Autoriteit2Geef een timmerman een hamer en hij ziet overal spijkers waar hij op wil slaan. Geef een instantie macht en zij ziet overal mogelijkheden tot vergroting van die macht. De AFM wil scoren door te waarschuwen tegen turbo’s. Dat zijn beleggingsmogelijkheden met een grote hefboom, waardoor winsten én verliezen, snel kunnen oplopen.

Dat weet iedereen en degenen die dat niet weten en toch die dingen kopen, komen daar heel snel achter. Niets aan de hand zou je zeggen, maar niet voor de AFM. Die laat een studie doen en concludeert dat veel turbo’s waardeloos aflopen en dus?? dat het gevaarlijke beleggingen zijn die liefst verboden moeten worden voor de arme argeloze particulieren.

Prachtig van die AFM toch, vooral dat zij hun spierballen laten zien en zonder de macht te hebben die turbo’s te verbieden, ‘moeten’ de verkopers van die turbo’s een betere voorlichting gaan geven. Over macht (gebruik) gesproken.

Even de achtergrond: als u een groot risico wil lopen is dat uw keus en uit vrije wil. Dat geldt voor turbo’s, gokjes of loterijen. De statistieken voor de (staats)loterijen zijn nog slechter dan voor turbo’s, heeft u daar de AFM al over gehoord?

Maar de onzinnigheid is nog groter: veel turbo beleggers doen dat omdat zij het risico juist willen verkleinen: door met een hefboom van tien keer te werken, hoef je ook maar tien keer zo weinig op het spel te zetten. Zou je het fout zien, dan ben je maximaal je inzet kwijt, terwijl als je zonder hefboom had belegd, je meer dan 10% kunt verliezen (OK en daarna heb je nog dat ding met verlies en de hoop dat het goed kan komen).

Verder wordt door de AFM vergeten? dat velen een turbo tegengesteld aan hun beleggingsportefeuille kopen, als verzekering. Daalt die portefeuille onverhoopt, dan stijgt de turbo en wordt het verlies verminderd. Stijgt de portefeuille, dan loopt de turbo waardeloos af. Heb je dan verloren? dat zou dan ook gelden voor uw brandverzekeringspremie: al neem ik aan dat u blij bent dat u daar het afgelopen jaar weer 100% verlies op hebt geleden.

Als de AFM dan toch zo graag wil timmeren, waarschuw dan voor de AOW premies die u moet betalen, de kans dat u die inleg verliest is net zo groot als op turbo’s, of de eerder genoemde loterijen.

4 REACTIES

  1. In een lezing bij het Mises Instituut vertelde en waarschuwde Professor Hans Jansen voor de”marktmeester” die in de Islam zo’n overheersende rol speelt.
    Is die AFM in Nederland al de vervanger of voorloper van die marktmeester?

  2. Ik kan mij niet herinneren dat de “Autoriteit Financiele Markten” ooit iets nuttigs voor mij heeft gedaan, dan wel mij voor financiele catastrofes heeft behoed. De Euro is een tamelijk catastofaal financieel product waar, in het bijzonder, de AFM voor waarschuwde.

    De AFM is net zo potsierlijk als die gemeenteambtenaar die ik laatst ontmoette. Een ambtenaar die als taak beweerde te hebben om ondernemers “te vertellen hoe zij door de crisis kunnen heen komen”. Verder commentaar overbodig.

    Naam * [3] reageerde op deze reactie.

  3. Ze zouden ook kunnen waarschuwen tegen het aanhouden van fiatgeld, van deposito’s bij fractional reserve banken en van staatsobligaties. Vele van deze asset classes zullen m.i. binnen enkele jaren compleet waardeloos worden.

Comments are closed.