GELD drukkenIn het buitenland hebben verschillende Bitcoingerelateerde bedrijven al last gehad van onwelwillende banken. Met name Mt. Gox lijdt hieronder. Dikwijls verdedigen banken hun beleid door te zeggen de consument te willen beschermen tegen fraude of ander kwaad. Nu waardeer ik dat banken de klant eens op de eerste plaats zetten, maar vermoed ik dat de werkelijke reden angst voor Bitcoin is. Angst dat Bitcoin het huidige financiële systeem vervangt en daarmee de vette winstmarges van de banken torpedeert.

 

In Nederland werd ik hiermee vandaag ook geconfronteerd. Voor een familielid probeerde ik voor €1000 Bitcoin te kopen bij Bitonic, een gerenommeerde Nederlandse Bitcoinhandelaar. De betaling wilden we doen bij de ING via iDeal. Nadat we eerst Bitonic’s verificatie-SMS hadden verzonden, leken we de betaling te kunnen verrichten. We kregen echter een foutmelding van ING, zie schermafdruk hieronder:

.Buitink_afschriftenBank

We probeerden het nog twee keer zonder succes. Mijn ernstige vermoeden bleek te kloppen toen we de klantenservice van ING belden. De ING-meneer zei dat onze rekening was geblokkeerd om ons te beschermen. We konden op dit moment geen enkele betaling meer verrichten. De rekening waarnaar we geld probeerden over te maken, aldus ING, werd regelmatig gebruikt voor “trojans”. De manier waarop hij het zei, deed me vermoeden dat hij een script afdraaide waar hij zelf de clou niet van wist. Maar hij kon de blokkade er gewoon vanaf halen, geen probleem. Bitonic overigens zou niet worden geïnformeerd.

Van een Vlaamse lezer ontving deBitcoin.org soortgelijke berichten over BNP Paribas Fortis en betalingen naar Bitstamp die ook werden geblokkeerd in verband met ‘fraude’.

Alhoewel ik blij was dat de blokkade van de ING rekening werd verwijderd en we uiteindelijk de transactie hebben kunnen voltooien, is hier toch een aantal belangrijke conclusies te trekken:

1)      De communicatie van banken laat ernstig te wensen over. Waarom vermeldt ING niet direct met een duidelijke boodschap dat een rekening is geblokkeerd? Waarom een nietszeggende meldingscode gebruiken met een verwarrende mededeling?

2)      ING vindt het schijnbaar niet nodig om Bitonic te informeren dat betalingen daarnaar worden geblokkeerd. Dat het bij ons gebeurde is natuurlijk geen incident, dus een partij als Bitonic lijdt hieronder. Dit is een arrogante instelling van een grootbank waar het bankwezen in het algemeen mee denkt weg te kunnen komen. Het is echter niet houdbaar.

3)      Wereldwijd hebben overheden en banken moeite om Bitcoin te begrijpen en te accepteren. Naïviteit en kortzichtigheid staan hen in de weg, alsmede morele en economische kennis over wat geld nu precies is. Gelukkig zijn er ook banken die het begrijpen zoals Fidor in Duitsland.

Hoezeer de status quo Bitcoin ook probeert te vertragen of bestrijden, hoe sterker we er als Bitcoingemeenschap door worden. Door te volharden en elkaar te blijven informeren, krijgen we uiteindelijk ook organisaties als ING en BNP Paribas Fortis op het goede spoor. En zo niet, dan zijn het de banken die zich zorgen moeten maken, niet wij. Decentraal geld is immers de toekomst.A

Uw ervaringen met Bitcoin en Nederlandse/Vlaamse banken horen wij graag in de comments.

Ingezonden door PaulBuitink

3 REACTIES

  1. Als ik de schrijver van dit artikel was zou ik per omgaande een ander bank nemen. En niet RABO want die hebben hun balans met 1 miljard dollar zien verminderen door een boete vanwege gesjoemel met de Libor rente.

  2. ABN Amro deed ditzelfde bij mij ook, de eerste keer dat ik bij Bitonic bestelde. Ze konden de blokkade niet direct opheffen; ik moest eerst langskomen bij een kantoor met een geldig ID-bewijs, omdat de kopie van mijn ID verlopen was.
    Daarna nog een paar keer bij Bitonic besteld en sindsdien laten ze het wel toe.

Comments are closed.