avatar MMAPVolgens “de specialisten” toont de Franse economie duidelijk herstel, zie dit bericht. Waarom vertrouw ik dit bericht niet? Simpel om 2 redenen:

1. “Duidelijk” herstel…, van 0,5%. Wauw, duidelijk zeg. Als ik 200 munten van 50 eurocent op een bergje gooi, en daarna gooi ik er nog 1 muntje bij, dan zakt mijn broek waarschijnlijk af van de duidelijke vermeerdering van het kapitaal.

2. Uitgerekend het kwartaal van het vakantieseizoen wordt vergeleken met het druilerig koude eerste seizoen. Ze vergelijken dus niet met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Ben weleens benieuwd naar dát cijfer.

Die newspeak wordt helaas door velen domweg geloofd, herhaald, doorverteld en het is snel “de waarheid”. Blijft u a.u.b. kritisch op wat u in de media leest. Jazeker, ook hier op Vrijspreker. Botweg iets geloven is dom. Onderzoek en vorm uw eigen mening is mijn advies.

10 REACTIES

 1. Ik woon in Le Mans, er wordt overal gebouwd.. woningen, kantoren en zelfs geld voor nog een nieuwe tramway. Ik zou niet weten waar dat geld vandaan komt. Dat François Hollande gezegd heeft dat het beter gaat met de werkloosheid is dat er een paar studenten een baan aangeboden heeft gekregen (cdd) en daardoor de werkloosheid (gelogen) naar beneden is gegaan. Dat de economie is gegroeid hier in FR is dankzij de vakantie periode… over een maand zullen we weer negatieve cijfers gaan zien. Ook beloofd onze goedheilige François dat buitenlanders een uitkering mogen aanvragen van € 480 euro…. Het project is in sommige provincies gestart. Als met recht heeft op een uitkering heeft men automatisch recht op vele sociale aanvullingen.. Hoe FR dat gaat betalen is mij niet bekend. FR is zo failliet als het maar kan, net als de rest van de landen in Europa. En als men een verhoging van de economie ziet van 0.4 % moet men dat aftrekken van een verlies van 3.8 %… dus eigenlijk is er nog steeds verlies van 3.4%. Ze liegen en bedriegen alles bij elkaar en de gemiddelde fransman kan François wel uitkotsen. Ik hoop echt dat Marine Le Pen aan de macht komt.. dan zullen er wel een aantal dingen veranderen. Eerst je Eigen tuin schoonmaken voordat je een ander helpt.

 2. Bovendien worden cijfers later vaak herzien.
  Verwacht die herziening niet voor 22 september.
  Merkel moet immers herkozen worden dus
  a) de economie van de EU als geheel moet groei vertonen
  b) de economie van cruciaal partnerland Frankrijk moet nog meer groei vertonen
  c) Merkelland zelf moet als beste uit de bus naar voren komen

  Daarom dus cijfers als 0,3%, 0,5% en 0,7%.
  Ik wil best geloven dat er in BRD nog sprake is van groei en ongetwijfeld meer dan elders. Ik verdenk hen dus niet van een krimp maar wellicht was de groei slechts 0,4% of zo.
  Frankrijk? Ach … met wat geluk 0,1% (als ze creatief alles boven de 0,00 enthousiast naar boven afronden).
  En de EU als geheel? Zou me verbazen als ze ueberhaupt boven de nullijn zitten.

  Maar ALS het al zo was, dan zijn er inderdaad omstandigheden die dit uitzonderlijke resultaat kunnen duiden en waardoor duidelijk wordt dat er van een structurele omslag geen sprake is.
  Zo was ten eerste het 1e kwartaal slechter dan normaal t.g.v. de strenge winter en als je daarmee vergelijkt is groei dus niet zo moeilijk, zeker als er sprake is van het verschuiven van uitgestelde activiteiten.
  Als ik 2 kwartalen na mekaar 100 had moeten presteren en factureren en in het eerste kom ik door omstandigheden maar tot 99,5 en in het volgende werk ik even mijn achterstand weg en doe 100,5 dan is er wel een toename van 1 van kwartaal op kwartaal maar als je het half jaar bekijkt was er in totaal gewoon 200, zoals verwacht. Niks groei. En als dan blijkt dat ik voorheen meer werk had, dan is er dus nog altijd sprake van krimp t.o.v. bv. het vorige halfjaar of hetzelfde halfjaar van vorig jaar.

