Ratio-57-74x120Nederlanders, vergeet die 6 miljard ombuigingspropaganda van de politici. Sla die koopkrachtplaatjes over. Laat u deze keer eens niet bedotten of tegen elkaar uitspelen. Kijk naar hetgeen ertoe doet. Dat is de bottom line, de op EMU gronden gebaseerde staatsschuld. Eind 2012 was deze 427 miljard, eind 2016 is deze volgens de miljoenennota 493 miljard. Een toename van 66 miljard in 4 jaar tijd. Tabel 4.2 van toelichting van de miljoenennota is het enige die u hoeft te bekijken om de leugens van onze heersers in het juiste perspectief te plaatsen. Tabel 4.2 liegt niet.

Vervolgens. Ergens gedurende 2017 doorbreekt de staatsschuld naar verwachting de magische grens van 500 miljard euro…….Om eind 2017 op 505 miljard te eindigen. Eind 2011 was de schuld 394 miljard. We hebben dus straks 110 miljard extra schuld opgebouwd in 6 jaar. Dat is 7 duizend euro per Nederlander. Als u een gezin hebt met 2 kinderen, kunt u het zich voorstellen dat u in 6 jaar 28 duizend euro schuld opbouwt? Natuurlijk niet, maar de staat doet dat voor u. En dat noemen ze een tijdperk van balansherstel. U denkt dat u nu de broekriem moet aantrekken maar u leeft dankzij dit beleid rond de duizend euro per jaar per persoon boven uw stand. Dat is hetgeen Rutte u niet vertelt. Die sust u in slaap met een tekort van slechts 3,3 procent.

tabel-emu-schuld

Die 28 mille is echt en zal ooit betaald moeten worden……. Maar ja, daar hebben we kinderen voor nietwaar? Het is immers asociaal om nu teveel te bezuinigen……. Time out. Eerlijk. Wat voor antisociaal autistisch misbaksel moet je zijn om dit je volgende generatie aan te doen? Hoe kan je met droge ogen de schuld zo laten oplopen? En je eigen verantwoordelijkheid als generatie ontlopen? Ben ik de enige die nog over een vonkje van moraliteit beschikt en ben ik de enige die het doorschuiven van deze lasten misdadig vindt? De FNV en andere organisaties schreeuwen momenteel moord en brand dat de ombuiging van 6 miljard teveel is en asociaal is….. Hoe diep kan een maatschappij in haar collectivistische waanidee zinken? Hoe moreel failliet kan een maatschappij zjin? Met droge ogen deze leugens verkondigen?

De 6 miljard.

Die 6 miljard aan ombuiging kunt u trouwens gespecificeerd vinden op pagina 72 van de miljoenen nota. Het zijn 36 maatregelen die daarna keurig worden toegelicht. Onder het kopje belastingen en premies ziet u dat de burgers en de bedrijven 2,7 miljard mogen opbrengen van de “ombuiging” van 6 miljard. Dat is geen ombuiging maar dat is de burger extra geld uit de zak kloppen. Hoezo de economie stimuleren? Bij de zorg hoopt men 1,4 miljard te besparen. Klinkt indrukwekkend, echter moet 750 miljoen komen uit een besparing van geneesmiddelen kosten. Een tamelijk ambitieuze doelstelling. Al met al blijkt die 6 miljard ombuiging te bestaan uit 3 miljard minder uitgeven van de overheid in 2014. Niet echt indrukwekkend……De toename van de EMU schuld zal in 2014 nog altijd 15 miljard bedragen. Druppel, gloeiende plaat, iemand?

