euro vs zimbabwe“Van alle listen om de werkende mens te bedriegen is er geen enkel zo effectief gebleken als het bedrog met papiergeld.” (Daniel Webster)
Door de eeuwen heen heeft goud gediend als betaalmiddel, lang voor er sprake was van papiergeld. Goud wordt al lange tijd als een waardevol metaal beschouwd. In Egyptische hiërogliefen van de 26e eeuw voor Christus wordt er al melding gemaakt van dit bijzondere edelmetaal.

Tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw was het uitstaande geld geheel of gedeeltelijk goudgedekt. In augustus 1971 echter besliste de Amerikaanse regering om de dollar los te koppelen van het goud. Sindsdien is de dollar de belangrijkste geldwaardemeter in de wereld en heeft het fysieke goud haar plaats verloren in het financiële systeem.

Alle valuta zijn in essentie waardeloos papiergeld dat geaccepteerd wordt dankzij de wet of een regeringsmaatregel. Een vroeg voorbeeld van dit stelsel werd beschreven door Marco Polo gedurende zijn tocht naar China in 1275. Polo merkte op dat de keizer zijn onderdanen dwong zwarte stukjes papier met zijn officieel zegel erop als wettig betaalmiddel te aanvaarden, of anders wachtte de gevangenis of de doodstraf. De keizer gebruikte dit papiergeld om al zijn schulden te betalen.

De Amerikaanse auteur G. Edward Griffin schreef hierover het volgende : “Het is verleidelijk om zich te verbazen over de stoutmoedige macht (van de keizer) en dienstbaarheid van de onderdanen, die zo’n euveldaad verduurden, maar ons zelfvoldane gevoel verdwijnt snel als we de overeenkomst met onze eigen biljetten van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank die dollars uitgeeft) in overweging nemen. Ze worden versierd met handtekeningen en zegels; vervalsers worden streng gestraft; de regering betaalt haar uitgaven ermee; de bevolking wordt gedwongen ze te accepteren; zij en het ‘onzichtbare’ geld in chequeboeken waarin ze worden geconverteerd, worden gemaakt in zulke grote hoeveelheden dat het in hoeveelheid gelijk moet zijn aan alle schatten van de wereld. En toch kost het niets om ze te maken. In feite is ons huidige monetaire stelsel een bijna exacte replica van dat wat de krijgsheren van 700 jaar geleden ondersteunde.”

Ons geld wordt letterlijk uit de lucht gecreëerd. Het is niets anders dan papier en inkt. En dit is het geval voor alle valuta’s ter wereld. Een onbetwistbare en onaangename waarheid die niet te berde wordt gebracht in ons onderwijs en die nooit aan bod komt in de massamedia …

Als u in de Europese Centrale Bank te Frankfurt zou vragen om uw briefje van 50 euro om te ruilen voor een verhandelbaar en geldig waarde-item, zal men u niets kunnen geven. Er staat helemaal niets achter ons geldsysteem, er is geen back-up of iets dergelijks voorzien. Op die manier is de euro een belofte (dit staat trouwens letterlijk op een dollarbiljet vermeld).

Indien de schatkist u niets tastbaars kan aanbieden in ruil voor uw euro, is de euro een belofte om niets te betalen. Het is ook een historische waarheid dat ieder papiergeldstelsel vroeg of laat ineenstort. Denken we maar aan de inflatieramp in het Duitsland van tussen de wereldoorlogen, de Guttoperatie in België van na WO II, het continue invoeren van nieuwe munten in Latijns-Amerikaanse landen in de jaren tachtig van vorige eeuw en het recente debacle in Zimbabwe. De filosoof Voltaire schreef in zijn boek Candide : “Papiergeld, dat uitsluitend steunt op het vertrouwen in de regering die het drukt, zal steeds terugkeren naar z’n intrinsieke waarde, en dat is nul.”

Van metaalgeld is de mensheid overgestapt op papiergeld. En vervolgens, en steeds meer, op elektronisch geld. Gewoon cijfers in computers. Het geld van vandaag is feitelijk slechts een afspraak die op niets gebaseerd is. Echt vermogen is fysieke, tastbare rijkdom zoals land, gebouwen, grondstoffen en edelmetalen wat overigens ook niet zo snel vergaat.

Met toestemming overgenomen van de site Systeemcrisis. De auteur is Dirk Bauwens en hij schrijft niet altijd vanuit een geheel libertarische invalshoek maar hier slaat hij toch de spijker op de kop.

12 REACTIES

 1. “Met toestemming overgenomen van de site Systeemcrisis. De auteur is Dirk Bauwens en hij schrijft niet altijd vanuit een geheel libertarische invalshoek maar hier slaat hij toch de spijker op de kop.”

