Tweede Kamer leegEenlingen voeren dapper strijd tegen de huidige politiek, zo verschijnt op de site “ziek van de politiek” geregeld een aardige column. Alhoewel niet 100 procent libertarisch komt het wel 100 procent uit het hart. Bij deze de politiek die de oorzaak is van de crisis. (uiteraard met toestemming overgenomen).

Dat we in een crisis zitten zal u niet ontgaan zijn. U levert volop op uw verdiende loon in en houdt elke maand minder over dan enkele jaren geleden.

Uw besteedbaar inkomen was in 2002 52 procent, nu in 2013 nog maar 45 procent.

Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van die crisis? Is dat de huizenbubbel in Amerika, is dat onze eigen huizen bubbel in Nederland, wat is eigenlijk de oorzaak.

Oorzaak is volgens veel ingewijden en mensen die er over nadenken, de falende politiek.
Laten we het eens proberen te analyseren wat de oorzaak van die falende politiek is.

We mogen stellen dat politiek Den Haag de laatste tien jaar het spoor volledig bijster en de weg kwijt is. In pakweg tien à elf jaar hebben we vier Kabinetten Balkenende gehad en nu twee Kabinetten Rutte. Wetten werden op basis van een regeerakkoord – lees coalitie vorming – te pas en te onpas gewijzigd. Elk kabinet had wel zo zijn wensen en naar gelang van de samenstelling van de heersende coalitie werden de wetten aangepast.

De burger had de nukken van de heren en dames politici maar te nemen. Het argument daarachter was dat de coalitie het mandaat van de kiezer had gekregen en politiek Den Haag een vrijbrief voor enorme willekeur.
Een duidelijk beleid voor een tiental jaren is wel de wens van de politiek – ze kijken maar al te graag 20 jaar verder als het om de beloftes gaat, die ze echter nooit realiseren – maar zij bezondigt ze eens en te malen meer aan zwalkend beleid.

Geen of wel een korting of afschaffing van de hypotheekrente aftrek. Wel of geen verkorte duur van de WW en bijstand. Wel of geen stopzetting van de studiefinanciering.
Wel of geen sluiting van diverse Kazernes van de strijdmachten. Wel weer een verhoging van het eigen risico zorgverzekeraar.

Dan te bedenken dat de zorgverzekeraars een eigen stil vermogen van meer dan 11.3 miljard hebben opgebouwd, jaarlijks 541 miljoen uitgeven aan reclame campagnes en structureel duizenden mensen in dienst hebben.

Waarom in hemelsnaam het goedkope systeem van een ziekenfonds weggooien – in het kader van die vermaledijde privatiseringen – thans miljarden extra weggegooid geld en de burgers onnodige ellende bezorgt.

De burger wordt tot op het bot uitgeknepen door Provinciale en gemeentelijke belastingen, omdat gemeenten o.a. door kortingen vanuit de Rijksbegroting minder te besteden hebben, maar wel meer taken krijgen te doen, waar ze niet voor toegerust zijn en de deskundigheid ontberen.

Uit een onderzoek onder ambtenaren blijkt dat ook zij de bureaucratie onder de bureaucratie spuugzat zijn. Als de insider al zegt dat het door een overmaat van regelzucht er geen werkbaar systeem meer te behalen is, is de vraag wordt het niet eens tijd daar iets aan te doen. Duidelijk is in ieder geval wel dat de uitvoerders van wetten meer realiteitszin hebben dan diegene die de wet maken, namelijk het Kabinet.

Door de vele veranderingen door diverse Kabinetten ontstaat er geen rust in de samenleving. Mensen worden onzeker en krijgen een hekel aan de regelzucht van de politiek en Kabinet.

De genomen besluiten van het Kabinet schaden bovenmatig elk belang van de burger in deze samenleving. De genomen besluiten bestaan voornamelijk over het bereiken van een politiek akkoord, maar zijn volstrekt niet ten gunste van de burger.

Het politieke spel is gespeeld, een politiek partijen akkoord is bereikt en de Kamerleden en Kabinet kijken voldaan naar hun eigen werkstuk, niets vermoedend dat het amper gedragen wordt door de burger.
Althans zo acteren de politieke toneelspelers en veinzen ze ongeloof.
Laat de burger maar zeuren, wij doen toch wat we willen.