De risico’s

Dan heb ik het nog niet gehad over risico’s. Want die zijn er wel degelijk en kunnen die 3 miljard wegvagen. De ABN die voor 28 miljard in de boeken staat bijvoorbeeld en wellicht voor 20 miljard, maar waarschijnlijk minder, ooit verkocht gaat worden. Hier is niets afgewaardeerd, maar als dat zou gebeuren dan blijft van de 6, pardon, 3 miljard ombuiging niets meer over. Hier steekt Rutte mooi zijn kop in het zand. Hetzelfde geldt voor de garanties, borgstellingen en achterborgstellingen voor sociale woningbouw en nationale hypotheekgarantie, om over de Grieken en de hele ESM en EFSF ellende maar te zwijgen. In totaal is er sprake van 470 miljard garant en borgstellingen. Hoeveel van dit bedrag zal ooit bij de staatsschuld blijken te moeten worden opgeteld? Die banken unie, die er komen gaat, gaan we daarop verdienen? Neen, dat is een welvaartsoverheveling naar de varkenslandjes die er nog een grotere wanorde van hebben gemaakt. Gaat ons ook miljarden maar eerder tientallen miljarden kosten.

de preek

Lang leve de volgende generatie die onze overconsumptie gaat betalen. Dat heet intergenerationele solidariteit. Ik noem het diefstal van de toekomst van onze kinderen. Herbevestigd in de huidige miljoenennota. De jaar op jaar durende toename van onze staatsschuld staat gelijk aan ons morele failliet. Vroeger, zo leert het staatsonderwijs ons, waren we immoreel bezig met ons kolonialisme. Stelen van de derde wereld en zo. Gelukkig zijn we nu een stap verder op de evolutionaire ladder, we stelen van onze eigen kinderen.

Nogmaals, ik kan het niet voldoende zeggen, de miljoenennota 2014 is een ultiem bewijs van een moreel failliet tijdperk. Een tijdperk waarin nog maar weinigen de moeite nemen de mythe van de 6 miljard door te prikken. En er nog minder mensen de moeite nemen te wijzen op de bottom line. De MSM zwijgen oorverdovend. Over de toename van de staatsschuld. Het verkrachten van de toekomst van onze kinderen. Er zijn vrouwelijke insecten die na de paring het mannetje opeten. Er is ook een land dat de toekomst van haar jongeren onmogelijk maakt. Een land dat zegt 6 miljard te bezuinigen, maar uiteindelijk in 2014 15 miljard meer gaat uitgeven dan er binnen komt. Een land van politici en zogenaamde belangenbehartigers die zo hoog in in ivoren toren van morele superioriteit zijn geklommen. Dat ze vergeten naar beneden te kijken en de nog hoger in de toren geklommen eurocraten als rolmodel zien. Eurocraten die de voorsprong van het Europese continent te grabbel hebben gegooid en heel hard hun best doen de toekomst van Europa te frustreren. Europa is zo sterk als haar zwakste schakel, de Grieken. De wet van Gresham aangepast aan de huidige situatie is bad politics drive out good politics. Rutte is een van degenen die deze nieuwe waarheid door lijken te hebben.

Het is overigens een wereldwijd fenomeen, de Amerikanen en de Japanners doen hun best zo slecht mogelijk monetair beleid te voeren. Het is als zwarte pieten, iemand moet op een gegeven moment betalen. De harde conclusie is dat dit binnen een democratie degenen zijn zonder stem. De minderjarigen. De volgende generatie. De kinderen van de crisis. Slechts mensen die in een betere maatschappij door afgedwongen solidariteit geloven kunnen dit onrecht rechtvaardigen. En daarmee bewijzen ze hun eigen morele failliet.

Veel leesplezier.

de-6miljard-ombuiging

NB: ik heb bewust de effecten van inflatie niet meegenomen. Inflatie is diefstal van de huidige generatie spaarders. Een deel van de prijs lijkt dus te worden neergelegd bij de huidige generatie. Aan de andere kant holt de inflatie ook de erfenissen uit van de kinderen. En de spaarplannen die ouders voor de studie van hun kinderen opzetten. Als ik helemaal eerlijk zou zijn dan zou ik moeten wijzen op de negatieve effecten voor spaarders en pensioenen. Na al de leugens van de miljoenennota heb ik besloten deze nuancering niet aan te brengen. Temeer daar er een casus gemaakt kan worden dat het totale tekort een stuk hoger uitvalt.

