passed-out-drunk-02Vrijspreker: Bij het ‘bystander effect’ of toeschouwer effect, staan een aantal mensen soms rond een slachtoffer, zonder dat iemand wat doet om deze te helpen. Hoe komt dat?

Opperdienaar: Collectieve verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid. Niemand heeft het idee dat hij degene is die in aktie moet komen. Alsof het een soort hypnose is. Hoe groter de de groep die je ‘als roverheid’ op de trein naar een kamp zet, hoe onwaarschijnlijker dat ze tot de conclusie komen dat iemand die alarm slaat, daar gelijk in heeft. Onderdanen schatten de kans op gevaar in net als zebra’s in een prairie met leeuwen. Ze kijken om zich heen en als de andere zebra’s rustig grazen, dan is de kans dat wat zij boven het gras uit zien steken, de oren van een leeuw zijn, heel klein. Waarom zouden zij alarm slaan? Hebben ze als jonge zebra niet geleerd dat ze niet moeten denken dat ze beter, slimmer of superieur zijn aan de andere zebra’s op de staatszebraschool? Wie denken ze wel niet zijn? Dat ze boven het collectief uitsteken? Dat het elitezebra’s zijn, die het allemaal beter weten dan de rest, beter dan het collectief, beter dan de leider? Dat zij beter leeuwen kunnen zien dan al die andere zebra’s?

Vrijspreker: Wacht eens even, zebra’s gaan niet naar de staatszebraschool waar hun gevoel van eigenwaarde de grond in getimmerd wordt.

Opperdienaar: Daar zeg je zoiets. Ach ja, daarom rennen ze ook als een kip zonder kop in het rond bij het minste beetje gevaar. Totale chaos, beweegt er ergens een grassprietje, slaat de hele kudde op hol. Nee, dan een strak georganiseerde staat. Daar staat de leider op de uitkijk, meestal met verrekijker en geeft de koers voor iedereen aan.

hillary_binoculars

binoculars1

vladimir-prime-russias-putin.si

bush binoculars

ayatolly_with_bino

Baroness Thatcher death

North Korean leader Kim Jong-Un uses a pair of binoculars to look towards the South.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
De rest van de onderdanen kan zich dan bezighouden met grazen en zakelijke dingen doen. Het collectief (ik) maakt zich dan zorgen over de algemene middelen. Daar neemt het collectief dan de verantwoordelijkheid voor en ik geef het dan uit.

Vrijspreker: Jaja en met een roverheid slaat de kudde nooit als een stel dwazen op hol voor een enge man met een baard of zo of een eindeloze strijd tegen drugs.

3 REACTIES

  1. Blijft lachen die foto van Bush met de doppen nog op zijn verrekijker.

Comments are closed.