Weg naar VrijheidEen staat die jarenlang elke dag meer uitgeeft (tientallen miljoenen) dan er binnenkomt, zal dat op een gegeven moment wel moeten. Iedereen die met geld omgaat, zal het daar over eens zijn. Als je onder “bezuinigen” tenminste verstaat “beter met geld omgaan”. Rutte-Dijsselbloem en consorten bewijzen echter  dat zij daar iets anders onder verstaan..

 

Bezuinig_zinvol Zij verstaan er onder: “Belastingen verhogen en afgesproken diensten niet meer leveren”

Je kunt echter ook je balans in evenwicht brengen en je schulden betalen op een heel andere, verstandige manier doen. En dan daarbij zorgen dat de burgers hun primaire behoeftes kunnen blijven vervullen.

Daar zijn voldoende mogelijkheden voor aan te geven, en via het project De Weg Naar Vrijheid http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/07/haalbare-weg-naar-vrijheid/  hopen we er nog meer te produceren.

Noemen we hier slecht D.1: Afschaffen van overheidsontwikkelingshulp.
Daarvoor hoeft alleen maar de complete huidige organisatie (incl. Liliane  Ploumen) te worden overgebracht in een Nieuwe NGO, geheel los van de staat) waardoor alles “gewoon” door kan gaan en meteen spaart de overheid € 5 miljard. Terwijl iedere burger zoveel kan betalen aan de NNGO als hijzelf wil.

Dit is tevens een goede oplossing omdat ontwikkelingshulp een morele zaak is voor de burgers zelf, en zeker niet gefinancierd moet worden met geld dat de burger gedwongen wordt te betalen. (belastingen!)

Een ander heel actueel punt is het gevechtsvliegtuig JSF waarvan 4 toestellen van de 37 constant operatief zijn aan de andere kant van de wereld. Het overgrote deel van de bevolking vindt het NIET nodig, en zelfs niet wenselijk, om in een crisisperiode met een oplopende schuld, dergelijke missies uit te voeren (op kosten van de burgers). Zelfs al zijn die missies nu net het uitgangspunt dat Samsom/Spekman (en natuurlijk Marx Rutte c.s)  zo belangrijk vinden. Bezuiniging ook weer iets van € 5 miljard

Op meer bezuinigingsmogelijkheden zullen we regelmatig terugkomen in het kader van de Weg Naar Vrijheid. Ook uw bijdragen en verspreiding van deze ideeën stellen we op prijs. Het is immers in uw eigen belang.

14 REACTIES

 1. @D.1: Afschaffen van overheidsontwikkelingshulp.

  Een paar dagen geleden kwam de regering met het voorstel om rijke (>1.25 miljoen) buitenlanders meteen een verblijfsvergunning te geven. Die rijke buitenlanders komen dan vooral uit Oost Europa, Azië en Afrika, typisch landen waar veel ontwikkelingshulp naar toe gaat.
  Nou kun je in die landen nauwelijks eerlijk een vermogen hebben opgebouwd, maar geld stinkt niet, toch?

  In dit licht gezien lijkt het me derhalve logischer en eerlijker om die rijke buitenlanders hun geld te laten inzetten voor hun eigen landgenoten; zodat wij daar geen ontwikkelingshulp meer hoeven geven; want dat verkleint effectief de noodzaak van extra bezuinigingen.

 2. Het ministerie van economische bemoeizucht kan je ook meteen afschaffen. Dat bespaart niet alleen veel geld, het levert ook veel op want door minder belemmering, bloeit de MKB op, maakt meer winst en ceteris paribus de huidige belastingschalen, betekent dit dus meer inkomsten. Bovendien leidt die bloei tot meer banen en dus minder werkloosheid en dus minder uitgaven aan WW en bijstand. Kortom, de kassa rinkelt aan alle kanten.