23 REACTIES

 1. Ben bang dat dit slechts het topje van de ijsberg betreft, de zgn. overgewaardeerde kant van de balans is geleveraged met derivaten in het kwadraat. De onderwaardering van de kosten idem dito.

  Gevolg hiervan is dat risico’s daarvan (ECHT) vele malen hoger liggen maar door rook en spiegel perceptie zwaar worden onderschat.

  Het is wachten op de spreekwoordelijke kruik die te water gaat tot ie barst.

  Anticiperen daar waar kan en zolang de muziek speelt gewoon blijven dansen !

  En dag zonder lach is een verloren dag.

 2. Weer een zeer sterk stuk van Ratio. 28 mille, dat krijg ik in 6 jaar tijd amper bij elkaar gespaard. Maar ooit zal deze rekening betaald moeten worden. Lege schappen, honger, opstand. De huidige beschaving zal dan een dun laagje vernis blijken. Om econoom Detlev Schlichter te citeren: “This wil end badly”.

 3. En mocht de rente nog eens gaan stijgen dan wordt het plaatje nog “mooier”.

 4. Dit zou eigenlijk in De Telegraaf moeten staan, maar zelfs dan zullen de meeste lezers het als meer van hetzelfde vinden. Het lijken immers gebeurtenissen elders waarvan je af en toe, als je even kijkt, denkt dat het maar beperkt met jou te maken heeft. Als je niet kijkt lijkt met meeste wel in orde. Pas de barre effecten op het eigen leven zullen indruk gaan maken.

 5. Uitstekend artikel Ratio!! Compliment!!

  Min of meer toevallig las ik onderstaand bericht over EU.
  Zijn dergelijke dingen nu “onverwachte zaken” waarvan een deel ook nog door ons betaald moet worden?

  €200 million more for Cyprus in EU budget

  18.09.13 @ 17:15 By EUOBSERVER
  Cyprus will get an extra €200 million from the EU budget, the Commission announced Wednesday. The proposal would grant €100 million in programmes to help small businesses and promote energy efficiency. Meanwhile, the bloc’s Erasmus student exchange programme and Horizon 2020 scheme will receive an extra €130 million in 2014.

 6. Juiste conclusies, hoe somber stemmend dit ook moge zijn !

  Maar afbetalen van deze voortwoekerende schulden behoeft geen enkel probleem te zijn. We hoeven alleen maar te wachten op een nieuwe munt, die de oude zal gaan vervangen. Een soort “MUNDO” die de USD, EUR, JPY, CYN, GBP, AUD, CHF zal gaan vervangen. Maar dan wèl in een verhouding die vrijwel NIETS overlaat van spaartegoeden, pensioenopbouw, lijfrentes, obligaties en uiteraard cashgeld. Hiermee wordt de rekening van het grote “pot-verteren” neergelegd bij de brave burger. Alles wat opgebouwd is… en niet in tastbare zaken is belegd (o.a. eigen woning) zal hiermee gedecimeerd worden, terwijl de grote schuldenaars (overheden en banken) hun nominale verplichtingen in één klap tot normalere proporties zien verschrompelen.

  Eén “MUNDO” zal wellicht USD.4,00 kosten ofwel EUR.3,00… maar daar koop je straks misschien nog niet eens één brood voor ! Kortom, als onze kinderen de rekening moeten betalen, dan zullen ze dat doen met hun werk,inspanning en belastingen. Levenslange slavernij lijkt hiermee een feit. Waar schulden worden doodgeslagen, wordt ook het spaargeld vermoord. Een natuurwet, zo lijkt het.

  Lees de verhalen over (hyper-) inflatie door, leer van de keuzes die toen gemaakt werden en GOTS ! (Get Out Of The System !) Koop jezelf scheel in goud, zilver, platina, niet-bederfelijke goederen, kapitaalgoederen, classic-cars, kunst, (bouw)land, olie, agri-waarden… en een paar aandeeltjes van “eeuwige bedrijven” zoals MSFT, INTC, RDS, NESN en dergelijke….

