Margraten_amerikaande-begraafplaats-De afgelopen weken gaan wellicht de historie in. De Engelsen hebben de Verenigde Staten voor het eerst in militair opzicht in de steek gelaten. Dat is net zoiets als dat de Fransen zich gaan wassen, voortaan Duits spreken en hun stokbrood en wijn inwisselen voor zuurkool en bier. Een absolute onmogelijkheid. Die toch realiteit is geworden. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse bevolking. Het verstikkende kritiekloze patriottisme dat sinds Ronald Reagan overheerste is doorbroken. Een groter gedeelte van het volk is zelfstandig gaan nadenken. En keert zich af van de oorlogstrommel beroerende politici. Iets dat tot voor kort onmogelijk leek.

Er lijkt een omslag te hebben plaatsgevonden. Het tijdperk waar een solo optreden van de Verenigde Staten gesteund door de EU knarsentandend door andere landen werd gedoogd, dat tijdperk lijkt ten einde. De rode lijn is getrokken. Door de Russen en niet door de Amerikanen. De rode lijn is niet het gifgas maar het Amerikaanse militaire ingrijpen in Syrië. Beperkt militair ingrijpen van de Verenigde Staten in Syrië betekent het accepteren van een beperkte militaire tegen reactie van de Russen. Wie weet gaan de Russen met een commando actie de gevangen van Guantanamo Bay bevrijden? Of een andere soortgelijke actie. Een groot gedeelte van de wereld is het zat. Een beperkte reactie van de Russen op een Amerikaanse interventie kan snel uitgroeien tot een wereldwijd conflict.

De Amerikaanse president krabbelt voorzichtig terug. Hij merkt dat het thans niet langer mogelijk is zijn volk in een oorlog te storten. Waar de vermoedelijke aanwezigheid van massavernietigingswapens ooit genoeg was om in te grijpen, is het daadwerkelijke gebruik voor velen niet eens meer een valide reden tot ingrijpen. Een oorlog met Syrië zal zijn positie voor zover mogelijk nog verder verzwakken.

Ook op andere vlakken lijkt de mening van de Amerikaanse massa te kantelen. Marihuana wordt meer en meer gedoogd. Niemand wil meer Amerikaanse staatsobligaties. Men is Obama zat.

De interessante vraag is hoe dit gekomen is. De Main Stream Media beroerden toch trouw lange tijd de oorlogstrommel? Dode en stervende kinderen hebben tot op heden altijd gewerkt. Nu is dat niet langer zo. De MSM zijn in verwarring en worden opeens kritischer. De zich wijzigende publieke opinie is echter vooraf gegaan aan de omslag in de berichtgeving van de MSM.

Er zijn mensen die het nut van stukjes schrijven op bijvoorbeeld Vrijspreker betwijfelen. Samen met alle andere kritische onafhankelijke blogs in de wereld is er echter een wereldwijde beweging ontstaan. Versterkt door de lezers, en de discussies van de reageerders. Het zijn allemaal mensen die zelf geen politieke ambitie hebben. Maar wel de politiek willen veranderen. Wellicht hebben al die druppeltjes, al die artikelen, al die reacties, al die discussies, toch succes gehad. En hebben de blogs een rol gespeeld in het veranderen van de wereldopinie. En daarmee de kans op een wereldwijd conflict verminderd.

Het ziet ernaar uit dat de politici gaan bukken voor de kantelende wereldopinie en dat de MSM de kanteling volgen. Iets heeft de kanteling veroorzaakt. De politici en de MSM zijn niet de oorzaken van de kanteling maar thans de volgers van iets groters dat door een andere factor in beweging is gezet. Ik vermoed dat het toch het internet is geweest en dat de opinie vormende onafhankelijke sites daarin een belangrijke rol hebben gespeeld. De sheeple zijn wat meer people geworden. Maar er is nog een lange weg te gaan totdat eenieder zich als een onafhankelijke soeverein individu ziet. En gaat weigeren overheerst te worden en tevens weigert anderen te overheersen.

***********************************************************

NB: het is natuurlijk mogelijk dat de Nobelprijswinnaar voor vrede alsnog een wereldwijd militair conflict begint. Of dat er plotseling een paar wolkenkrabbers instorten. Feit blijft dat de internationale diplomatie gekanteld is doordat de innige band tussen de Engelsen en Verenigde Staten is doorbroken. En dat de Amerikaanse bevolking het juk van politieke correctheid, voor zover het om patriottisme ging, in ieder geval tijdelijk heeft afgeworpen en zelfstandiger is gaan denken over oorlog en vrede.