Door politieke volksverlakkerij vage toezeggingen beloven ze ons 50.000 nieuwe banen wetende dat door hun toedoen meer dan 350.000 mensen het afgelopen jaar hun baan zijn verloren.
Waarvan de onderliggende boodschap is dat die 50.000 er pas in 2040 hoeven te zijn. Zo wordt het volk, de Nederlandse burger volstrekt op het verkeerde been gezet en velen geloven het Kabinet op hun blauwe ogen en gespleten tong.

Het enige wat blijkbaar voor den Haag telt is de goedkeuring door hun regenteske vrienden in Brussel. Het politieke rapaille in Brussel die zichzelf tot Outlaws hebben verheven – zijn onschendbaar en gerechtelijk niet te vervolgen- maar zijn werktuig die het verspillen van gemeenschapsgeld tot een kunst hebben verheven, waarbij we dan duidelijk denken aan de tientallen miljarden die verloren gaan door fraude en corruptie en de gebrekkige controle op de uitgaven en er amper een goedgekeurde begroting door de Europese Rekenkamer is afgegeven.

Ook belachelijke kosten van het rondreizend circus van de maandelijkse volksverhuizing van Brussel naar Straatsburg zal de politieke nomaden van Brussel geen zier interesseren. Als zij het maar naar de zin hebben. Als ze maar vriendjes kunnen blijven en dat doe je het beste door het elkaar niet al te moeilijk te maken.
Kosten van hun maandelijkse nomaden speeltje, meer dan 200 miljoen jaarlijks.

De crisis die thans heerst is een gevolg van vele componenten waarbij het vermeende politieke vakmanschap de verkeerde lijm blijkt te zijn. Als los zand opererend blijkt dat de politieke elite in Nederland en ook in Brussel de oorzaak is van alle ellende. Gebrek aan daadkracht, gebrek aan openheid, gebrek aan deskundigheid, gebrek een rechtschapenheid maar bovenal een enorm gebrek aan oprechte democratisch waarde waarbinnen de burger, de maatschappij, de bevolking en haar geluk centraal staat.

Waarbij het wel meest democratische recht van de burger – het recht van referendum -verworden is tot een politiek rioolputje waarin je als Kabinet en politieke regenten lastige en kritische burgers, als afval in wilt wegspoelen.

Dat de politiek de oorzaak is van de crisis, die zelfreflectie hebben de politieke elite niet.

Het Kabinet en de politiek hebben inzicht en ervaring en de burger heeft de kennis en kundigheid niet om te beslissen. Maar het bewijs ligt er zeer overduidelijk dat alle Kabinetten van de laatste tien jaar geen enkele maatregel genomen hebben die de burger welvaart bracht.

Conclusie is dan ook: Politiek, is de oorzaak van de Crisis.

Ingezonden via Ratio.

32 REACTIES

 1. @boos casje [1]: Ik ben ook tegen geweld maar.. met spandoeken en leuzen en kreten lachen ze (leden v/d regering) zich kapot achter het raam van het kabinetsgebouw. Nee hoor, het vuur erin, olie erover een goed aanblazen, zodat alles verbrand. Zo doet de natuur het ook en er groeien nieuwe mooie bomen, planten en bloemen, de flora en fauna leeft dan weer op. Ach ja, leuke droom, ik ga maar weer verder gal spuwen over de NL regering via internet vanuit mijn relax- fauteuil.

 2. al dat koplamp staren!!!!! en het is zo eenvoudig

  You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete – BUCKY FULLER
  wie houd ons tegen om:
  een eigen parlement in te voeren,
  directe democratie te gebruiken,
  zelfbeschikkings-recht te hebben,
  een eigen rentevrije munteenheid te maken,
  ofwel een nieuwe samenleving naast en in de oude te beginnen
  groet
  maup

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.
  Prepperoni [14] reageerde op deze reactie.
  Philosoof G&R Eigenwijs [22] reageerde op deze reactie.

 3. Op een dag in Den Haag staat het verkeer in Den Haag muurvast. Plots komt er een man langs lopen die op het raam van de auto klopt en zegt “Één goedenavond meneer de 2de kamer is gegijzeld en men vraagt 5 millioen € anders steken ze de 2de kamer in de fik, vandaar dat ik in de ronte ga voor donaties”. De man in de auto vraagt daarop hoeveel heeft tot dusver iedereen gemiddeld gedoneerd waarop de ander antwoord “tot dusver ongeveer 1 liter per auto”.