  Scrutinizer [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Scrutinizer [2]: Wat ik nog vergat:
  Er wordt bovendien altijd met 2 maten en 2 gewichten gemeten.
  Een recessie wordt gefinieerd als 2 opeenvolgende kwartalen van krimp. Maar die wordt voorbij verklaard van zo dra er 1 enkel kwartaal van groei is.
  Huh?
  Ik zou zeggen als je niet over een nacht ijs wil gaan en niet bij elke krimp meteen van recessie wil spreken, want misschien is er wel sprake van een of ander eenmalig fenomeen wat de cijfers in een bepaald kwartaal verklaart, wees dan wel zo consistent om ook een omslag in de andere richting pas serieus te nemen na 2 opeenvolgende kwartalen van groei.
  De recessie nu reeds voorbij verklaren is dan ook intellectueel oneerlijk. Zelfs als achteraf mocht blijken dat het juist is, blijft het een aanfluiting dat er voor aankondiging van goed nieuws een andere maatstaf geldt dan voor de aankondiging van slecht nieuws. Wie zou zoiets toch bedacht hebben?

 4. Waarom nog de moeite nemen om te reageren op altijd weer die leugens ! Zijn er dan nog mensen die ze geloven ? Het hele financiële systeem worldwide staat op de rand van instorten, daar heeft het gebrabbel over een half procentje groei of krimp niets mee van doen. Bereid je voor op de ellende en koop goud en zilver als je dat nog niet gedaan hebt, als je het nog kan krijgen tenminste.

  Boy [7] reageerde op deze reactie.

 5. Zolang we in dit “geldsysteem” blijven er is geen kans voor herstel.

  Voor het realiseren van € 1,00 BBP is er een schuld nodig groter dan € 1,00.

  De schulden blijven groeien en de derivaten blijven spoken. De officiële statistieken zijn relevant alleen als propaganda signalen.

  Soevereine Munt + Glass-Steagall en het herstel man meteen beginnen.

 6. Veel mensen zijn bang en durven niet eens echt te zien wat er gaande is. Het is ook haast té ongelofelijk, té bizar om waar te zijn. Er is moed voor nodig om de realiteit onder ogen te zien. Ook vooraanstaande Duitse economen (vanouds de beste ter wereld) waarschuwen hier al jaren voor: onder hen de moedige hoogleraren economie Prof. Dr. Wilhelm Hankel en Prof. Dr. Albrecht Schachtschneider. Beiden maken ook deel uit van de groep van zes die vorig jaar via het Bundes Verfassungsgericht in Karlsruhe hebben geprobeerd de aanname van het ESM-verdrag tegen te houden daar dit in strijd was met de Duitse grondwet. Tevergeefs zoals wij allemaal inmiddels weten. Zowel Prof. Hankel -die ook oud-bankier is- als Prof. Schachtschneider houden vele lezingen die op youtube te vinden zijn: zeer alarmerend!

  Op 21 september staan de besten van onze samenleving in Den Haag.

 7. @Boy [7]:
  De vergoeding voor het slaan en polijsten van de munten valt wel mee. Het is,zoals gebruikelijk, de overheid die 21% BTW heft en het daarmee onnodig duur maakt.

 8. Bovendien niet onbelangrijk:

  Als je van 1000 euro 50% verliest heb je nog 500 euro in je zak. Zodra je weer 50% ‘verdient’ op je overgebleven 500 euro vertegenwoordigt dit 250 euro. 500 plus 250 = 750 euro. En wat zullen politici roepen? “ach, het was even schrikken, maar we zeiden het al steeds, niets aan de hand. 50 % erbij, 50% terug, over tot de orde van de dag…”

  MMAP [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Sander [9]: 🙂 Niet kunnen rekenen (bij het presenteren van de cijfers naar de slaven) is de roverheid niet vreemd. En de meeste slaven slikken het voor zoete koek zonder zelf eens iets te overdenken of onderzoeken.

Comments are closed.