15 REACTIES

 1. tijdens herdenking 9/11

  “Een meisje van 15 riep Obama nadat ze de naam van haar oom had voorgelezen op om geen nieuwe oorlog te beginnen.”

  de toon is idd gezet.

 2. Vergeet niet sterk groeiende AVAAZ organisatie die elk gewenst onderwerp wereldwijd en á la minute kunnen bestoken met nu al 15 miljoen handtekeningen. En vergeet niet de felle kritiek van trendresearcher Gerald Celente in zijn dagelijkse Trends in the News.

 3. De Main Stream Media zijn verloederd, moreel ziek, decadent, geperverteerd en verslaafd aan subsidies van Vadertje Staat. Ik hoop dat niemand die websites als de Vrijspreker leest nog een cent (vrijwillig) van zijn eigen geld geeft aan die lieden. Maar nog beter is hen negeren en niet vatbaar zijn voor hun onwelriekende inhoud.

  Ik heb mijn abonnement op een omroepgids al bijna 20 jaar geleden opgezegd. Het is nog steeds amusant om de reacties van mensen hierop te horen, als ik het vertel. “Extreem Rechts” is nog steeds mijn favoriet. Want geen abonnement op een omroepgids is uiteraard gelijk aan _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (vul hier uw favoriete Godwin in).

  Prepperoni [8] reageerde op deze reactie.

 4. “De Main Stream Media beroerden toch trouw lange tijd de oorlogstrommel? Dode en stervende kinderen hebben tot op heden altijd gewerkt.”

  Klopt, totdat er een aantal berichten naar buiten kwamen bij eerdere rampen, dat uit gemakzucht beelden van rampen daarvoor gebruikt waren. Sindsdien realiseren mensen zich, dat ze feiten van interpretaties moeten scheiden. Je kunt geen stervende kinderen zien; je kunt alleen kinderen zien, die gedrag vertonen, dat past bij iemand die sterft. Niet dat ik niet geloof, dat er een gifgasaanval was, maar om aan te geven, dat zien – laat staan van een foto – geen geloven is.

  Ik denk echter niet, dat Amerika op zijn schreden terugkeert primair om protesten onder de bevolking. Het dreigende internationale isolement, de oplopende spanning met Rusland, maar uiteraard ook de penibele staat van de financiën maken een oorlog verre van verstandig.

  “Er zijn mensen die het nut van stukjes schrijven op bijvoorbeeld Vrijspreker betwijfelen. Samen met alle andere kritische onafhankelijke blogs in de wereld is er echter een wereldwijde beweging ontstaan.”

  Klopt, die mensen kom ik nog steeds tegen. Je zou een roepende in de woestijn zijn. Toch reageren politici toch op dingen, die ze op Vrijspreker of Nujij lezen. Logisch; als er een forum is, dat over je werk gaat, dan is ieder mens toch razend nieuwsgierig. Bovendien geven ze vaker te kennen maar wat graag in onze computers te snuffelen, met doel de burger te knechten, maar zeker ook uit angst en onzekerheid. Zulke zaken werken echter langs de weg der geleidelijkheid. Sinds 2003 houd ik me met dergelijke materie bezig (machtselite). Toen snapte geen mens, wat de tekst van Openbaring 13 (kopen noch verkopen zonder het teken van het Beest) betekende; thans is dat redelijk bekend. Ook ‘fiatgeld’, ‘geld uit dunne lucht scheppen’ e.d zijn bekend.

  Overigens heb ik al zelf meegemaakt, dat een bank omviel in 2009, de DSB. Een collega leest een nieuwsbericht voor en je neemt het tot je zoals elk ander nieuwsbericht, maar langzaamaan dringt tot je door: “Héé, dat gaat over mij! Ik zal moeten handelen.” Uiteraard is allesgoedgekomen door de bankgarantie, zelfs de misgelopen rente op mijn betaalrekening heeft DNB vergoed, maar zo’n ervaring maakt je wel op je hoede. En ook de sluiting van het Goldmoneyloket heb ik mogen ervaren.

  De continue stroom aan stukjesschrijverij, zoals de politiek dat ziet, geeft weer, dat de veenbrand, waar men in 2002 over sprak, niet zal zijn uitgewoed alvorens er fundamentele veranderingen zijn gekomen, de opluchting van Jeltje van Nieuwenhoven indertijd na de val van de LPF, “Aaah, nu wordt alles weer als vroeger”, ten spijt.