 4. IN ARTIKEL STAAT:
  –” in het kader van die vermaledijde privatiseringen ”
  Behalve enkele “pseudo-privatiseringen, zijn er geen echte privatisering
  Kun je één (of meer) echte privatisering noemen?

 5. Er zijn 150 tweedekamerleden die een groot debat voeren over een aanval op een medewerker van de Ambassade in Rusland, terwijl ze niet kunnen weten wat daar werkelijk gebeurd is. Dat is politiek.
  Als er 20 Nederlanders gedood worden door criminelen in Belgie, dan zullen ze daar nog niet eens zoveel aandacht aan geven.

 6. 17 oktober 2013 19:140 reactiesEen gouden greep van de PVDA
  Geplaatst door: was het maar zo makk…

  Hierbij doe ik een lijst toekennen omdat er veel mensen zijn die zeggen dat de PVV graaiers zijn, over deze lijst daar word niet over gesproken door de mensen op wuz,Alleen maar afkraken op de PVV en zo zal iedere partij een lijst hebben met zulke mensen die de fout in gaan, en stelen. PVDA – burgemeester Aleid Wolfsen Ontving 17.000 euro te veel aan huisvestingskosten. Hij gebruikt zijn macht als burgemeester vervolgens om te voorkomen dat het verhaal in de krant verschijnt. PVDA – raadslid PvdA-raadslid Mustafa Okcuoglu stapt op na ruzie binnen de fractie. PVDA – Fractievoorzitter Harlow Brammerloo vertrekt naar een conflict over 18.000 Euro. PVDA – Tweede Kamerlid John Leerdam vertrekt nadat hij voor lopende camera wordt betrapt op leugens. PVDA – Wethouder Theo Vaes vertrekt naar gesjoemel met declaraties. PVDA – Wethouder Jaap Kuin stapt op na diefstal boortjes uit bouwmarkt. •PvdA – senator Edward Brongersma: overtreding wet op kinderporno •PvdA – penningmeester Sharda Poese (A’dam-ZO): fraude, verduistering •PvdA – raadslid Faiz Yerlibuçak (Beverwijk): banden met terreurorganisatie Grijze Wolven •PvdA – minister: Als burgemeester Guusje ter Horst: dronken achter stuur, doofpotpoging, daarna gewoon minister geworden, gesjoemeld met doktersbewijzen om een Audi-8 te verkrijgen vanwege ”rugklachten” •PvdA – deelraadslid Randy Stena (A’dam-ZO): arbeidsverzuim, werkweigering •PvdA – raadslid Jerry Sulaiman (A’dam-ZO): fraude, greep uit kas •PvdA – raadslid Hakim Hmadouch (Arnhem): mishandeling echtgenote, bedreiging •PvdA – raadslid Elvira Sweet Adam: 2x veroordeeld voor dronken achter stuur •PvdA – raadslid Ama Carr Adam: zonder rijbewijs, onverzekerd rijden, valse naam •PvdA – raadslid Mohammed Kaied uit Dalfsen: poging tot doodslag •PvdA – Kamerlid Hamid Houda. Moest weg vanwege belastingfraude; nu toch verkiesbaar •PvdA – raadslid Cebeli Gönül uit R’dam: mishandeling echtgenote •PvdA – raadslid Mohammed el Yaakoubi Adam: mishandeling, dumpen importbruid •PvdA – raadslid Ernest Owusu-Skeyere A’dam-ZO: fraude, illegaal wapenbezit •PvdA – raadslid Ronald Buld Nijverdal: mishandeling, verkrachting •PvdA – raadslid Murat Yasar uit Kampen: mishandeling echtgenote •PvdA – wethouder Paul Depla uit Nijmegen. Bekend om de fietsenhok-affaire. Op 1 april 2010 benoemd als burgemeester van Heerlen. •PvdA – Kamerlid en huisarts Rob Oudkerk, die zieke en verslaafde prostituees bezocht voor zijn seksuele genoegens: DAT is nog eens seksueel misbruik! •PvdA – Raadslid Tjeerd van Dekken, stalking •PvdA – minister Koenders, gaf Fl. 89 (= € 42) miljoen aan UNFPA. Is nu directeur van UNFPA. Toeval? •PvdA – minister Herfkens. Weigerde onterechte huursubsidie van $275.000 terug te geven •PvdA – minister Pronk, alcoholist, vernielde een auto van zijn ministerie. Vaak ladderzat en publique in het buitenland •PvdA – minister Vredeling, drankmisbruik •PvdA – Kamerlid Paul Tang – Lekken van miljoenennota •PvdA – Bram Peper- Minister van Binnenlandse Zaken, in opspraak door zijn declaratiegedrag •PvdA – Khadija Arib – Dubieus reisje naar congres in Marrakesh betaald door Marokkaanse overheid •PvdA – Rob van der Mark – Burgemeester van Vlieland. Openbaar dronkenschap. •PvdA – Burgemeester Cohen liet miljoenen in de Poldermoskee verdwijnen en miljarden in de metro •PvdA – Deelraadslid Fatima Elatik die informatie achterhield, mede verantwoordelijk is voor de verdamping van 30 miljoen en een nagenoeg failliet stadsdeel Oost-A’dam achterliet. Huurde een tweede boot bij Sail Amsterdam voor liefst € 30.000. PVDA Raadslid Jan Wierenga stapt op uit onvrede met het PVDA beleid. PVDA Tweede Kamerlid Désirée Bonis stapt op uit onvrede met het PVDA beleid. PVDA Raadslid Martin van Dijk stapt op uit onvrede met het PVDA beleid. PVDA fractieleider Bernadette Zijp stapt op uit onvrede met het PVDA beleid. PVDA Raadslid Annette Valent stapt op uit onvrede met het PVDA beleid. PVDA fractieleider Andy de Vos stapt op uit onvrede met het PVDA beleid. PVDA afdelingen in Amsterdam Zuidoost en Rotterdam Feijenoord zijn compleet overgenomen door respectievelijk Antillianen en Turken die vervolgens allerlei subsidies voor hun eigen achterban regelen

