Vulcano1890De volkskrant bericht vandaag dat het IMF in een rapport prognotiseert dat Nederland over circa vijf jaar een hoger begrotingstekort zal hebben dan nu. De alleszins lezenswaardige site Das Kapital schrijft er ook over.

Als het IMF het juist ziet, en dat zou weleens het geval kunnen zijn, onderstreept het een inzicht dat bij sommige politici al begon te dagen: je kunt de economie niet stimuleren door lastenverzwaringen, ook niet als je die ‘bezuinigingen’ noemt.

Wat staat er dan te doen, is de vraag natuurlijk? Welnu, vooral goed op je eigen zaken letten. Of je nu ondernemer bent, werknemer, uitkeringsgenieter of dakloze, je kunt maar beter niet teveel van politici verwachten. Vooral als dakloze moet je op je eigen zaken letten. Of op je eigen zaak, beter gezegd. Daklozen in Utrecht weten dat nu ook, want een lid van de Club Sterk & Sociaal heeft de kas van hun onderneming, genaamd Stichting Straatnieuws, gelicht. We praten uiteraard over Bert van der Roest, voormalig gemeenteraadslid voor de PvdA in Utrecht.

De website GeenStijl.nl zocht hem op en dat leverde, zoals wel vaker bij GeenStijl, opmerkelijke beelden op. Klik hier voor de video.

Van der Roest is duidelijk uit een ander hout gesneden dan Ella Vogelaar: daar waar zij met haar mond vol tanden stond, laat de attitude van Van der Roest de kijker sprakeloos achter.

De consternatie werd nog groter toen Van der Roest liet weten dat hij overweegt de ontvreemde gelden terug te gaan betalen uit het wachtgeld dat hij gaat genieten als ex-gemeenteraadslid. Let wel, hij zegt ‘overweegt’, dus het is nog niet eens zeker. Zo’n uitlating heeft iets van een poging om met een suggestie olie op de golven proberen te gooien. Als het ware even een ‘blurb’ de ether in sturen en dan hopen dat de woede gaat luwen.

Van der Roest denkt kennelijk dat hij zich dat allemaal kan permitteren. Hij is immers well connected als lid van een bestuurspartij die overal haar tentakels heeft zitten. Maar of je dan ook met verduistering – dat is het juridisch – weg kunt komen? Ik moet het nog zien. Dat is zelfs voor een lid van de regentenclub genaamd PvdA niet vanzelfsprekend. Zeker niet nu er door enkele politieke jongerenorganisaties aangifte tegen Van der Roest is gedaan.

Ondertussen is het de vraag wat dit doet met de publieke opinie. Er is al jaren grote ergernis over zelfbedieningsgedrag als het gaat om beloningen in de publieke en semi-publieke sector. (De beloningen in de private sector staan om de een of andere reden minder in de schijnwerper dan de laatste tien tot vijftien jaar geleden nog het geval was.) Ergens moet die ergernis een keer naar buiten komen. Mensen als Van der Roest en hun praktijken – en de slappe reactie van zijn partij daarop – maken dat het moment waarop er ergens een keer een spanningsontlading plaatsvindt, snel dichterbij komt.

Paul Verhaegh

3 REACTIES

  1. Deze vd Roest heeft stom als persoon uit de kas gepikt.
    De andere leden van die partij (en niet van de PvdA alleen) doen dat veel gewiekster.
    Als die graag iets hebben, gaan ze er voor stemmen, maken een wet en dwingen dan iedereen om te betalen.
    En doen dan alsof ze de meest morele mensen op aarde zijn.

  2. 1. ambtenaar
    de ambtenaar zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [ˈɑmtənar] Verbuigingen: ambte|naren (meerv.) de ambte|nares zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [ˈɑmtə|narɛs] Verbuigingen: ambtenares|sen (meerv.) een psychopaat in dienst van de overheid.

Comments are closed.