Dankzij de overheid stort niet alleen de economie maar ook de drankmarkt inBelgian beer elkaar. Met hun niet aflatende graaizucht werd de BTW en de accijns op (sterke) drank verhoogd met als resultaat een 10 % omzetdaling in de eerste helft van 2013. Plus een sterke toename van faillisementen in de horeca (15,8 % in het eerste halfjaar).

In haar ongebreidelde hebzucht snijdt de staat zichzelf in de vingers want grosso modo gaat de accijns- en btw opbrengst achteruit – daling van 5 miljoen in accijns sterke drank – en de zwarte markt (grijze import, eigen stook, smokkel) tiert welig. Een gemiddelde fles wijn kreeg in 2002 een toeslag van 48 cent accijns. Nu wordt dat 95 cent. Bier stijgt met een duizelingwekkende 92 % naar 36 eurocent.

En elders in Europa dan ? Want we zijn toch één ? Niet waar het een krat bier betreft. In Nederland gaat daar 40 % accijns en 21 % BTW overheen. In België 23 % accijns en 21 % BTW en in Duitsland 18 % accijns en 19 % BTW.  De totale bierafzet is dankzij de accijnsverhogingen van 2,5 miljoen hectoliters in 2007 gezakt naar een 2 miljoen in 2013. En dat blijft verder dalen dankzij Den Haag.

De bierbrouwers, wijnimporteurs, distilleerders, cafébazen, restauranthouders en consumenten zuchten onder het belastingjuk van de overheid die zich rijk rekent terwijl ondertussen de hele branche binnenkort aan het infuus ligt. Volgend jaar gaat er weer 5 % bovenop. Waarschijnlijk onder het motto dat zoiets beter voor onze gezondheid is.

Het loont dus om je drank bij de Ooster- of Zuiderburen te halen. Of om zelf te gaan stoken. Dat scheelt een slok op een borrel want de overheid kent wat accijnsen en belastingen betreft maar één weg en die gaat omhoog.

16 REACTIES

 1. De lokale wijnboer heeft hier lekkere rode wijn voor 0.95 euro per liter. De zon schijnt en ’t is nog zomer; zo’n 10-15 graden warmer dan in 0031. Tomaten en andere groenten hebben smaak. Kilo rundvlees voor 8-9 euro. Benzine 1.45. Horeca 1/3-1/2 van de prijs in 0031. Mensen zijn een stuk vriendelijker. Etc. etc.

  Nederland ? Pfff.

 2. Afgelopen jaar heeft Frankrijk bier duurder gemaakt omdat de regering in NL zo nodig weer de prijzen ging verhogen. Antwoordt van Frankrijk: Wijn word nu ook duurder naar nederland ge-exporteerd. Met onmacht kijk ik tegen een regering aan die doet wat ze wilt, volksvertegenwoordigers zijn het niet meer, volksverlakkers zou een goed woord zijn als replacement. De PVV daargelaten… de enige die de rug recht houdt in een kabinet vol pinokkio’s… en mannekes (vrouwekes) pis.

  Igor [8] reageerde op deze reactie.

 3. “Met onmacht kijk ik tegen een regering aan die doet wat ze wilt,”

  in een koud, nat, donker en koud land. Hier knoeien ze ook maar wat aan, maar het is tenminste goedkoper, warmer en vriendelijker :-))

 4. Lafheid vraagt, is het veilig?
  Opportuniteit vraagt, is het politiek?
  IJDELHEID vraagt, is het populair?
  MAAR GEWETEN vraagt, Is het juist?
  Martin Luther King

 5. De mij verbijsterende reactie van Ferry Mengele gisteren als reactie op een van de plietiesie: “Wat maakt die verhoging nou uit; de mensen blijven toch bier drinken.” Oplossing voor de crisis: maak het blikje bier 1000 euro en we zijn aan het eind van het jaar van de staatsschuld en begrotingstekort af. De mensen blijven immers toch bier drinken.

 6. @ric ardo [3]:
  ” De PVV daargelaten… de enige die de rug recht houdt in een kabinet vol pinokkio’s… en mannekes (vrouwekes) pis.”

  Pff, denk nou eens na joh, als Wilders een bedreiging was geweest voor de gevestigde orde dan had ie toch al lang naast Pim gelegen!
  Wilders is een cabaretier, onderdeel van het brood en spellen, een uitlaatklep voor boze burgers, zolang die het idee hebben dat ze iedere 4 jaar iets te kiezen hebben zullen ze de slavernij aanvaarden. Ze zullen het aanvaarden en omarmen en vertellen dat dat de”vrijheid” is van nederland.

  En wellicht is het nog erger, misschien is Wilders wel de Nederlandse Obama, hoef ik niet verder uit te leggen toch?

  ric ardo [11] reageerde op deze reactie.