  ric ardo [11] reageerde op deze reactie.
  Monalisa [27] reageerde op deze reactie.

 7. @reiny [12]: Als voorbeeldfunctie stelt het juist heel veel voor. Dat er nog steeds mensen zijn die op de PVDA stemmen.. dat is echt onvoorstelbaar. Maak ook even een lijstje van alle andere partijen.. aub. Oh, en als de politiek de crisis heeft veroorzaakt dan komt dat omdat het volk het heeft laten begaan, gevalletje mae culpa. De politiek is incompetent in : nimis cogitatione, verbo et opere.

 8. @maup [5]: Ik sluit me aan! Hierbij is je idee voor een nieuwe samenleving realiteit geworden, want met twee mensen heb je feitelijk al een samenleving gecreëerd. Ik ben er van overtuigd dat er spoedig nieuwe mensen zullen aansluiten.

  Hoe gaan we deze samenleving concreet maken? Zullen we wat ideeën uitwisselen? prepperoni @ xs4all . nl

  maup [18] reageerde op deze reactie.

 9. Tja, de politiek, en vooral ook de gemeentepolitiek. Dan hebben ze de PABO afgerond en krijgen ze een leuke baan als lerares. Vervolgens lonkt en roept de politiek en kunnen ze wethoudster worden. De 70.000 euro bruto, die dat in het laatje brengt, is natuurlijk heel wat meer dan waarmee ze een leerkracht tegenwoordig afschepen, dus uit financiële overwegingen is de keuze snel gemaakt. De mechanismen in de hersenen, die de cognitieve dissonantie (eenvoudige leerkracht – verantwoordelijke baan) ongedaan moeten maken, doen hun werk.

  En daar sta je dan; de dag, die je wist, dat zou komen. En ach, in het begin doet onze nieuwbakken wethoudster het best aardig. Betrokkenheid bij het wel en wee van de jonge mens en betrokkenheid bij de stad liggen natuurlijk niet eens zo gek ver van elkaar. Maar dan komt het: betrokkenheid is leuk en belangrijk, maar de politiek is natuurlijk ook een slangenkuil. Veel door de wol geverfde politici, die die 70.000 makkelijk in de markt verdienen en anderen, die ze misschien niet kunnen verdienen, maar wel de perfecte slangenmens zijn, laten haar struikelen op dossiers. Belangeb lijken niet zo makkelijk te verenigen. De media duiken erboven op; media als Geenstijl duiken erboven op en snel is het kwaad geschied. Vandaar: laten we alsjeblieft terugkeren naar de klassieke tijden, waarin het bestuur niet als werk werd beschouwd, maar waar vermogende mensen (zowel financieel als op persoonlijk vlak) de stad of het land besturen bij wijze van erebaantje met een geringe bezoldiging, vooral ter bestrijding van onkosten. Maar stop de politiek te gebruiken als vehikel voor mensen, die op de echte arbeidsmarkt geen carrière kunnen maken. Dat doet de betrokken mens geen goed en dat doet de betrokken bestuurlijke eenheid geen goed.

  maup [24] reageerde op deze reactie.

