sbss_reverse_bu_1Centrale bankiers moeten volgens de monetaristische zienswijze de geldhoeveelheid terugbrengen als de economie goed draait. In de praktijk zien we dat dit nooit gebeurt. En waarom niet? Omdat dit net zoiets is als bij een feest dat net op gang is gekomen te stoppen met alcohol te schenken, de lichten aan te doen en de DJ naar huis te sturen.

Het feit dat de centrale bankiers de laatste decennia bij groei niet serieus de komende bubble hebben kunnen herkennen en hun beleid daarop hebben aangepast is naast alle morele en theoretische bezwaren tegen het instituut  van centrale banken al genoeg om ze op praktische gronden hun monetair-economische rol af te nemen.

3 REACTIES

 1. Het is een politiek besluit om de economie wel of niet te stimuleren d.m.v. verhoging van de staatsschuld.

  Het is de rente die zorgt voor de exponentiele groei van deze schuld. Er is steeds meer staatsschuld nodig om de economie te laten functioneren en de rente over de staatsschuld te kunnen betalen.

  Zodra een overheid eenmaal besluit om de staatsschuld te verhogen om de economie te stimuleren is er geen weg meer terug.

  Onze politici dansen naar de pijpen van de financiele markten en de democratie is een hol begrip geworden.

 2. @rob [1]:
  Dit memo ( memo van 24 november 19970 lijkt duidelijk een bevestiging van het boek “The creature from Jekyll Island” van
  Edward Griffin dat op spannende (en overtuigende??) manier beschrijft de samenzwering (??) van bankiers en de oprichting van de FED in 1913. (In december 100 jaar geleden.

Comments are closed.