Libertatis_Aequilibritas_GFEen interessant artikel is te vinden op FOK!. Ik citeer:

Een consortium van onder andere Samsung, Qualcomm, Nokia en Opera is op initiatief van Facebook het project Internet.org gestart. Doel van het project is om het tweederdedeel van de wereld dat nu nog offline is, op het internet te krijgen met goedkope aansluitingen en smartphones.

Naast Facebook hebben zes bedrijven zich achter het initiatief geschaard: Samsung, Qualcomm, MediaTek, Ericsson, Nokia en Opera.

Het zijn bepaald geen kleine bedrijven die dit zeer nobele plan hebben opgevat. Samsung is één van de grootste fabrikanten, zo niet de grootste, van smartphones. Nokia is weer aan het opkrabbelen met zijn Lumia-serie en de lumia 520 is krap €150,- maar is desondanks een zeer krachtige smartphone. Vooral in minder rijke landen loopt dit toestel als een trein en het is voor veel consumenten de eerste smartphone die ze bezitten. Qualcomm staat o.a. bekend om de processoren die de huidige smartphones van zoveel rekenkracht voorzien dat een desktopcomputer van jaren geleden daar al niet meer aan kan tippen. Over Facebook kan ik helemaal kort zijn.

Wat met de afgelopen tien jaar aan ontwikkelingshulp niet mogelijk is gebleken, lijkt de onzichtbare hand van de markt wel te kunnen doen: internet aanbieden in arme landen. De mogelijkheden voor onder andere educatie zijn bijkans onvoorstelbaar, om nog maar te zwijgen van alle andere informatie en communicatie die kan worden aangeboden. Dit is voor ontwikkelingslanden nog belangrijker dan voor het rijke Westen, hier hadden we het ook al niet slecht voordat internet gemeengoed werd.

De markt is geen systeem met ‘het recht van de sterkste’, ‘de wet van de jungle’ en de talloze andere clichés die onze rode vrienden daar altijd aan verbonden hebben. Een markt is vreedzaam en brengt welvaart. De concurrentie op de telcommunicatiemarkt is moordend en de consumenten varen daar wel bij. We krijgen steeds betere smartphones voor steeds lagere prijzen. Wat vandaag een hightech toptoestel is is over 3 jaar verouderd en aan alle kanten ingehaald.

De reeds genoemde multinationals kijken natuurlijk verder dan in het rijke westen. Uiteraard hebben mensen in ontwikkelingslanden veel minder te besteden, zolang ze desondanks voldoende middelen hebben om zich internet te veroorloven is het aantrekkelijk het daar aan te bieden. Iedereen blij. De multinationals verkopen meer en maken dus meer winst en hun klanten krijgen toegang tot internet en de schat aan informatie die dat biedt.

Dit is weer een bewijs dat de markt welvaart brengt, iets dat overheden en NGO’s niet is gelukt in ontwikkelingslanden. De onzichtbare hand is een zachte hand, die meer uitdeelt dat hij neemt (bij elke vrijwillige transactie worden immers beide partijen beter). Ik heb het altijd erg jammer gevonden dat het One Laptop Per Child project (OLPC) nooit echt van de grond is gekomen. Ik zou hebben staan juichen als kinderen in ontwikkelingslanden eerder laptops zouden hebben dan wij, met ons verstarde onderwijssysteem.

Tenslotte is onderwijs in Nederland iets waarbij de onzichtbare hand van de markt zorgvuldig is geketend…

13 REACTIES

 1. Tss. tis net als met heroïne, in het begin is het gratis, totdat men niet meer zonder kunt…..

  Vrede,
  Zé.

 2. Los van het feit dat het voor de fabrikanten prettig is dat ze wat meer producten verkopen, immers, bij hoogtechnologische producten zijn de kosten vooraf hoog en moet je die terugverdienen door fors hoge aantallen, is er een ander positief effect.

  Je geeft die landen een betere toegang tot de handel. Zij kunnen zien wat er te koop is bij ons, sneller en effectiever contacten leggen en handel drijven.

  Ook kunnen zij hun eigen waren effectiever op de markt zetten. Zodat wij weten wat er bij hun in de etalage ligt.

 3. In dat soort landen gewoon dissident worden, zoals in het verhaaltje, dat in de Sovjet-Unie rondging. Als je een telefoon wil, dan kom je op een wachtlijst van wel 20 jaar. Behalve als je dissident bent, dan krijg je er meteen een.

 4. @Hub Jongen [3]:

  Jawel, het is onder andere de Eee-PC geworden, maar die was 400 dollar, dus het is ten goede gekomen aan rijke mensen.

 5. Zelfs in Noord-Korea is verrassend veel kapitalisme, al mag het eigenlijk niet. Iedereen doet het. De grens met China is redelijk lek, wachten zijn omkoopbaar en er gaan talloze spullen Noord-Korea in. Dat wordt allemaal op de zwarte markt verhandeld. Alles behalve de vroomste rooie is omkoopbaar. Mensen zien de welvaart in de rest van de wereld en steeds meer de waarheid omtrent hun verafgode leiders.

  Het leven van de alledaagse Noord-Koreaanse burger is gelukkig een redelijk stuk beter geworden met het kapitalisme. Ik hoop de dag nog mee te maken dat die staat instort en er weer een reliek van het rode verleden in het museum kan.

 6. @Zé [11]: Zo arm is lang niet iedereen in ontwikkelingslanden, de penetratiegraad van telecommunicatie wordt steeds groter. Met feature phones kan je elkaar bellen, maar met een smartphone kan je op internet. Ze kunnen vanaf dat moment feitelijk bij alle informatie van de wereld. Er zou een generatie op kunnen groeien die van jongs af aan internet heeft gebruikt en een stuk meer van de wereld weten. Om nog maar te zwijgen van educatieve doeleinden.

  Bovendien, dit komt vanuit de markt, niet vanaf de bureaus van goedbedoelende maar contraproductieve ontwikkelingsambtenaren. Wie geen smartphone kan betalen hoeft dat ook niet te doen, eten zal altijd eerst komen.

 7. @9 Misschien is het wel goed dat er nog zoiets bestaat als Noord-Koreo. Het is natuurlijk afschuwelijk wat de inwoners moet doorstaan, maar de rest van de wereld heeft in dankzij het land een praktijkvoorbeeld voor de gevaren van het communisme.

Comments are closed.