avatar MMAPMaar toch gaan mensen, vaak de verdedigers van al dat staatsgeweld, de boel een stukje proberen te relativeren. In de trant van “1,8 miljoen telefoonnummers op de naar schatting circa 120 miljoen uitgegeven telefoonnummers is toch maar 1½ %?”

Dat klopt, een 10 voor rekenen, maar een dikke 1 voor moreel gedrag. Want het rekenwerk is goed uitgevoerd. Alleen…, maakt het deze daad dan goed? Nee, zeker niet. Anderhalf procent niet-moreel gedrag is gelijk aan 0 % moreel gedrag.

Dus laat u niet uit het (morele) veld slaan, wanneer een verdediger van geweld u om de oren slaat door dergelijke groot aandoende getallen te relativeren met minieme percentages. Moreel gedrag is moreel gedrag en dat kan alleen maar 100% of helemaal niet.

Vergelijk het eens met het volgende: iemand die een ander mens uit agressie doodt, is een moordenaar. En als die moordenaar “slechts 1½ %” van uw woonplaats vermoordt, is het nog steeds een gruwelijke moordenaar.

Trap niet in de val van statistieken, zelfs al kloppen de cijfers ervan helemaal. Getalletjes bepalen niet of iets wel of niet deugt; de daad zelf moet deugen, het gebaar naar een ander moet moreel zijn en alles wat niet 100 % moreel is…, is mijns inziens meteen 0 % moreel.

7 REACTIES

 1. Goh, eens proberen om een bankoverval te doen op een filiaal van Rabo en een miljoen buit te maken.
  Vervolgens in de rechtbank uitrekenen hoeveel procent dat van hun balanstotaal is en dan argumenteren dat je die fractie van de maximumstraf moet krijgen.
  Dus stel op bv. 500 mrd (heb de cijfers niet gecheckt) is 1 miljoen het 1/500.000ste deel.
  De maximumstraf in NL is levenslang. Als iemand reeds 40 is, en je heel ruim schat dat ie wel eens 90 zou kunnen worden, dan resten hem nog maximaal 50 jaar.
  1/500.000 van 50 jaar = 1/10.000ste van een jaar, ofte 0,8766 uur, ofte nog geen 53 minuten.
  Euhm, wacht. Laat ik dan liever 9 miljoen stelen dan kan ik gewoon een nachtje lang gaan maffen in het staatshotel.

 2. Hier wordt niks gestolen, alleen maar gekopieerd voor niet-commercieel gebruik. Met die nuance dat de electriciteits leveranciers er nog wat aan verdienen, en natuurlijk de mensen van PRISM zelf.

 3. Statistiek is de leer van de waarschijnlijkheid. Het onwetenschappelijke is dat je, door zorgvuldig selecteren van je uitgangspunten, statistisch alles kunt aantonen wat je wil. Zonder die exacte aannames te kennen zegt een statistisch onderzoek helemaal niets.
  terug naar het afluisteren door NSA: Minister Plasterk vindt dat “geen probleem want zo worden ook terroristen opgespoord en dat is nuttig”. Dat suggereert tenminste dat Plasterk gebruik maakt van de NSA om burgers in de gaten te houden.

  Zijn dat terroristen? Nee, want die weten allang dat ze geen gebruik moeten maken van mobieltjes (behalve om bommen te laten ontploffen), internet of andere moderne communicatiemiddelen. De ouderwetse communicatiemiddelen zijn veel moeilijker te volgen en bovendien kost dat veel mankracht die er niet is.

  Waarom dan? Omdat overheden alles willen weten van u en mij om te kunnen inspelen op uw uitingen of uw netwerken; de manier waarop dictators te werk gaan om hun bevolking te onderdrukken.
  En dat mogen we nooit accepteren. Dus weet wat u zegt per telefoon of op internet en gun de overheid geen inzicht in uw gedachten.

  ric ardo [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [2]: Dat ligt aan waarom diegene vermoordt is….. als iemand mijn dochter vermoordt dan zoek ik hem op om hem te straffen. Op justice in NL hoef je niet te wachten.

 5. @rob [5]: Dus weet wat u zegt per telefoon of op internet en gun de overheid geen inzicht in uw gedachten.

  Vandaar dat ik een nomaad ben op het net. Gewoon hotspotten…. en per telefoon wordt het wat moeilijker.. alhoewel ik een prepaid telefoon gebruik (dus naam onbekend) staat mijn GPS vrijwel nooit aan en wifi al helemaal niet.

Comments are closed.