto. Nu betekent het feit dat je omstreden bent in deze gekke tijd op zich niet zo heel veel. Voor de beoordeling kan je dan kijken naar de daden uit het verleden. Daden spreken immers duidelijker dan woorden. Het track record van Monsanto is helaas niet geheel vrij van smetten.

Het door Monsanto verkondigde doel, de groeiende wereldbevolking blijven voeden door technologische vooruitgang, is zeer nobel. Net als de doelen die de staten verkondigen overigens. Of de NGO’s. Veel organisaties hebben een dagtaak aan het beloven van een paradijs op aarde. Of in ieder geval het voorkomen van grote nood. Hoe serieus Monsanto publiciteit neemt blijkt uit de 280 video’s die ze zelf op youtube hebben gezet.

Hier begint het vernis los te geraken. Want hoe denkt Monsanto haar doel te bereiken? Met onder meer genetisch gemanipuleerd voedsel. Iets waar niet iedereen vrolijk van wordt. Daarnaast hebben ze veel zaadveredelingsbedrijven opgekocht en lobbyen ze voor bepaalde wetgeving.

Alhier een reportage van we are change Rotterdam aangaande Monsanto:

En een eerdere rapportage van een protest bijeenkomst.

Overigens humor om te zien dat de organisatie kennelijk de megafoon was vergeten en de geluidsinstallatie van een politie auto meermalen gebruikte om de demonstranten toe te spreken….

19 REACTIES

 1. Bij genetische gemodificatie speelt het gevaar van besmetting. Een biologische boer kan zijn aardappelen niet meer als bio verkopen als deze zijn “besmet” met GMO-aardappelen in het naastgelegen veld. Hoe klein GMO ook is, het heeft direct invloed op de omgeving. Een reguliere boer waarvan de aardappelen besmet worden met het biostuifmeel van de buurman heeft daar geen problemen mee.

  alius [2] reageerde op deze reactie.

 2. @alius [2]: Dank voor je correctie, dit voorbeeld is ongelukkig gekozen. Ik ben geen bioloog. Het punt wat ik bedoelde te maken gaat over het gevaar van contaminatie bij GMO-gewassen, bij andere gewassen speelt dit wel.

 3. @jhon [4]:
  Monsanto heeft als onderneming de vrijheid om ALLES te produceren monsanto is ISO gecertificeert ! vrijheid = blijheid
  En wat heeft dit met elkaar te maken? Inderdaad, als firma heeft Monsato alle vrijheid om te maken wat ze willen. Maar wat dit met ISO-certificeringen te maken heeft ontgaat mij.

 4. ISO= International Standard Organization.

  Internationale Gleichschaltung of gelijkschakeling Organisatie .

  You will eat what WE feed .

 5. Weet niet welke ISO-certificaten Monsanto heeft, maar als ze in de 9000-serie zitten (Iso-9001 of ISO-9002) betekent dit niets meer of minder, dan dat ze hun werkprocessen in kaart hebben gebracht en dat ze een bepaalde kwaliteit waarborgen. Let wel, niet per definitie een goede kwaliteit, maar wel een constante kwaliteit. Dit soort ISO-systemen zijn kwaliteitswaarborgingssystemen en geven klanten (ook intern in het bedrijf) de waarborg dat de kwaliteit (hoe goed of slecht ook) minstens aan de gestelde waarborgen voldoet.

  En dus niet, dat iedereen gelijke producten maakt. Je kunt ISO gecertificeerd zijn ook al maak je miljoenen variaties op een product. Als het maar omschreven is HOE je werkt en HOE je kwaliteit waarborgt, beheerst, documenteert, controleert, fouten mitigeert, enz.

  Sorry voor de wat lange uitleg, maar vroeger voor enkele bedrijven dit soort systemen geschreven. Nog een oude beroepsdeformatie, denk ik. ­čśë

 6. Frankenstein voedsel ten top!

  Het gevaarlijke van GMO is dat er nog geen lange termijn studies zijn gedaan naar de effecten. Verder tast het de hele biosfeer aan en infecteerd het niet alleen dezelfde planten, maar ook andere planten, insecten en dieren.

 7. Een bedrijf als Monsanto (ook wel “My Satan” geheten) “nobel” noemen zegt wel iets over de na├»viteit in libertarische kringen. Er zijn weinig betere voorbeelden van corporatisme en vriendjespolitiek te vinden dat deze bende parasieten. Kijk maar op Infowars.com wat libertarier Alex Jones over ze te melden heeft (wel aluhoedje alert daar).

  Overigens zijn twee geruchten interessant om verder na te gaan:

  1. Het gerucht dat er in de bedrijfskantines (in elk geval die van de bobo’s) alleen biologisch eten verkrijgbaar is. Hun eigen frankenstein-voer is er niet verkrijgbaar.

  2. Het broccoli-patent. Dat schijnt Monsanto sinds een tijd te bezitten voor de EU. Niet vanwege enige verdienste op het gebied van broccoli maar door een gat in EU wetgeving. Dus een plant die al duizenden jaren bestaat is opeens eigendom van een kliekje dat er alleen een paar juristen op heeft laten werken in plaats van boeren.

  MMAP [10] reageerde op deze reactie.
  Raymond [11] reageerde op deze reactie.
  daniel [13] reageerde op deze reactie.

 8. @daniel [13]:

  The World According to Monsanto GMO Documentary

  Hello my friends, be prepared for some challenging truths and be warned, our governments are being exposed for the puppet pretend democracies they are…. big BUSINESS calls the shots. People …. just in the way of their progress. We can change our fate, if we unify and use the only weapon feasible to beat the global elite ( major share holders in Monsanto) People Power. uploaded by Uploaded by eboyuk on May 18, 2011

  There’s nothing they are leaving untouched: the mustard, the okra, the bringe oil, the rice, the cauliflower. Once they have established the norm: that seed can be owned as their property, royalties can be collected. We will depend on them for every seed we grow of every crop we grow. If they control seed, they control food, they know it — it’s strategic. It’s more powerful than bombs. It’s more powerful than guns. This is the best way to control the populations of the world. The story starts in the White House, where Monsanto often got its way by exerting disproportionate influence over policymakers via the “revolving door”. One example is Michael Taylor, who worked for Monsanto as an attorney before being appointed as deputy commissioner of the US Food and Drug Administration (FDA) in 1991. While at the FDA, the authority that deals with all US food approvals, Taylor made crucial decisions that led to the approval of GE foods and crops. Then he returned to Monsanto, becoming the company’s vice president for public policy.

  Thanks to these intimate links between Monsanto and government agencies, the US adopted GE foods and crops without proper testing, without consumer labeling and in spite of serious questions hanging over their safety. Not coincidentally, Monsanto supplies 90 percent of the GE seeds used by the US market. Monsanto’s long arm stretched so far that, in the early nineties, the US Food and Drugs Agency even ignored warnings of their own scientists, who were cautioning that GE crops could cause negative health effects. Other tactics the company uses to stifle concerns about their products include misleading advertising, bribery and concealing scientific evidence.

  http://www.youtube.com/watch?v=6VEZYQF9WlE

 9. Ook interessant is dat Monsanto een tijdje terug blijkbaar het voormalige Blackwater heeft overgenomen. Monsanto heeft nu dus een eigen inlichtingendienst en priv├ęleger.

Comments are closed.