  De politiek en de MSM in Nederland hebben inmiddels een antwoord klaar op de ‘onderbuik’, zoals ze dat noemen. Naast de ‘salonsocialist’ hebben ze een nieuwe diersoort geïntroduceerd: ‘de salonpopulist’. De salonpopulist zou, evenals de salonsocialist zonder echte voeling met het volk, allerlei populistische uitspraken doen. De vergelijking gaat echter helemaal mank. Neem de prototypen salonsocialisten Groenlinks, D66 en in mindere mate de PvdA. Die mensen willen in feite niet eens wéten, wat er onder het volk leeft. Een salonsocialist denkt, dat Jan-de-arbeider zit te wachten op de multiculturele samenleving, klimaatbeheersing, een veilig ogende (maar niet zijnde!) omgeving, op frases als ‘jammer, dat u er zo over denkt’, op ontbijtpolitie etc, kortom op een duf middenklasseleven, terwijl de onderklasse worstelt met betalingsachterstanden schulden en met al die fraaie brieven op niveau A2, zodat iedereen het begrijpt, niet eens weet wat ze moet. De ‘salonpopulist’, een beetje de antipolitieke figuren en organisaties, zoals Geenstijl, Wilders, Middelkoop, Vrijspreker, Biflatie, Kopp Verlag in Duitsland, Dalrymple etc., verwoordt echter exact wat de bevolking denkt, zelfs al stoten ze soms delen van die bevolking tegen het hoofd. Er is geen verschil tussen wat de reaguurders in hun fora zeggen en wat de ‘salonpopulist’ zelf vindt. Deze nieuwe diersoort verwijs ik dan ook naar het rijk der fabelen.

 5. @Igor [4]:
  Mooi gezegd; ik hoop dan ook dat de Vrijspreker nog veel meer successen behaalt.
  Net als ik hoop dat jouw kritische opmerkingen blijven helpen om steeds de objectiviteit en de feiten juist te brengen. Dank je wel daarvoor!

  Inderdaad zijn petities minimaal effectief. Maar ook die doen een (klein?) druppeltje in de emmer. Het probleem daarbij is dat je steeds gaat vragen aan de gevestigde politici om iets te doen. En die willen liever de bestaande toestand handhaven met wegen om hun macht nog te vergroten.

  Bij het zoeken naar andere en meer wegen geldt dit ook over de projecten van “De Weg Naar Vrijheid” die we de laatste weken (met nog te weinig resultaat) onderzoeken.

 6. Het Amerikaanse regime bestaat uit uitschot van het ergste soort. Het zijn klinkklare fascisten zoals John Kerry, Joe Biden, John McCain etc. en moeten worden vervolgd voor oorlogsmisdaden en het helpen van criminele organisaties zoals de jihadisten in Syrie.

 7. Engeland heeft toch ook niet meegedaan aan de Vietnam oorlog ondanks Amerikaans verzoek? Zo bijzonder is dit dus niet.
  En de VS steunde Engeland ook niet rechtstreeks tijdens de Falklandoorlog.
  Dat mensen mondiger zouden worden is ook te nuanceren, want het gaat hier om Amerika. Amerika geniet sowieso al geen sympathie bij linkse mensen dus dat de MSM niet achter Amerikaans overheidsgeweld staat verbaast me niks bij een MSM die zo vergeven is van links “denkende” mensen.

  Ratio [13] reageerde op deze reactie.

 8. De Nederlandse regering is er van overtuigd dat chemische wapens zijn gebruikt in Syrië; ik ook!
  Maar dan zegt Rutte c.s. daarna dat het dus logisch is dat Assad die heeft gebruikt.
  En dat riekt op z’n minst naar een voorgekookte mening. Immers Saoedi Arabië levert allerlei zaken waaronder gifgas aan de rebellen omdat ze van Assad af willen.
  De Nederlandse regering is nog steeds het schoothondje van Obama en Kerry; geen eigen mening maar slaafs de Amerikaanse mening volgen.

 9. De volgende dominosteen die omgaat zal , die Griekse mythologische stier zijn , of zo.
  Ik heb begrepen dat er nu ook een groeiend besef is onder de Duitse bevolking , dat er een compleet ” gemankeerde ” generatie is ontstaan , die nu begint te beseffen dat ze het slachtoffer zijn van GEALLIEERDE ( en zeg mij eens wie dat waren , u zult verbaasd zijn ) geschiedsvervalsing van ongekende omvang.

