taylor-projection-scaleVrijspreker: Het is vrijwel onmogelijk geworden om tot mensen door te dringen

Opperdienaar: Dat was het natuurlijk altijd al. Als mensen jong zijn, kunnen ze worden geprogrammeerd. Hun hersenen zijn nog flexibel en kunnen zich nog overal aan aanpassen. Naarmate een mens ouder wordt, zijn de mogelijke aanpassingen steeds kleiner. Grote stappen in het begin en later wat fine tunen. Zo kun je mensen in een raar idee ‘vastvriezen’ door hun opvoeding te controleren. Als het goed is, is er na die flexibele periode niet meer mee te spreken. Ze kunnen alleen nog projecteren.

Niet alleen denken idioten altijd dat ze met een andere idioot van doen hebben, dieven denken dat hun gesprekspartner een dief is, leugenaars dat hij een leugenaar is, naïevelingen dat hij naïef is, utopisten dat hij in een utopie gelooft, religieuzen dat hij een andere religie aanhangt, etatisten dat hij macht wil over andere mensen. Gierige mensen denken dat hij gierig is, mensen die niet om de armen geven denken dat de ander niet om de armen geeft. Psychopaten denken dat mensen om hen heen psychopaten zijn, sadisten dat het sadisten zijn, masochisten dat het masochisten zijn. Verslaafden weten zeker dat de ander verslaafd is, gedeprimeerden dat de ander gedeprimeerd is, opscheppers dat de ander een opschepper is, geïndoctrineerden dat de ander geïndoctrineerd is en mensen die laffe aanslagen plegen denken dat anderen laffe aanslagen plegen.

Aan de andere kant is het ook zo dat rationele mensen denken dat ze met een ander rationeel mens van doen hebben (lang nadat het tegendeel bewezen is), integere mensen dat de ander integer zal zijn, waarheidsminnaars dat de ander in waarheid geïnteresseerd is. Vrijgevige mensen dat de ander vrijgevig zal zijn, mensen die winst willen maken denken dat de ander winst wil maken. Competenten vermoeden dat hun gesprekspartner competent is en betrouwbare mensen dat de ander betrouwbaar is. Verder denken tactische mensen dat de ander tactisch is luie mensen dat de ander lui is. Allemaal lang nadat het tegendeel bewezen is.

Vrijspreker: Dat maakt communiceren inderdaad heel moeilijk, als geïndoctrineerden er van verzekerd zijn dat hun gesprekspartner geïndoctrineerd is, dan rest alleen nog hard op de ander inhakken, omdat dit precies de manier was waarop zij overtuigd werd van wat zij denken.

projection

Opperdienaar: Hier zit nog een laag boven. Zodra mensen doorhebben dat projectie optreedt en er meningen van anderen mee proberen te verklaren, krijgt de anarchist te horen: “Hij is anarchist, omdat het zelf zo’n brave Hendrik is en dat projecteert op anderen en daarom denkt dat er geen gezag nodig is” of “Hij is anarchist omdat hij zelf slecht is en denkt dat mensen in de regering ook slechte dingen zullen doen met hun macht.”

Vrijspreker: Welke van de 2 hoor je dan het meest?

Opperdienaar: Dat hangt er vanaf met wie je te maken hebt. Ook hier verraadt de persoon alsnog zijn ware aard, ondanks dat hij projectie doorheeft. Het is dan weer een laag die daar weer boven zit. Ook die keuze wordt bepaald door projectie.

Vrijspreker: Nu wordt het wel heel ingewikkeld.

Opperdienaar: De meest efficiënte methode om uit te vinden met wie je van doen hebt: Lok de ander uit wat te zeggen over mensen in zijn algemeenheid en hij vertelt je gelijk wie hij is met een openheid, die je nooit zou krijgen als je het direct zou vragen.

Vrijspreker: Een praktische tijdsbesparende tip van de Opperdienaar, hartelijk dank.

ORANGUTAN-AND-DOG-banana

6 REACTIES

  1. Dank voor les Opperdienaar! Heel interessant. En als je daarbij nog bedenkt dat IEDER mens ANDERS is, ga je beseffen waarom communiceren zo moeilijk is.
    Zelfs in bedrijven zijn de meeste interne problemen te wijten aan gebrekkige communicatie.
    Laat staan als je probeert aan mensen duidelijk te maken dat een geweldloze samenleving de voorkeur verdient boven de huidige geweldsmaatschappij. En nog welvarender ook!!!

  2. @Sander [2]: Ik zou zeggen: als je er vanuit gaat dat ze in werkelijkheid niets om de veiligheid van de onderdaan geven, maar betaald worden om weer een extra barriere op te werpen voor nieuwkomers op de sigarettenmarkt, dan wordt het allemaal een stuk duidelijker. Als je letterlijk hun verboden en geboden onder de loep neemt, slaat het idd nergens op.

  3. Hmm dan zou je dus ook heel wat over de schrijver te weten kunnen komen als die fictieve discussies schrijft, over wat er in diegene zelf omgaat (met de vraag of dat angsten voor een ander, of neigingen van diegene zelf zijn). Interessant.

    pcrs [5] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.