 10. @maup [5]:

  Ontwijken is vaak veel effectiever dan strijden.
  Heel goed plan, ik kijk er naar uit.
  Wij,allen zijn de baas in dit land,maak gebruik van je rechten.

  Als je je ten on rechten laat verplichten, dan laat je je oplichten!

 11. word aan gewerkt, het begin is er al
  in de vorm van rentevrij geld : de gelre een lokale munt
  die gedupliceerd kan worden naar andere lokale gebieden

  iedereen kan mee doen, van daaruit is het een stap voor stap
  proces want er moet nog heel wat opvoeding geschieden en
  met lokale munten ga je groepen mensen krijgen die
  het wel begrijpen

  groet
  maup

 12. @Vilseledd [21]:

  WAT!!!!! nog meer regenten nee nooit,
  directe democratie is de oplossing kijk maar naar wie
  het hardste te keer gaat tegen dat,die hebben het meeste
  te verliezen

  maup

 13. @reiny [12]: die schrijver was ik, ik zie dit toevallig staan die reiny toch maar het stuk is weggehaald door mijn beruchte stalker hij heeft geklaagd dat het in strijd was met de huisregels en dat was het niet, de man is een fanatieke PVDA-er die al jaren thuis zit en zijn hand op houd en daar ben ik op tegen je moet niet spotten met je gezondheid. als je 24 uur op wuz en ekudos en alle kranten kan af speuren om dat te plaatsen kan je ook werken. maar dit stuk komt van e j de Bron vandaan, Ricardo ik heb nog meer lijsten en wou ze ook plaatsen op wuz helaas de telegraaf plaats niks meer van mij. en dat het persvrijheid en democratie dus niet.

 14. @reiny [10]:

  dit was stuk 2 ook geweigerd

  Een reactie op de gouden greep van de PVDA

  Het is toch een top punt van zielig zijn, die gereageerd hebben op een blog over de PVDA (de Gouden greep van de PVDA) helaas deze blog was niet tegen de HUISREGEL ze stelen en graaien zelf, en dat mag je openlijk plaatsen. De telegraaf plaats zelf op de voorpagina over de PVDA.
  Dat een ander hier moeite mee heeft dat is zijn probleem, er zijn ook weer andere mensen die in de publiciteit komen gisteren weer een stuk OVER DE PVDA(een wethouder op wachtgeld), en dan vergeten we de burgemeester van der laan die U Sinterklaas door u neus wil boren, om de Zwarte Pieten, waar is deze partijen mee bezig. De PVDA.
  Moet de Nederlander alles opgeven! Paas, Pinkstern, Kerst Oudjaar en Nieuwjaar en Sinterklaas, dus we moeten straks in ons land alle moslimfeesten gaan accepteren Ramadan dan word er helemaal niet meer gewerkt in Nederland, alleen wanneer het hun uitkomt.
  Als je het niet bevalt in Nederland dan moet je vertrekken uit dat land, je moet je aanpassen naar het land niet anders om.
  Bij elke partijen zitten zulke jatters en rovers maar het moet nu aan de kaak gesteld worden. Misschien gaat de goede mens denken maar ik ben bang van niet ze beloven straks weer van alles, en de Nederlander gaat er weer voor.

  maup [28] reageerde op deze reactie.
  reiny [29] reageerde op deze reactie.

 15. Willem Drees: actueler dan ooit

  Hoe zou Drees nu aankijken tegen uitkeringsmigratie, graaiende
  PvdA-bestuurders, Straatsburgse bemoeizucht en Europese bodemloze
  putten?