  In zoveel woorden : Kanzlerakte ( waarvan gezegd is dat het een vervalsing betreft ) = kanseliersbrief , om beter te begrijpen wat men hier mee bedoeld , verwijs ik naar mijn plaatsing ooit van een lezing genaamd…Herr Görlitz zur Rechtslage in Deutschland .
  Het is een zit , maar ik adviseer hem dringend te kijken , om goed tot u te nemen waar de crux zit , en probeer de context zuiver te houden.
  Ik denk dat de komende Bondskanselier hier nog last van gaat krijgen.

  https://www.youtube.com/watch?v=_fPo10iaPk0

  Herr Görlitz erklärt die Rechtslage in Deutschland. Ist zwar sehr langweilig gestaltet der Vortrag aber trotzdem hochinteressant!

 10. De wens zal de vader van de gedachte zijn bij dit artikel. Waarom zou Obama zich iets aantrekken van de wens van publieke opinie? Dat doen de Nederlandse politici toch ook nooit? Zie bijvoorbeeld: HSL, Betuwelijn, Zorgverzekeringswet, komst euro, EU-grondwet etc. etc. etc.

  Mocht Obama NIET ten oorlog trekken, zal dat zeer waarschijnlijk komen, door de houding van Rusland. Oorlog met een andere grootmacht schrikt w.s. meer af, dan de publieke opinie.

  Ratio [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Pteranodon [9]: Ik denk dat Margaret maar met de vingers hoefde te knippen en Ronald Reagan zorgde voor voldoende ondersteuning.

  @Rechtse Rakker [12]: Obama wil geen lame duck president worden tijdens zijn laatste jaren en dat dreigt ie te worden. De klassieke remedie was een oorlog te beginnen. Hij doet wat hij wenst maar heeft het huis van afgevaardigden en de senaat nodig en als die niet beiden op zijn hand zijn dan kan hij maar weinig beginnen. Omdat de publieke opinie gekanteld is, zal het congres hem waarschijnlijk tegenhouden bij deze oorlog.

  Het is eigenlijk net zo als nu de regering, de eerste kamer is nu voor het eerst niet in handen van de regering, dat is hier uitzondering, en dan moeten er gedoog acties komen in de senaat om de wetten er toch door te krijgen, in de vs is dat bijna standaard en loopt een president het risico dat ie er niets doorkrijgt. Als een van de twee kamers gaat dwarsliggen waar ie niet de meerderheid heeft.

  Rechtse Rakker [14] reageerde op deze reactie.

 12. @Ratio [13]:

  Maar luisteren de Amerikaanse politici dan naar het Amerikaanse volk? In Nederland, gaan ze vrij vaak tegen de wens van het volk in. Zowel coalitiepartijen als “oppositiepartijen” doen vaak precies wat het volk niet wil: EU, HSL, Betuwelijn, komst Euro, geld naar Zuid Europa, zorgverzekeringswet etc. etc. In Amerika zijn zowel republikeinen als democraten over het algemeen in voor oorlog. Apart, dat dat nu ineens niet het geval is.

  Waarom luisteren de Amerikaanse politici wel naar de publieke opinie? Is dat de positieve invloed van een districtenstelsel? Politici met een rechtstreeks eigen mandaat van de kiezer?

  Ratio [15] reageerde op deze reactie.

 13. Hi Rechtse Rakker [14]: Eigenlijk gaat de constatering in mijn artikel niet verder dan dat de Engelsen hun Amerikaanse bondgenoot in de steek laten, iets dat een koerswijziging is met het verleden, hoe duurzaam deze keuze is moet nog worden bekeken. Maar als de Engelsen zich voortaan een stuk onafhankelijker opstellen is er iets duidelijk veranderd.

  En is mijn constatering dat het Amerikaanse volk eindelijk eens niet blind patriottisch is en in het valletje van de politici wil lopen voor nog een oorlog.

  Wat Obama gaat doen weet ik niet. Maar het gaat om deze twee opvallende gegevens.

  Obama doet net als de NL politici wat hij zelf wil maar heeft daarnaast de sponsors tevreden te stellen. Maar omdat de amerikanen vaak zorgen dat de eerste en de tweede kamer in verschillende handen zijn kunnen deze een president het knap lastig maken, en kan het zo zijn dat een president dus op een gegeven moment niets meer kan klaarspelen omdat hij in een van de kamers de meerderheid mist. Dat is waar presidenten bang voor zijn en de remedie, de oorlog beginnen, is nu door de kritischere burger een stuk lastiger.

Comments are closed.