Gisteren stuitte ik op een flimpje waarin een financieel consultant gedurendeas drie minuten reclame maakt voor zijn producten.

Het filmpje loog er niet om: het bevat uitsluitend leugens en onjuistheden.
Zo kun je bij het betreffende bedrijf je geld in tien jaar verdubbelen door obligaties aan te schaffen, die zes procent per jaar uitbetalen.

Geld tegen zes procent verdubbelt niet in tien jaar.

Daarvoor zou twaalf jaar nodig zijn, als je tenminste niet incalculeert belastingen, inflatie, afschrijving op grond van verhoogd risico en de remuneratie voor de financieel consultant zelf.

Die componenten in aanmerking genomen, komt het nettoresultaat na tien jaar vermoedelijk uit op nul of minder.

De betreffende consultant opereert samen met zijn broer al twintig jaar op de Nederlandse markt, voorzien van alle benodigde certificaten. Mij persoonlijk zijn personen bekend die door zijn toedoen aanzienlijke schade hebben geleden.

Een aantal van hen zijn door zijn toedoen zelfs volledig geruïneerd. Hun pensioen is
verdwenen , zij kunnen hun bejaarde ouders niet onderhouden en zij kunnen het zich niet veroorloven, op te houden met werken.

Overheden kunnen hun stempels van goedkeuring voor de firma’s die financiële producten verkopen beter afschaffen, want deze geven een vals gevoel van veiligheid en zekerheid.

Ook Madoff beschikte over alle benodigde certificaten en was zelfs President van de Nasdaq.

Ook de Security and Exchange Commission zag gedurende een periode van langer dan 20 jaar geen kans door zijn fraude heen te prikken.

Het zijn uitsluitend wijzelf die zullen moeten trachten, de Madoffs van de Buffetts te scheiden ; dit is geen eenvoudige taak. De overheid kan het in ieder geval niet en trekke daarom geheel haar handen af van toezicht op en controle van de financiële industrie.

Hugo van Reijen

5 REACTIES

 1. “Overheden kunnen hun stempels van goedkeuring voor de firma’s die financiële producten verkopen beter afschaffen”

  Helemaal mee eens. Het is geen garantie dat adviezen over de toekomst ook uitkomen zoals de consultant denkt.
  Verder bestrijk je in die financiën een moeilijk terrein waar men vaak weinig van begrijpt en een deskundige consultant goede hulp kan verlenen.
  Door dat stempel wordt echter iemand niet een goede en betrouwbare consultant.
  Tot nu toe ben ik bvb wel blij van consultants gebruik gemaakt te hebben!

 2. @Igor [2]:
  Een zeer terechte opmerking.
  Ik noem altijd liever man en paard, maar kan dat op dit ogenblik om een aantal redenen niet doen.
  hvr
  .

 3. En als je al wil, dat ze verdubbelen (binnen 12 jaar, vuistregel 72/rentepercentage), dan moet je je niet jaarlijks 6 % laten uitbetalen, want dan blijft alleen de hoofdsom op de rekening staan.

 4. Een belangrijk argument om financiële adviseurs te wantrouwen. En dat geldt ook voor adviseurs met een officieel kenmerk want dat stelt niets voor. Bedrog is een betere classificatie.

Comments are closed.