  De sociaaldemocraat Willem Drees (1886-1988) werd direct na de oorlog
  minister van sociale zaken en was van 1948 tot 1958 minister-president
  van Nederland. Het waren de jaren van de dekolonisatie van Indonesië
  en van de wederopbouw, maar ook van een heroriëntatie in onze
  internationale betrekkingen (RvE, NAVO, EGKS, EEG).

  Troepen
  Hoewel niet uitgesproken charismatisch, was Drees in het naoorlogse
  Nederland mateloos populair. Geen ideologische scherpslijper, maar een
  pragmatisch politicus die betrouwbaarheid uittstraalde en goed met
  politici van andere partijen kon samenwerken. Hij ging daarbij soms
  tot het randje, zoals in de Indonesische kwestie: “De Nederlandse
  troepen zijn nu eenmaal niet voor niets naar Indië gegaan” verzuchtte
  Drees in 1947 in de ministerraad en stemde vervolgens in met de Eerste
  Politionele Actie, dit terwijl militair ingrijpen in de opstandige
  kolonie binnen zijn eigen partij, de PvdA, zeer omstreden was.

  Vadertje Drees
  Dat Drees populair was had natuurlijk ook te maken met zijn Noodwet
  Ouderdomsvoorziening (de voorloper van de AOW) die hem de troetelnaam
  ‘vadertje Drees’ bezorgde. Drees wordt wel beschouwd als de
  grondlegger van de – bij veel lezers van deze website impopulaire –
  Nederlandse verzorgingsstaat. Dat er op sociaal gebied iets moest
  gebeuren was toen in het door crisis en oorlog verarmde Nederland
  onvermijdelijk. Maar dat die verzorgingsstaat in de loop der jaren
  volledig uit de hand is gelopen heeft Drees gewild noch voorzien. Meer
  dan eens liet hij in latere jaren blijken dat dit hem een gruwel was.

  Uitkeringsmigranten
  Drees heeft in 1971 zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd uit onvrede
  met de linkse koers van die partij. In zijn laatste publicatie
  ‘Herinneringen en Opvattingen’ uit 1983 laat hij zich kritisch uit
  over de vele immigranten die ongehinderd Nederland konden binnenkomen
  om vervolgens door te stromen naar de uitkeringsloketten. Daar waren
  volgens de hoogbejaarde staatsman die uitkeringen nooit voor bedoeld
  geweest. Wie in die tijd zulke uitspraken deed kon zijn verdere
  carrière wel vergeten. Drees kon men natuurlijk niets maken, die werd
  eenvoudig doodgezwegen.

  Mariakaakje
  Natuurlijk kunnen we er op deze plaats niet omheen: de beroemde maar
  apocriefe anekdote over het mariakaakje dat de Amerikaanse
  topdiplomaat Averell Harriman kort na de oorlog ten huize van Drees
  aan de Haagse Beeklaan bij de thee geserveerd kreeg. Deze karige
  versnapering, en meer in het algemeen de sobere levensstijl van de
  minister-president, zouden Harriman tot de overtuiging hebben gebracht
  dat de hulpgelden van het Amerikaanse Marshallplan aan Nederland goed
  waren besteed.

  Cursus Spaans
  Trekken we dit door naar het heden: een PvdA-wethouder die
  belastingeld doorsluist naar een stichting waarvan hij zelf
  bestuurslid is zou in de ogen van Drees geen genade hebben gevonden.
  Zo ook een PvdA-burgemeester die wachtgeld gaat ontvangen, maar op
  zijn minst de schijn wekt zich in het zonnige Spanje aan zijn
  sollicitatieplicht te willen onttrekken en dan ook nog even op de
  valreep een cursus Spaans bij zijn gemeente declareert. Ik bedoel
  maar.

  Straatsburgse bemoeizucht
  De afgelopen week werden we getrakteerd op dat bizarre rapport van de
  Mensenrechtencommissie van de Raad van Europa (RvE) te Straatsburg.
  Drees had een gezonde argwaan tegen de expansief denkende activisten
  in Straatsburg. Zoals we in De Aanval op de Natiestaat van Thierry
  Baudet (blz. 162) kunnen lezen was hij tegen ratificatie door
  Nederland van het verdrag dat de instelling regelde van het Europees
  Hof voor de Rechten van de Mens als orgaan van de RvE. Helaas wordt
  niet vermeld waarom Drees uiteindelijk toch bakzeil haalde.

