democracy.democracydeliversMa, mag ik een paar oude lakens? Waarvoor heb je die nodig, Ratio? Wel, ik wil samen met een paar andere leerlingen demonstreren tegen de hoofdonderwijzer. Het is een enge vent, hij slaat leerlingen.

Zo gezegd zo gedaan. Moeder had een excuus nieuwe lakens te kopen en de tienjarige Ratio ging met een buurjongen spandoeken maken. De volgende dag liep een groot gedeelte van de lokale lagere school tijdens de pauze achter de oude lakens van mijn ouders aan leuzen te schreeuwen tegen de hoofdonderwijzer.

Ook vandaag de dag wordt nog gedemonstreerd. Een van de weinige libertarische initiatieven tot demonstreren was liberate Amsterdam. Iedere organisator van demonstraties weet hoe lastig het is voldoende deelnemers te krijgen. Een demonstratie staat of valt met het aantal deelnemers, een demonstratie met maar een paar dozijn deelnemers is vaak juist contra productief, de organisator heeft bewezen dat de bevolking niet warm loopt voor de demonstratie doelstellingen. En schiet daarmee in zijn eigen voet.

Er is veel onvrede en maar weinigen gaan tot actie over. Als de helft of meer van de vruchten van je arbeid je wordt ontnomen door heersers, is het dan teveel gevraagd om een paar uur per week in actie te komen? En bijvoorbeeld maandelijks je ongenoegen te doen kennen door een demonstratie? Demonstraties hebben machthebbers bedwongen. Demonstraties hebben geholpen om het ijzeren gordijn neer te halen.

Met dit artikel wil ik eenieder oproepen om te overwegen om vaker in actie te komen. Wellicht moeten we over de libertarische schutting heen klimmen. Afgelopen weekend meelopen met Wilders was voor mij een brug te ver. Die schutting was voor mij principieel iets te hoog. Vrijdag 20 september was er een poging tot demonstreren van diverse samenwerkende organisaties. Die komen in ieder geval wel op voor hun mening en blijven niet thuis zitten.

Wat deze groepering heel goed deed was de interactie met de sterke arm videografisch vast te leggen. Maar al te vaak ziet men video flitsen van vermeend politie geweld. We zien de politie klappen uitdelen zonder dat er een kader is en zonder dat het voortraject gefilmd wordt. Hier is dat niet het geval. Ze hebben een video van 20 minuten gemaakt, wellicht te lang voor velen om te kijken. Maar het geeft een goed beeld van hoe de politie omgaat met demonstranten. Het lijkt een ontmoedigingsbeleid. De rol van de aggressor lijkt maar al te vaak de politie te zijn. De-escalatie lijkt vooral uit te gaan van de actievoerders.

Wat zien we? Een groep demonstranten die tamelijk vergeefs een zo droog mogelijk plekje op het verregende drassige Malieveld opzoekt. Op 1:30 zien we een ME busje mooie sporen in het natte gras trekken en 15 seconden later wordt een tent in beslag genomen. Iemands eigendom wordt hem bruut ontnomen. Deze burger zien we later nog in de film terugkomen. Hij vraagt bijna slaafs om een ontvangstbewijs voor de confiscatie van zijn tent. Hij gaat de agenten niet te lijf maar vraagt om 6:20 om een ontvangstbewijs. Een terugkerend thema in het filmpje zijn wegrijdende ME busjes die de vraagsteller ontlopen. Om 8:10 leest hij de agenten keurig de les. Chapeau! Keer op keer worden de beperkte communicatieve vaardigheden van de agenten, soms zelfs aan autisme grenzend, door de camera vastgelegd. Op 9:00 neemt de verbaal in de hoek gezette agent foto’s van demonstranten om gegeneerd op te houden op het moment dat een grote groep demonstranten voor zijn camera gaat poseren.