  En waarom zou iemand op de VRIJspreker altijd vanuit libertarisch perspectief moeten schrijven? Juist de Vrijspreker zou ieder mens de ruimte moeten geven om zijn of haar mening te geven. Vrij en zonder angst te worden “kaltgestelt”.

  Afgezien daarvan, leuk artikel

 2. Vroeger stond er op het papiergeld gedrukt dat men het in goud of zilver kon inwisselen.

  Nu is er maar één ondreliggende waarde: vertrouwen. Dit wordt met alle kracht die de regeringen kunnen opbrengen in stand gehouden. De kruik gaat zolang te water to-ie barst…

 3. Goud is ook maar zoveel waard als wij zelf willen. Stel geld wordt waardeloos, maar de bakker weigert je goud aan te nemen. Of sterker nog, hij vraagt 1 kilo goud voor 1 kilo brood. Wat is je goud dan nog waard? Waarde uitdrukken in papier of metaal is ons grote probleem. Hierdoor worden we verblind door hebzucht en egoïsme. Pas als we inzien wat echte waarde is, zullen fascistische machtssystemen (waarin we nu zitten) verdwijnen als sneeuw voor de zon.

  zoeffirelli [5] reageerde op deze reactie.

 4. @R. Reuvekamp [4]:

  6.000 jaar historie kan er niet naast zitten. Erg kort door de bocht weer: goud kan men niet eten, of een kilo goud voor een kilo brood. Vraag en aanbod speelt inzake deze kwestie een hoofdrol. Goud heeft zijn historische kwaliteiten meermaals bewezen en zal ook in de volgende systeemcrisis als een paal boven water staan. Maar goed…., wie ben ik om jou tot een aankoop van edelmetaal te dwingen.

  Succes

  R. Reuvekamp [6] reageerde op deze reactie.

 5. @zoeffirelli [5]:
  Heb je het goud wel veilig in een kluis, of ergens op een veilige plek? Want als je online goud hebt gekocht, of via je zogenaamde ‘eerlijke’ bank, heb je niets dan een papiertje gekocht. Het goud dat er zogenaamd is, is er niet. Duitsland wil goud uit Amerika halen, maar dat moet dan 10 jaar duren. Dat betekent simpelweg: Het goud is er niet. En Dijsselbloem wil niet eens weten hoeveel Nederlands goud er nog in Amerika ligt. Zou hij het dan gewoon weten? Dat dat goud allang verkocht is, aan de hoogste bieder.

  Prepperoni [10] reageerde op deze reactie.

 6. Echt waardeloos is het geld niet. Dan zouden de prijzen wel een stuk hoger liggen in euro’s, en de markt heeft altijd gelijk, en dus ook hier, dat het papiergeld vanwege het vertrouwen wel wat waard is. Als niemand zou vertrouwen in goud zou je met goud precies hetzelfde probleem hebben. Zolang men net zo verzot is op euro’s als op goud, is er geen vuiltje aan de lucht. Goud als standaard geeft echter wel een stabieler en waardevaster systeem. Dat ongenuanceerde van “papiergeld is niks waard” is voor mij te kort door de bocht.

  Willem [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Pteranodon [7]:
  Het is, helaas, de waarheid. Pak maar eens een tientje van 15 jaar geleden, en kijk wat je ervoor krijgt/kan kopen of ruilen.
  Pak vervolgens een gulden van (pak’m beet) 45 jaar geleden en ervaar het verschil.
  De waarde van fiat lijkt inderdaad te fluctueren met vertrouwen, maar de enige reden dat het überhaupt zo massaal wordt gebruikt om te betalen en vooral ook te sparen is het feit dat men daartoe gedwongen wordt.

 8. De spreuk van de week:

  De goede Heer zag ons werken en hij zag ons zweten.
  Toen zag hij ons salaris: Hij draaide zich om en weende bitter

 9. @Prepperoni [10]: Waarom juist alleen goud? En waarom zilver niet? Of diamanten? Goud heeft geen waarde van zichzelf. Geld is nu gekoppeld aan alle geproduceerde goederen en diensten. Vroeger alleen aan goud, aan een enkel goed. Maar gekoppeld was het altijd al. Waarde van goud hangt af van vraag en aanbod. Onzinartikel.

 10. @Bertus: Wat IS geld? Wie creëert geld en op welke basis? Wat zit daarachter?
  Je kunt geld aan alles koppelen zolang het maar niet naar believen van enkelen kan worden gecreëerd, gebaseerd op lucht…

Comments are closed.