OnzekerWanneer er onduidelijk, tegenstrijdig of onbetrouwbaar overheidsgedrag wordt getoond, stopt alles. Stel u bent van plan een (groter) huis te kopen. Maar u weet niet zeker (en kunt dat ook niet weten) wat er met de hypotheekrente aftrek, energiecertificaat etc. gaat gebeuren.

 

Terwijl de aankoop van een huis een van uw belangrijkste beslissingen is, laat de overheid u in het duister over wat de gevolgen zijn. Wat doet u dan: juist, u wacht op meer duidelijkheid. Sterker, u weet liever zeker dat de hypotheekrente aftrek wordt afgeschaft (wat overigens volledig onbetrouwbaar is t.o.v. diegenen die de afgelopen 30 jaar op basis daarvan een huis hadden gekocht) dan al dat geneuzel over misschien een deel, of misschien boven een bepaalde grens. Komen daar dan ook nog eens –tig maatregelen bij om u te behoeden voor een te hoge hypotheek (zou het misschien kunnen dat een hoge hypotheek tot teveel fiscaal voordeel leidt?) dan begrijpt u waarom de woningmarkt tot stilstand is gekomen.

Hetzelfde gebeurt op de arbeids/ZZP markt: wanneer u niet weet of en hoe lang de fiscale faciliteiten voor ZZP’rs blijven bestaan, blijft u zo lang mogelijk zitten in uw huidige baan. U kijkt wel uit om uw WW of huidig loon op het spel te zetten, laat staan dat u gaat investeren in een eigen bedrijf. Ergo, er gebeurt niets; u ploetert door en er wordt weer geen bedrijf opgericht, laat staan personeel aangenomen.

Hét recept om economische groei te stoppen is om onduidelijkheid vanuit de overheid te creëren.

Inmiddels is alles zo ‘goed geregeld’ dat elke verandering die een overheid toepast, of gedwongen wordt te doen omdat het inmiddels onbetaalbaar is geworden, negatieve gevolgen heeft.

Er is maar een oplossing: verklein de overheidsinvloed en maak daar duidelijke, langdurige afspraken over.

6 REACTIES

 1. Overheidsgedrag is per definitie onbetrouwbaar. Ik ben inmiddels een dikke halve eeuw op deze aardkloot aanwezig en ik heb werkelijk nog nooit een overheid meegemaakt die waarmaakte wat ze beloofde. Ik breng de vorige MP Balkenende in herinnering die ons beloofde dat we na het zuur het zoet kregen… We zitten nog steeds op het zuur te knagen, alleen krijgen we het nu door die kale en lachebekje door de strot geduwd, met de opmerking dat “we wel veel van mensen vragen”. De grootste leugen… Ze vragen niks. Ze leggen op. En pas maar op dat je meewerkt anders maken ze je kroegbaas in Amsterdam… Oh wacht dat was een ander topic.

  Wees lief voor uw dierbaren.

 2. Overheid is per definitie een immoreel concept.

  Als ik van iemand de helft uit zijn portemonnee steel met de reden dat ik een klein deel daarvan weggeef aan zogenaamde zielige mensen (die in koor roepen “Wij zijn zielig, geef ons geld”) word ik, terecht, beschouwd als dief.

  Als ik dat doe met een pet op, waar met gouden lettertjes op “Overheid” op staat zal ik de instemming en medewerking krijgen van hele volksstammen.

  Als je stelt dat de overheid een dermate grote verdraaiing van moraliteit is, slecht wordt goed, immoreel word moreel, diefstal wordt deugd, leugen wordt waarheid, dan kan je niet ontkomen aan de conclusie dat de overheid een negatieve invloed heeft op de maatschappij in zijn geheel, niet alleen de economie.

  ik [3] reageerde op deze reactie.

 3. @ik [3]: En de titel “TROL” past u best goed.

  ARVR brengt een terecht punt naar voren. Plunderen, bedreigen en vermoorden worden echt niet minder erg als je dat doet in naam van “een betere wereld”, terwijl je in een paleis de moralist uithangt. En dat doen politici maar al te graag.

 4. @ik [3]:
  Wat doe je hier dan nog? De uitspraken die arvr daar doet zijn iets waar de meeste bezoekers hier zich in meer of mindere mate in kunnen vinden, ik krijg ook sterk het vermoeden dat jij ook aan het geld infuus hangt, betaalt uit de belasting van iemand die jij niet als medemens ziet….naar mannetje

 5. @ik [3]:
  He, het is geen ramp als je het niet met mij eens bent, maar ik zou het erg waarderen als je met tegenargumenten zou komen.

Comments are closed.