De demonstranten word een verblijf op het Malieveld, waar ze eigenlijk niemand tot last zijn, en een beetje zielig samen kluiten, ontzegd. Een korte mars naar de tussen het Malieveld en het station gelegen Koekamp volgt. Aan het bevel het Malieveld te ontruimen wordt gevolg gegeven. De agenten zijn in verwarring. In plaats van een demonstratie op het door eenieder genegeerde Malieveld staan de demonstranten voor de deur van het Centraal Station. En een stuk dichter bij het Plein en het Binnenhof. Tactische blunder. Vinden de agenten niet leuk en het verblijf op de Koekamp wordt de demonstranten door een omsingeling door de blauwe troepen te onaangenaam.

Enig leervermogen kan de agenten niet ontzegd worden want de logische verplaatsing van de Koekamp zou richting het centrum van Den Haag en het Binnenhof zijn. Vanaf minuut 16 wordt duidelijk dat het valletje gezet is, alle instructies van de politie worden door de organisatie opgevolgd en na het verlaten van de Koekamp worden individuele demonstranten die de demonstratie willen verlaten volgens de beelden omsingeld en wordt het verlaten van de demonstratie de demonstranten onmogelijk gemaakt. Op minuut 18 wordt een vrouwelijke demonstrant door een vijftal door mijn belastingpenningen betaalde agenten tegen de grond gewerkt. Een vrouw die juist daarvoor te kennen heeft gegeven de demonstratie te willen verlaten, eerst probeert ze de ene straat, daarna de andere straat, ze wordt tegengehouden waarna ze bruut op de grond wordt geworpen. ZIEK!

Uiteindelijk zijn een paar dozijn actievoerders opgepakt en na een paar uur vrijgelaten. Een tweetal demonstranten waren wat meer hard core en hadden geen ID kaart bij zich. En mochten dus de nacht doorbrengen in een celletje. Nogmaals een zieke actie. Die hele ID plicht is een bewijs van de politie staat.

Het feit alleen al dat je demonstraties moet melden is een bewijs van de politie staat. Er zijn keurige on line meldingsformulieren waarbij je de machthebbers kennis dient te geven van het feit dat je tegen hun macht in gaat. Riep er iemand Kafka? Hier het Amsterdamse online meldingsformulier voor demonstraties.

Hoe fout kan je zijn, het wordt ook door een ambtenaar van de afdeling vergunningen behandeld. Demonstraties ter kennis geven aan de gemeente is het erkennen van de machthebber. Je hebt het recht van vrije vergadering. Je mag je vrij verplaatsen. Je hebt het recht op vrije meningsuiting, ook in het openbaar. Die drie rechten samen geven een sterk fundament dat door geen enkele burgervader mag worden uitgehold. De vraag die in de video terugkeerde was het verbieden van de demonstratie door de burgervader. Onzin, op het moment dat een ambtenaar het recht op vrije meningsuiting, vrije vergadering of verplaatsing intoomt dan is er een politiestaat. On line kennisgevingsformulieren doen daar niets aan af.

10 REACTIES

 1. Interessant verslag. De video heb ik niet bekeken (te lang). Opmerkelijk hoe gretig de politie kansen zoekt om oorlogje te spelen tegen de demonstranten. Dat doen ze vast niet op eigen initiatief. Politie is natuurlijk niets anders dan paleiswacht.

  Mensen moeten weer wennen aan “aksievoeren”. Dat malieveld is niet voor niets op die plek. Ik denk dat “flashmobs” rond het binnenhof meer effect hebben Want daar is men bang voor. Spontane acties zijn moeilijk te reguleren. En al die werkelozen hebben de hele dag de tijd om te gaan demonstreren tegen de zombies die alleen nog maar hogere belastingen kunnen bedenken en publieksvoorzieningen te beperken.

  Ik ben het eens met je stelling dat je voor vrijheid van meningsuiting geen vergunning nodig hebt. En zeker aan te vragen bij zo’n flapdrol als Van Aartsen?

 2. Video gezien, daarom ga ik dus niet, ik blijf kan zoiets niet lijdzaam ondergaan, zeker op het moment dat ik wordt ingesloten en ik niet kan vertrekken zie ik mij genoodzaakt geweld te gebruiken, ik verwacht van mijn mede demonstranten dat mij daarin zullen steunen, zeker op het moment dat je zoiets al eerder hebt meegemaakt is het onverantwoord of dit soort blauw tuig onvoorbereid tegemoet te treden.