  Daar gaan onze centjes
  En wat te denken van deze anekdote die mij inspireerde tot het
  schrijven van dit stuk, en die ik optekende uit een co-referaat van
  Sheila Sitalsing, afgelopen zaterdag gepubliceerd in de Volkskrant:

  Tijdens de onderhandelingen tussen de regeringsleiders voor de EEG,
  toen, in de jaren vijftig van de vorige eeuw, trokken de Franse
  premier Guy Mollet en de Duitse kanselier Konrad Adenauer zich terug
  in de tuin om onder vier ogen een conflict uit te praten. Willem Drees
  stond ze uit het raam na te kijken. Hij zag hoe Mollet Adenauer
  vriendschappelijk bij de arm pakte. De schoonheid van dit gebaar, zo
  kort na de oorlog, ontging Drees volledig. Hij mompelde ongerust:
  ‘Daar gaan onze centjes.’

  Geweldig dat Drees toen al inzag dat ‘Europa’ in potentie een
  armoedemachine is. Daar kan Diederik ‘een beetje voor elkaar garant
  durven staan in Europa’ Samsom nog wat van opsteken.

  Balans
  Drees heeft in de naoorlogse jaren gezorgd voor de politieke
  stabiliteit die Nederland nodig had om de gevolgen van de oorlog te
  boven te komen. Hij heeft daarbij natuurlijk ook fouten gemaakt. Met
  de kennis van nu zou je kunnen zeggen dat Drees met zijn keuze voor de
  militaire optie in de Indonesische kwestie – om met Ben Bot te spreken
  – ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis’ heeft gestaan. Dat hij
  het uit de hand lopen van de verzorgingsstaat niet heeft zien aankomen
  is ook een netelige kwestie. Maar toen dat eenmaal duidelijk werd was
  hij ook niet te beroerd om zich daarover kritisch uit te spreken,
  hoewel dat slecht lag bij de hardliners in de PvdA. Welhaast
  profetisch waren de bedenkingen die Drees koesterde tegen de Europese
  integratie. De gevaren, zoals Straatsburgse bemoeizucht en financiële
  plundering door Brussel, stonden hem helder voor de geest. Het is dan
  ook jammer dat als het er echt op aankwam hij zich altijd neerlegde
  bij de hoofdstroom die ‘Europa’ helemaal zag zitten. Als pragmaticus
  probeerde hij het beste ervan te maken. Zo bezien was Drees toch meer
  een ‘burgemeester in oorlogstijd’ dan een Nederlandse Churchill.

  BRON dagelijksestandaard.nl
  SCHRIJVER Hans Roodenburg

  Tien over rood zijn: tien kenmerkende punten van ons program van de pvda
  1. De PvdA neemt niet deel aan een regering, tenzij vaststaat dat de
  ontwikkelingshulp in 1970 2% van het nationale inkomen bedraagt.
  2. Iedere gekozen volksvertegenwoordiger dient de plicht te worden
  opgelegd tot openbare verantwoording, die kan worden afgedwongen.
  3. Het parlement dient in staat te worden gesteld ongelimiteerd
  openbare hearings te houden van elkeen die naar het oordeel van het
  parlement nuttige informatie kan verstrekken.
  4. Elk verkiezingsprogram van de PvdA dient een minimum te bevatten,
  zonder de uitvoering waarvan de PvdA niet aan coalitiekabinetten zal
  deelnemen.
  5. Onvoorwaardelijke erkenning van de DDR en van de Vietcong is
  noodzakelijk. De PvdA dient het initiatief te nemen tot een Europese
  veiligheidsconferentie met de landen van het Warschau-pact.
  6. Nederland behoort uit de NATO te treden, wanneer Spanje lid van de
  NAVO wordt of wanneer Portugal bij de herziening van het verdrag als
  lid wordt gehandhaafd.
  7. Het is wenselijk dat Nederland een republiek wordt zodra de
  regering van koningin Juliana eindigt.
  8. De belasting op erfenissen en schenkingen moet progressief oplopen
  en boven de honderdduizend gulden negenennegentig procent bedragen.
  9. De PvdA dient een inkomenspolitiek te ontwerpen, door middel
  waarvan het verschil tussen de hoge en lage inkomens wezenlijk kleiner
  wordt.
  10. De werknemers in de bedrijven moeten directe invloed krijgen op
  het bestuur van hun ondernemingen.

Comments are closed.