  G.O.T.S. !

  john [22] reageerde op deze reactie.

 7. Kan hier iemand mijn uitleggen wat er met de miljarden aan staatsoblegaties is gebeurd die in kas lagen van de SNS, Abn Amro en de ING groep na het nationaliseren van deze banken???
  Ik heb deze vraag eerder gesteld op andere foras, maar niemand
  heeft hier antwoord op, op iets wat in mijn ogen niet zo
  moeilijk kan zijn.

 8. Allereerst is ING NIET genationaliseerd. De obligaties zullen m.i. gewoon liggen waar ze behoren te liggen; in het vermogen van de banken. Onmogelijk dat deze verkocht zouden zijn of als zekerheid zijn geplaatst voor uitstaande leningen van overheid of de ECB. Zekerheid kan ik je niet geven, de balans van de banken zijn alle info die we kunnen inzien.

  ric ardo [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Gijs van Doorn [9]: Tenzij jezelf een directeur bij de ING bent denk ik niet dat jij inkijk hebt in de balnsen van de bank. Zoals zovelen weten wordt er flink gesjoemeld met cijfers.. van het rijk tot aan de kleinste investeringsbank….. Hoe zijn we in de crisis gekomen??? Juist ja, door leugens.

 10. Ik las juist een artikel in 1 van die gratis kranten in het openbaar vervoer, dat criminelen Nederland zo’n relatief walhalla vinden omdat wij zo goedhartig en naïef zijn. Misschien is dat wel de beste verklaring waardoor we deze Prinsjesdag nota accepteren, en de hoogste prijs betalen aan de overheid met uitzondering van misschien 2 landen die nog meer al te goed is buurmansgek zijn.

 11. En mijn complimenten aan de schrijver van het artikel. Ookal zal geen overheidsfiguur er inhoudelijk oren naar hebben, het is inhoudelijk wel een charge met vliegend vaandel, where it hurts most.

 12. dat tabelletje 4.2 kan ik niet terugvinden in de miljoenennota. Het is natuurlijk wel zo dat elk jaar 3% begrotingstekort de emu-schuld doet stijgen. Zal pas gaan dalen als er geld over blijft (duh). Zolang de economie groeit zal het percentueel (bbp) wel meevallen (zou je ook in het tabelletje moeten kunnen zien, staat wel in de eerdere begrotingen). Lokale overheden doen het ook niet erg goed, weet niet precies waar dat aan ligt. In Den Haag wordt een duur spui-theater gebouwd. He het was toch crisis? En er is behoorlijk wat geld naar het europese financiele fonds gegaan, ook niet erg handig. Ben bang dat we na het zuur van Balkenende, na het relatieve zoet overgeslagen te hebben het zuur van Rutte hebben. Misschien maar eens meer synergie en bundeling binnen Europa realiseren (het leger?). Enne de staatsschuld lijkt in vergelijking wel mee te vallen: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Government_debt_Europe.png
  Maar ja wie houdt van schulden? Ik hoop dat we ervan leren en straks (?) in betere tijden gaan sparen, of moet dan het ventiel eraf omdat we stoom af moeten blazen van al die moeilijke jaren? Denk maar aan de 7 vette en de 7 magere jaren in Egypte uit de Bijbelse tijd met die graan silo’s, lijkt me eeuwenoud sound advice. Geld hoeft niet altijd op.

  Ratio [16] reageerde op deze reactie.

 13. @KleineOnderzoeker [15]: Tabel kan je zo vinden. Download pdf. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/begrotingen/2013/09/17/miljoenennota-2014.html

  Volg de nummering van het pdf bestand – dus niet de daadwerkelijke pagina nummering – en ga naar pagina 176

  Je stelt dat er geld naar het efsf is gegaan, dat is niet zo, dat zijn slechts garantstellingen, dat is inbegrepen in de garantstelling en borgstellingen van intussen 470 miljard en als het fout gaat worden dit ooit ook nog eens schulden, zie tabel 4.2.1 pagina 121 van de pdf.

