.Zero-Hedge noemt een speech van Charlie Chaplin “The greatest, most relevant speech ever”. Luister en lees verder en geef uw reacties…

.http://www.youtube.com/watch?V=6FMNFvKEy4c?

(Update dank zij Zé met NL-vertaling zie youtu.be

Meer tekst staat in:
http://www.zerohedge.com/contributed/2013-10-24/greatest-most-relevant-speech-ever

met gegevens over Charlie Chaplin en zijn tijdperk.

Het artikel op Zero Hedge geeft overduidelijk weer dat die speech ook vandaag nog belangrijk en geldig is. Het kon een libertarische toespraak zijn.

Is er iemand die een vertaling kan vinden of maken?
Stuur dan naar hub@vrijspreker.nl

9 REACTIES

 1. IDD vaak genoemd als grote speech. Hij zag de problemen van nationalisme goed aankomen, maar net als Einstein waarschijnlijk niet door dat een wereldregering niet beter is. Nationalisme is niet het probleem, maar geweldsinitiatie.

 2. Opmerkelijk: de premiere van The Great Dictator was op 15 oktober 1940, maar de voorbereiding van de film had meer dan een jaar geduurd.

  De film laat duidelijk zien op welke gruwelijke wijze de joden in nazi-Duitsland werden behandeld (en suggereert een nog veel erger lot). Chaplin was hiervan blijkbaar goed op de hoogte (en door deze film de wereld dus ook).

  Toch zei Chaplin later dat hij de film niet zou hebben gemaakt als hij van de vernietigingskampen had geweten.

  =========

  “Had I known of the actual horrors of the German concentration camps, I could not have made The Great Dictator, I could not have made fun of the homicidal insanity of the Nazis.”
  Charles Chaplin in My Autobiography (1964) p.392

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. @THX-1138 [3]:

  Interessant.
  Misschien is een verklaring dat de werkelijke gebeurtenissen in die tijd voor Charlie zo ver weg van zijn bed, en zo onwaarschijnlijk waren, dat hij zich niet de slechtheid realiseerde.

  Hoeveel mensen in jouw omgeving zien de echte slechtheid, immoraliteit van democratie, EU en VN?
  Hoevelen zijn verblind door het waanbeeld van één wereldvrede waarin iedereen houdt van iedereen zonder politici?

  pcrs [7] reageerde op deze reactie.

 4. Triest…nog geen ruk opgeschoten dus sinds 1939 (toen het script gereed was) slechts bladiebladiela door de HH politici en de volkeren die zich wolf wanen maar schaap zijn…

 5. Opmerkelijk.
  De roep van CC komt ook vandaag weer op. Niet in de massa media, maar op blogs, op alternatieve media, van vrijdenkers en artiesten maar ook van gewone mensen.
  Ik hoop alleen dat er niet net zo iets volgt als er volgende op de speech van CC.

  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [4]: Het valt me op dat CC zei ‘could not have made it’ en niet ‘zou ik hem niet hebben gemaakt’
  Ik denk dat wat hij duidelijk maakt, is dat het onmogelijk voor hem was geweest een dergelijke film te maken, waar ook aardig wat humor in zit, als hij de werkelijke gruweldaden had gekend.

 7. Helaas nog steeds actueel deze speech en helaas in al die 74 jaar heeft de mensheid en vooral de wereldwijde politiek er geen bal van geleerd. Misschien wordt het toch eens tijd dat wij in Europa eens massaal in opstand komen tegen het nieuwe Kremlin (Brussel) en de ,leiders, het EU-Parlement uitschoppen met pek en veren getooid!!! De macht is aan het volk en NIET aan een handjevol zichzelf benoemde ,leiders,!!!!

Comments are closed.