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 3. Wat tegenwoordig onder ontwikkelingshulp valt, is helemaal uitgehold. Het budget wordt bijna helemaal gebruikt voor militaire missies. Als we gaan kijken wat deze missies eigenlijk inhouden, dan schrikken vele mensen. Dat is o.a. om regeringen af te kopen om multinationale bedrijven het recht te geven op vruchtbare gronden voor landbouw activiteiten of voor delfstoffen te ontginnen. De militaire missies worden ingezet voor bewaking van de internationale bedrijven te beschermen, tegen de lokale bevolking. De belastingbetaler in Nederland betaalt hier voor op verschillende manieren. Eerst voor het ontwikkelingsgeld en voor het defensie geld (daar horen ook al het militaire materieel bij, zoals tanks, helikopters, F-16 en de beoogde vervanger JSF en de handwapens en niet te vergeten de munitie) en de manschappen zelf. De gevolgen van deze missies wordt ook ten laste gelegd bij de belasting betaler. Want zo’n missie veroorzaakt een evacuatie van de plaatselijke bevolking en deze komen met grote aantallen naar ons land om hier asiel aan te vragen (mede doordat wij een verzorgingsstaat zijn). Dit emigratie beleid kost ons nog eens ruim 7 miljard euro. De opvang van deze mensen en de kosten die gemaakt moeten worden om deze mensen aan een woon/werkplek te helpen lopen ook in de miljarden. Onze samenleving in Nederland herbergt nu ongeveer 15% van deze gevolgen van deze missies. Zouden we stoppen met deze zogenaamde ontwikkelingsgelden en bezuinigen op defensie bespaart het ons meer dan 20 tot 30 miljard aan belastingen per jaar.

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 4. Dat we Nederland een democratisch land noemen wil ik hier onder uitleggen dat dit niet zo is. Want zodra er een kabinet gevormd wordt, verdwijnt alle democratie en kunnen we praten over een dictatuur. Want elk kabinet wordt beëdigd door de koning, om trouw te zweren aan de koning, dus niet meer aan het volk. Dit kabinet bepaald dan alles min of meer. Dus een handje vol mensen die iedere Nederlander de wet oplegt. Houden we een democratie, dan zouden alle politieke partijen samen het land besturen en niet een paar geselecteerde ervan.

 5. @Henri [4]:
  Ja, dat zijn subsidies die onmiddellijk afgeschaft kunnen worden. Het begrotingstekort wordt onmiddellijk verkleind en dat is in deze fase al geld dat de politici niet hoeven te plukken uit de Zorg!

  En dat geldt voor nog veel meer subsidies!

 6. @Scrutinizer [5]:
  Mee eens.
  Probleem is nu(nu we het eens zijn) wat gaan we DOEN?
  Welke weg is buiten de politiek om? De logische weg om de politici te vragen dit af te echaffe3n (of veranderen) blijkt tot nu toe altijd vergeefse moeite te zijn.
  Wat nu?

 7. @Hub Jongen [10]: Zeg maar dat u betrouwbare signalen waarneemt dat het anders onvermijdelijk tot geweld komt en ‘dat we die dreiging serieus moeten nemen met z’n allen’.
  En dan lekker wollig met een mond vol meel praten dat u de bronnen (!) niet vrij kunt geven natuurlijk maar dat u toch erg geschrokken bent. Afkeurenswaardig en zo, nooit de juiste weg, bladiebla

  Daar zou je normaal gesproken toch wat druk mee op de politieke ketel kunnen zetten.

 8. @Ikke [3]: Dat doet niets af aan mijn stelling dat ontwikkelingshulp nagenoeg overbodig is. Hun rijke landgenoten hebben geld zat en zijn daar meestal niet eerlijk aan gekomen. Laat ze hun eigen land helpen.

 9. Veel gehoorde kreet op het Binnenhof: ‘Je moet de economie niet kapot bezuinigen”. Er moet dus geld worden uitgegeven, maar door wie?
  Sommigen vinden dat de overheid dat moet doen. Maar waar haalt die overheid dat geld vandaan?

  optie1: Van de burger. Maar dan heeft de burger minder geld om uit te geven. En dat willen we niet.

  optie 2: Van de bedrijven. Maar dan hebben de bedrijven minder geld om te investeren. Dat willen we ook niet.

  optie 3: Geld lenen. Maar daardoor vergroten we onze staatsschuld. Dat willen we evenmin.

  optie 4: Geld maken door de geldpersen te laten draaien. Maar daardoor wordt de inflatie omhoog gestuwd. Geen optie dus.

  Optie 5: Bezuinigen. Daardoor hoeft geen belasting te worden verhoogd. Sterker nog, de belasting kan vroeger of later omlaag. Gevolg: de burger heeft meer geld te besteden; impuls voor de economie. Bedrijven houden meer geld in kas om te investeren. Bestaande ideeën kunnen worden uitgevoerd, werkgelegenheid gaat stijgen. Economie groeit, belastingopbrengst wordt hoger, staatsschuld kan worden afgelost. Iedereen blij.

  Eureka!!

  Qvic [14] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.