schuldenplafondIn Amerika geldt een wet dat de overheid persé niet meer schuld mag maken dan tot een maximum bedrag. Het “Schuldplafond”. De totale schuld heeft een constant oplopend bedrag. Zij konden dus al heel lang geleden uitrekenen wanneer dat plafond bereikt zou worden.

 

Dit is net als in Nederland waar je de oplopende staatsschuld op de teller op de voorpagina ook ziet oplopen naar de 500 miljard.

De ook incapabele regering van de USA heeft daar geen rekening mee gehouden en staat nu voor het blok. Te meer daar ze nu net voor het plafond bereikt wordt, extra uitgaven voor Obamacare willen invoeren.

Dat plafond werd in het verleden elke keer gewoon verhoogd. Maar nu zeggen de Republikeinen dat ze dat niet meer willen, en kennelijk zijn die stemmen nodig voor verhoging. Er zijn kennelijk een paar lieden in die partij wakker geworden en hebben beseft dat er grenzen zijn aan het steeds maar geld maken uit blauwe lucht..

Ik kan me niet voorstellen dat ze hun poot stijf houden en dat Amerika failliet zou gaan. Maar helemaal uitgesloten is dat niet. En dan zouden we een wereldcatastrofe krijgen. Binnen anderhalve week weten we het!

De kans op DIE catastrofe acht ik maar 1 % en de kans dat ze iets vinden om de bal weer voor zich uit te schoppen wel 99 %.

Dus slaap daarvoor maar rustig. Of droom eens wat er gaat gebeuren als die 1 % toch eens zou gebeuren. En laat ons dat ook weten.!!

(Een beetje extra cash van de bank halen, kan overigens geen kwaad!!)

15 REACTIES

 1. Schuldenplafond niet verhogen is niet hetzelfde als failliet gaan.

  Ze geven nu al 40% meer uit dan ze binnenharken aan belastinggeld en de rest lenen ze bij. Is dus een kwestie van wat uitgaven herschikken. Mochten ze besluiten om geen rente meer te betalen op de staatsschuld dan mag je wel spreken van een default en dat zal zeker repercussies hebben voor de stabiliteit van het globale financiele systeem. Dat is onwaarschijnlijk want de indirecte default van het meer geld bijdrukken en leningen terugbetalen in geinflateerde $$ is aantrekkelijker.

 2. De manier om dit probleem steeds weer op te lossen is het bijdrukken van Dollars.

  Dan worden de schulden in andere valuta of in goud minder waard en kun je het schuldenplafond verder ophogen tot het weer dezelfde waarde in goud of andere valuta heeft. Opzettelijke inflatie dus.

 3. Ik zal jullie blijven volgen op vrijspreker… zolang er nog van vrijspreken van doen is. Maar eigenlijk (zolang het volk niet de baas is) denk ik dat de hele libertarische partij opgedoekt kan worden. Verspilde energie.. ik heb zo mijn ideeen voor de toekomst, en dat ziet er niet al te fleurig uit. ikzelf zit in de internationale inkoop van electronsiche componenten. Ik weet nu waar de hype ligt.

 4. Trouwens morgen heb ik mijn examen in master in international economics.. dus ben even bezig deze nacht.. misschien kun je duimen voor me!

 5. Ik schat de kans op een financieele crisis heel wat groter in dan 1%. De standpunten zitten muurvast. Die Obamacare betekent domweg het afschaffen van de middenklassen in de VS, wat de Reps niet willen. Omgekeerd is het presidentschap van Obama definitief mislukt als hij zijn gezondsheidszorgplan er niet doorheen krijgt. Ik zie niet zo snel iemand door de knieen gaan.

 6. Wat is zo’n wet nog als die tekens verbroken mag worden, op een manier ten koste van de burgers? Waarom niet de andere kant op, en benéden dat plafond blijven. De beste wetten zijn de wetten die je niet nodig hebt.
  Die schuldenberg geeft zo’n ontiegelijke problemen en angst dat de boel in elkaar klapt dat alle problemen die er mee zouden zijn “opgelost” daarbij in het niet vallen.

 7. Waar is die 1% kans berekening op gebaseerd? Zekerheid is dat er ooit een moment komt waarop het schuldplafond niet meer verhoogd zal worden. Vraag 1 is “wanneer?”. Wie weet het ..? Vraag 2 is “wat dan?”. Probleem in Amerika is dat daar helemaal nog niet op geanticipeerd is.

Comments are closed.