  Er zijn manieren om met gepast defensief geweld een demonstratie onherroepelijk doorgang te verlenen, mocht mijn volk ooit zover zijn dat ze hun rechten gaan eisen via dezelfde methodes als de politie dat nu bij hun doet dan zal ik er zijn om die ondersteuning te bieden. Tot die tijd houd ik mij verre van dit soort lieve naïeve mensjes.

  Die arme lieve mensen worden bang en die vieze blauwjassen worden er gewoon geil van, ik wordt er boos en verdrietig van.

 3. @Igor [3]: Apart verhaal. Die arme man heeft waarschijnlijk nog meer frustraties opgelopen. Hij voelde zich als traditionele leraar en schoolhoofd in de jaren 70 niet echt op zijn plaats. Een drietal van zijn leerkrachten deden het met elkaar, 2 lesbiennes die een mannelijke leerkracht tijdelijk in huis namen om bezwangerd te worden. Daarna werd de man als vuilnis het huis uit gezet. Daarnaast gaven andere leerkrachten ook niet echt het juiste voorbeeld op relatie gebied. Volgens mij lachten de leerkrachten het hoofd uit. Dat hij zijn frustraties op de kinderen bot vierde was echter beneden peil. De andere leerkrachten wisten hun emoties en frustraties thuis te laten, ook al lag hun prive leven overhoop, ze waren zo professioneel om de leerlingen daar niets van te laten merken.

 4. @2 Ik zeg altijd: “doe eens wat aan je schulden” tegen zulke agenten, wetende, dat een fors deel van de agentjes niet meer weet, hoe de eindjes aan elkaar te knopen. Het valt me ook altijd op, dat ze een gezin hebben. Demonstreren heeft overigens weinig zin; veel beter werkt het om ze op online fora door de plee te trekken. Geweld tegen een agent. Mijn standaardreactie is: “Dan zal hij er wel om gevraagd hebben.”

 5. .

  Ze peilen en ze peilen…maar de rottigheid gaat dóór
  en de aan-de-touwtjestrekkers halen mooi de schouders op
  oké dus…goed geschoten hoor…jullie zitten op fout spoor
  maar JULLIE ZIJN gewoon TE LAF…om ooit te zeggen STOP !
  .
  Jij bent te LAF om nu je jasje aan te trekken
  (Wat men ook denkt en wat men dus ook zegt…)
  jij bent te laf…stom slachtoffer van vrekken
  omdat jouw vlucht…tot nu toe…gouden eieren legt !
  .
  Jij bent te laf dus…want je moet “er wél van eten”
  en ’t huis moet toch nog worden afbetaald
  en als de kinderen niet meer op school hadden gezeten
  was er van jouw “verantwoordelijkheid“ misschien iets afgehaald !
  .
  Jij bent te laf….maar niemand mag dat zeggen
  want ja, je hebt natuurlijk óók je trots
  en jij ben wél de man/vrouw die die eitjes weet te léggen
  men laat ’t gezin toch niet verhongeren op ’n kale rots ?
  .
  dus ze peilen en ze peilen…en de rottigheid gaat dóór
  en als je ànders kon…was jij beslist de eerste….
  maar, helaas helaas ja ja we ZITTEN op fout spoor
  en dat spijt jou…éérlijk waar hoor…echt ten zéérste !

  .
  Jasterke
  .

 6. Ik heb dat politie-optreden die vrijdag met verwondering en afgrijzen aanschouwd. In plaats van het recht op vereniging, het recht op vrije meningsuiting, het recht te demonstreren te beschermen, deed de politie het omgekeerde. De demonstranten werden als potentieel gevaar, als potentiële vijand gezien en vanaf het begin omsingeld door de politie. Ja, het was intimiderend.

  Het zou de politie gepast hebben een kring te vormen met hun gezicht naar buiten toe, alert om de groep tegen wat dan ook te verdedigen.
  En daar betaal je dan belastinggeld voor.
  Ik vraag me echt af welke opdracht deze mensen voorafgaand gekregen hebben?
  In elk geval niet het beschermen van de burger en diens rechten.

Comments are closed.