 7. Probeer zelf eens bier maken,het is gemakkelijker als je denkt,daarbij is het leuk om ermee te experimenteren,
  Zelf probeer ik momenteel bier met rijst te maken,

 8. het is wachten op de eerste doden en gewonden (blindheid door methanol) vanwege zelf stoken.

  daaropvolgend zal de overheid ontkennen dat zij de oorzaak is van dit ‘ onverwachte’ onheil en ostentatief verkondigen dat de strijd tegen illegaal stoken zal worden opgevoerd en dat zij ter financiering van dit nobele doel helaas ‘ gedwongen’ is de belastingen weer te verhogen.

  Anoniempje [15] reageerde op deze reactie.

 9. Ik heb uit gelekte bron (denktank financiën/belastingen) voorbereiding begroting prinsjesdag 2014 vernomen dat men een soort grensbelasting wil gaan heffen.
  Eigenlijk net zo iets als de woon-werk vergoeding maar dan een belasting echter hoe dichter je bij de grens woont hoe agressiever de belasting. Ging zelf zover dat meerdaagse vakanties in hotels/appartementen/huisjes er bij betrokken zijn.
  Echter nog niet echt duidelijk of de inkomsten hieruit naar de algemene pot of naar de gedupeerden zal gaan. Leuker kunnen ze het je niet maken, toch.

 10. @ric ardo [11]:
  Feiten?
  Is net zo iets als een gelovige tegen mij begint met “bewijs maar dat god niet bestaat”
  Ik kan geen bewijs leveren dat god niet bestaat, net zo min als ik geen bewijs kan leveren dat Wilders een politiek cabaretier is.

  Tot dat iemand het tegendeel bewijst blijf ik bij mijn mening, het dat jij vindt dat ik dan mijn smoel moet houden is veelzeggend, sommige zouden zegen dat een dergelijke uitspraak kenmerkend is voor de PVV stemmer maar dat is “te” makkelijk.

  ric ardo [16] reageerde op deze reactie.

 11. @ric ardo #11 – “smoel houden” is onnodig agressief, zeker als je bedenkt dat een feit niet altijd zo onomstotelijk is als de definitie suggereert. Zo is een “feit” dat Bin Laden op 1 mei 2011 om het leven is gebracht door US commando’s?
  Geschiedenis is de geschiedenis van de overwinnaar. Feiten zijn in dat opzicht altijd gekleurd. De MSM besteedt de helft van zijn inkomen (NB: *voorzichtige schatting met een ruime marge te nemen; geen feit) aan potten verf.

 12. @Prutser [10]:
  het is wachten op de eerste doden en gewonden (blindheid door methanol) vanwege zelf stoken.

  Onzin. Methanol krijg je alleen als je wijn met houtachtige bestanddelen verstookt, zoals pruimen en andere vruchtenwijnen (pitten en steeltjes). Daarnaast hebben methanol en ethanol verschillende kookpunten en ruiken ze totaal verschillend. Dus met een thermometer en een redelijk functionerende neus kom je een heel eind. Eerst de ruitenwisser, dan pas je maag 😀

  Als je stookbeslag gebaseerd is op pure suiker (snelste methode om wodka en dus rum, jenever en likeur te maken) heb je in het geheel geen methanol. Hooguit een borrelglaasje muf ruikende voorloop. Een beetje ervaren amateurstoker maakt dan ook zuiverder alcohol dan de grote merken!

  Het nadeel van zelf stoken is dat het zeer arbeidsintensief is (het kan maanden duren voor je iets lekkers hebt). Het is daarnaast oersaai. Stoken is niets anders dan opvangen van een piepklein straaltje alcohol en intussen zorgen dat je koeling nog goed werkt (anders boem). Je kunt dus tussentijds niet weg. Reken op een uur per liter alcohol.

  Maar voor de rest: een liter sterke drank hoeft qua ingrediënten niet veel meer te kosten dan een kilo suiker. En je stookt natuurlijk meer dan een liter. Met een tien liter alambic die je voor 250 euro in Portugal via het internet kunt bestellen, maak je zo 3 liter rum, brandewijn of whisky op een avond.

  De enige reden waarom stoken trouwens verboden is, is omdat het een fiscaal delict is. Onze elitaire heerschers lopen immers wat accijns mis (19 euro per liter pure alcohol, plus de BTW als ik me niet vergis). Als je wordt gepakt, hangt er duizenden euro’s aan boetes en naheffingen boven je hoofd. Zelfs het in bezit hebben van een stookketeltje groter dan een liter is al bij wet verboden, zó hebberig zijn onze heerschers!

  Toch meer info? http://thuisdestilleren.messageboard.nl/forum/

 13. @Igor [13]: Zoals jij, zeg ik ook wat ik denk….. en dan wil je het hebben over de achterban van Wilders.. jij bent dan net zo hypocriet.
  Leonardo Pisano schreef op 18-09-13 om 22:27:
  Dus “smoel houden” vindt jij agressief? Ik vind jou een “pleurnicher”, verder vind ik dat het bashen van Wilders eens een keer moet ophouden en luister eens naar de man. Zijn woordenschat is duidelijk en zijn liefde voor Nederland oprecht.

Comments are closed.