wolfLenin schijnt gezegd te hebben:”De beste manier om de oppositie te controleren is door er zelf leiding aan te geven”

Vrijspreker:”Hoe gebruiken machthebbers deze techniek om te voorkomen dat hen de macht ontnomen wordt?

Opperdienaar: Iedereen heeft ergens wel door wat er aan de hand is als ze uitgebuit worden. Het komt misschien niet in bovenste lagen van de hersenen aan, maar zeker in de onderste lagen. Aangezien het slaven zijn, zullen ze zoeken naar een uitbuiter die ze minder uitbuit en niet naar vrijheid. Ze zullen niet zo direct om minder uitbuiting vragen, maar zodra deze aspirant uitbuiter zich aandient, zullen ze zich er goed bij voelen. De aspirant uitbuiter zal ook begrijpen dat er vraag is naar minder uitbuiting en ontevredenheid over hun huidige uitbuiter opstoken bij de onderdanen.

Vrijspreker: “Dat lijkt me een onwenselijke situatie voor de heerser

Opperdienaar: Inderdaad en daarom kun je als heerser maar beter zorgen dat je zelf je eigen oppositie voert en dat wordt ook wel ‘controlled opposition‘ genoemd. Zorgen dat de ontevreden onderdanen aanlopen achter een oppositie die je ze zelf aanbiedt en die nergens naar toe leidt. Een of andere waardeloos politiek compromis bijvoorbeeld. Je kunt deze ‘controlled opposition’ figuren herkennen doordat ze weinig nieuwe informatie geven en heel veel aandacht krijgen in de media die normaal elk kritisch geluid over machthebbers verafschuwen.

Vrijspreker: “Wat is een voorbeeld van ‘controlled opposition’?”

Opperdienaar: Ik weet het natuurlijk ook niet allemaal, maar vond het verbazingwekkend dat de editor van de krant de Guardian, de krant die het Snowden verhaal naar buiten bracht en onthulde dat de amerikaanse overheid iedereen bespioneert en afluistert middels het PRISM programma, in een interview toegaf dat alles wat ze gepubliceerd hadden, goedgekeurd is door de amerikaanse geheime diensten. Al die schokkende informatie die aangaf dat de roverheid iedereen en alles afluistert, allemaal goedgekeurd door de geheime diensten die het afluisteren deden. Niet gevaarlijk voor de staatsveiligheid volgens de geheime diensten. Voor wie niet het hele interview wil volgen, vanaf 5:30.

Dat maakt het antwoord van de journalist die het verhaal naar buiten bracht, Glen Greenwald, op de vragen van de Britse staatsomroep “Hoe kun je zeker weten dat je de staatsveiligheid niet in gevaar bracht met het naar buiten brengen van het Snowden verhaal?” extra raar.

Vrijspreker: “Hij zei niet: ‘Geen probleem aangezien ik alles heb laten keuren door de geheime diensten.’ ?

Opperdienaar: Nee, dat zei hij niet. Geen woord over de controle door de geheime diensten. Hij zegt alleen dat hij geen negatieve stelling kan bewijzen.

Vrijspreker: “hmmm, vergeetachtigheid?”

Opperdienaar: Ik denk zelf dat het spionage programma niet goed werkt en dat een geloofwaardig schandaal in het leven werd geroepen rond ‘controlled opposition’. Op die manier is het effect op de onderdaan hetzelfde als een werkend afluisterprogramma. Die onderdaan is er nu van verzekerd dat het al ziend oog hem overal in de gaten houdt. Hij is er nu zeker van dat hij niets geheim kan houden voor zijn heerser. Hij denkt dat de informatie klopt, omdat zijn heerser de informant vervolgt. Dat is het geheim van controlled opposition. Als de onderdaan de heerser niet meer gelooft, is hij geneigd iedereen te geloven die tegen de heerser in zegt te gaan. Je moet dus zorgen dat je dat zelf bent. Je gooit er wat waarheden en onderdrukking door de machthebbers in om het verteerbaar te maken, maar ondertussen doet de 5% vergif zijn werk.

Vrijspreker: “Deze techniek is voorbereid op de oude Britse regel: Geloof nooit iets voordat het officieel ontkend is.”

all_seeing_eye

2 REACTIES

  1. En waar valt de overkoepelende organizatie van de Libertarische Partij ZELF onder ??? Drie keer raden !

Comments are closed.