4 REACTIES

 1. Goed verhaal. Het is idd cruciaal om stil te staan WAAROM we hier met z’n allen zo druk zijn met vrijheid. Waarom steken mensen uren in het het beheer van Vrijspreker, het schrijven van artikelen, het organiseren van seminars, het oprichten van een libertarische partij? Je scoort er niet mee op een gemiddeld feestje, je hoort bij een tegenstroom die meestal niet sympathiek gevonden wrodt, je verdient er geen geld mee. Waarom dan toch doorgaan? Omdat je niet kijkt naar “wat” “hoe”, maar naar “waarom” je iets doet.

  Voor een publiekscampagne zullen we hier goed over na moeten denken. Het heeft geen zin om te pleiten voor het afschaffen van ontwikkelingshulp als je niet eerst communiceert dat je gelooft in de eigen kracht van mensen, het vertrouwen dat anderen elkaar helpen en je bezorgdheid dat ongevraagde inmening van mensen uit andere (westerse) culturen onherstelbare schade toebrengt aan een lokale bevolking. En dat je gelooft dat er alleen iets goeds kan ontstaan uit een organisatie die werkt vanuit vrijwilligheid en niet vanuit dwang (belastinggeld).

  Pas dan begin je over ontwikkelingshulp. Sla je dat stuk over, dan slaat de toehoorder jouw verhaal over!

 2. Hoe communiceren we onze idealen zonder andere direct voor het hoofd te stoten? Niet door te roepen om belastingverlaging of afschaffen van de ontwikkelingshulp. Maar door eerst je waarden uit te dragen, waar geloof je in? Waarom doen we wat we doen? Dat vermeld je op de startpagina van je NAP-site. Positief verwoorden, dus geen woorden als “geen”, “niet”, of “zonder”. Hier een vingeroefening:
  Wij geloven dat de mens geschapen is om vrij te zijn. At het zijn of haar recht is om alles te doen wat hij of zij verlangt zolang deze hetzelfde recht bij anderen respecteert. Je vrijheid stopt daar waar die van een ander begint.

  o Wij geloven dat ieder mens de vrijheid mag en moet hebben om te kunnen slagen of te falen
  o Wij geloven dat werkelijke solidariteit alleen begint bij vrijwilligheid
  o Wij geloven dat de mensheid voldoende moraal in zich heeft, dat solidariteit, ook met de meest kwetsbaren, concreet handen en voeten krijgt.
  o Wij geloven dat een vrij mens zich het best kan ontplooien.
  o Wij geloven dat een vrij mens voldoende ruimte heeft om zijn geluk met anderen te delen.
  o Wij geloven dat het nastreven van je eigen geluk de samenleving als geheel mooier maakt.
  o Wij geloven dat contractvrijheid leidt tot een betere moraal.
  o Wij geloven dat alleen vrijwillige hulp daadwerkelijk de oorzaak van de hulpbehoevendheid aanpakt.
  o Wij geloven dat alleen vrijwillige omgang met anderen leidt tot tolerantie en harmonie.
  Deels geinspireerd op het libertarisch manifest van http://www.meervrijheid.nl/?pagina=986

Comments are closed.