  Dat de schuld mee lijkt te vallen in verhouding tot andere landen is verder niet relevant, het is en blijft immoreel.

  KleineOnderzoeker [19] reageerde op deze reactie.

 14. Sorry maar ik leef helemaal niet boven mijn stand. Heb niet verder gelezen na deze onzin.

 15. Tja door voorbij te gaan aan de inflatie maak je het te makkelijk. De 3% norm is daarvoor zo ingesteld. Maar ik geef je gelijk dat we boven onze stand leven en dat waarschijnlijk een super inflatie het enige middel is om van de ellende af te komen. Zoals een vorige reageerder al schreef: gots. Maar goud is misschien niet zo’n goed idee.

 16. @Ratio [16]:
  gevonden! Ongelooflijk dat we van 71,3% in een paar jaar naar 76,6% schieten … Je hebt gelijk; het blijft immoreel en als leek begrijp ik niet waarom er in de goede jaren niet gezorgd is dat het naar bvb de 50% is gebracht. Misschien toch maar wat beter zorgen dat Europese gelden terugstromen naar Nederland, minder buitenlandse avontuurtjes, bij ontwikkelingshulp niet meer beste jongetje van de klas (is misschien al zo), misschien wel nivelleren met pensioenen (solidariteit met jongere generaties, hoe kan je uitleggen dat de huidige generatie net zoveel of meer inlegt maar veel minder terug krijgt dan de huidige ouderen met pensioen. Door het stelsel betaalt de huidige generatie voor de huidige pensioengerechtigden; waarom dan niet ook obv huidige afspraken?).

  Leonardo Pisano [21] reageerde op deze reactie.

 17. Het grootste gedeelte van deze schuld bestaat uit het exponentiele gore van rente op rente door de frauduleuze criminele instellingen die men banken noemt. De Nederlandse mensen hebben alles al in ruime mate betaald. We moeten ophouden rente op rente aan een privé corporatie te betalen die dit renteslaverny systeem in de eerste plaats bedacht heeft om waarde van de bevolking naar zichzelf te kunnen overhevelen. Het het prive geldsysteem van enkelen van de zelfbenoemde elite heeft de totale aardse economie vergiftigd. We moeten er vanaf en niet langer toestaan dat ons gehele leven vanaf geboortecertificaat door de financiële markten gesecuriseerd wordt. Iedere lening is fraude. De banken bezitten het geld niet wat ze uitlenen. Ze creeren het op het moment van de handtekening zetten. Ergo ze bezitten het niet voor die tijd. Ze zijn dus de bemiddelaars en niet de eigenaars en hebben dus ook geen recht om rente in rekening te brengen.

 18. @KleineOnderzoeker [19]:

  Het probleem zit m.i. meer aan de opbrengstzijde. Als het bbp naar beneden gaat – en dat is niet onrealistisch in deze tijden, zeker gezien de verhoogde btw – dan neemt het schuldpercentage automatisch toe.
  Het andere geniep zit hem in hoge inflatie. Dit zal op enig moment komen door al die geldcreatie van de centrale banken. Door inflatie neemt het bbp toe, maar dat is fake natuurlijk in reële termen. Inflatie is in essentie een verborgen belasting.
  Het is zaak bbp in volumetermen in de gaten te houden.

 19. Veel waardering voor uw analyses enz.

  Mijn waardering zou nog groeien als u een zakelijker toonzetting zou kiezen. Als voorbeeld “Wat voor antisociaal autistisch misbaksel moet je zijn om dit je volgende generatie aan te doen”. Je kunt ook zeggen “In de discussies spreekt geen enkele politicus over het afwentelen van de problemen van nu op volgende generaties; zij worden opgezadeld met de schulden die nu worden gemaakt”.

Comments are closed.