Geld_smijtenDe SP komt weer met een zeer typisch artikel. Ik zal er enkele stukken uit citeren en deze van commentaar voorzien. Erg vermakelijk bovendien om te zien hoe de SP strijd levert met hun ideologische medestanders, de PvdA. Een dergelijke strijd levert altijd één winnaar op en dat ben ik zelf!

PvdA-Kamerlid kan van armoede onder kinderen wel ’topprioriteit’ willen maken, maar zijn partij is niet bereid de noodzakelijke maatregelen te nemen

Als een gebrek aan ‘maatregelen’ ons land verder zou brengen, dan zouden we onze sigaren met bankbiljetten kunnen aansteken…

Het aantal mensen in de bijstand groeit snel en maar liefst een op de negen kinderen groeit op in armoede. Over twee jaar hebben – als gevolg van het kabinetsbeleid – 900.000 mensen een WW of bijstandsuitkering. Bijna 400.000 kinderen groeien op in armoede en krijgen thuis niet elke dag een warme maaltijd. Tienduizend kinderen gaan in Nederland zonder ontbijt naar school.

Met belastinginkomsten van honderden miljarden zou een warme maaltijd voor kinderen er toch af moeten kunnen. Ik ben vrijwilliger bij de Stichting Straatmensen en met een budget van hooguit enkele duizenden euro’s slagen we er al in een groep daklozen meerdere malen per week een warme maaltijd te bieden. Opmerkelijk slaagt de overheid er met honderden miljarden niet in om maaltijden te garanderen voor haar eigen onderdanen, maar is dat niet van alle tijden?

En als we in een democratie ‘alles samen bepalen’, hoe kan het dan dat er eerder geld naar de JSF en de koninging gaat dan naar straatarme kinderen? Of is het een elite, bespeeld door lobbyisten, die ‘alles samen bepaalt’?

Er moet daarbij natuurlijk veel meer gebeuren. Waar Nederlanders tien jaar geleden nog schrokken van de oprichting van de eerste voedselbanken, lijken deze nu al een ‘normaal’ verschijnsel te zijn geworden. Maar liefst 70.000 gezinnen zijn ondertussen afhankelijk van de voedselpakketten, er zijn wachtlijsten voor voedsel en de voedseltekorten lopen op. De overheid faalt in haar taak om voedselzekerheid te bieden aan alle Nederlanders. Een nationaal actieplan voedselzekerheid is daarom nodig met als uiteindelijke doel het overbodig maken van de voedselbanken.

Een nationaal actieplan voedselzekerheid, alsof ik Mao hoor spreken! Of Lenin, of Stalin. Noord-Korea had ook zo’n nationaal actieplan voedselzekerheid, alleen jammer dat er zo weinig voedsel in zat. Het is de taak van de overheid om te zorgen dat iedereen voldoende voedsel heeft zo te horen, maar ondanks de ijzeren greep die de overheid op de burgers heeft lukt dat niet? Het lukt ze wel om tot in detail te bepalen hoe ons onderwijs eruit moet zien. Ze kunnen zonder enig probleem het grootste deel van je inkomen afnemen. Ze kunnen precies bepalen onder welke voorwaarden je iemand voor je kan laten werken en tegen welke prijs. De beslissing om iemand niet voor je te laten werken kan je gelukkig nog zelf nemen. Maar zorgen dat mensen voldoende te eten hebben lukt ze niet? Zou het misschien niet gewoon zo zijn dat het systeem van ‘herverdeling’ niet werkt?

Het overgrote deel van de arme kinderen zal in arme gezinnen leven. Ik ben ervan overtuigd dat veel ouders met het grootste genoegen aan deze armoede zouden willen ontstnappen. Het is de overheid die nogal eens roet in het eten gooit. Zo mag je bijvoorbeeld niet zwartwerken, hoewel dat toch een uitstekende manier kan zijn om je inkomen op volstrekt eerlijke wijze te verhogen. Een baan vinden is nogal lastig, door het minimumloon is iedereen aan de onderkant van de arbeidsmarkt precies even duur, en heeft elk vlekje hetzelfde effect als de ratel van een melaatse. De talloze voorwaarden waaraan een werkgever en werknemer moeten voldoen voor er daadwerkelijk gewerkt kan worden maakt het er niet beter op. Zwartwerkers hebben dat overigens niet, en er zijn er blijkbaar genoeg die daar weinig om geven of inzien dat die regeltjes gewoon hinderlijk zijn.

Een forse belastingverlaging voor lieden die weinig geld hebben zou zeer zeker soelaas kunnen bieden. Zeker arme mensen zullen geneigd zijn om elk dubbeltje driemaal om te keren voordat ze het uitgeven, dus hen geld afnemen is buitengewoon zinloos. De overheid schuift met miljarden alsof het biertjes in het café zijn, ze zullen het onmogelijk doelmatiger kunnen uitgeven.

De SP zal deze wijze lessen zelfs bij een ineenstorting van de democratie helaas niet snel leren…

9 REACTIES

 1. Ze beschouwen zichzelf als een boer met kopzorgen over hoe hij zijn vee voedt, zowel de PvdA als de SP. Ze willen bij links een voet tussen de deur krijgen in onze voedselvoorziening. Hoe meer mensen net als bij die voedselbanken de gewoonte krijgen om te denken dat hun voedsel allemaal van de overheid komt, hoe meer angst je kunt creëren als overheid door met voedseltekorten te dreigen als de overheid minder zou worden. Uiteindelijk gaat alles op de bon omdat niemand meer durft te produceren.

 2. “Noord-Korea had ook zo’n nationaal actieplan voedselzekerheid, alleen jammer dat er zo weinig voedsel in zat.”

  Hehe, ja het is erg jammer dat ze het niet willen snappen, ze bedoelen het (vaak) zo goed.

 3. “. . . . . Zou het misschien niet gewoon zo zijn dat het systeem van ‘herverdeling’ niet werkt?. . . .”
  De vraag stellen, is haar beantwoorden! Ja, we naderen (in de wereld) het einde van de democratie. Van de huidige democratie!

  Het boek van Karsten-Beckman “De democratie voorbij” is een goede stap in die richting.

  kiviet [6] reageerde op deze reactie.

 4. En op die honderden miljarden lukt het ze ook niet zes te bezuinigen. Ik zou ze nooit mijn huishoudboekje toevertrouwen.

 5. @Zilver [4]: Nee hoor, is gewoon n kwestie van n triest geval zijn met waarschijnlijk nog n paar euro teveel in de knip waarvan nog wel dagelijks goed gegeten kan worden maar waarbij de zin om goed voor zichzelf te zorgen al ontbreekt dus wordt maar denigrerend gedaan over mensen die meer moed, waardering, respect en liefde in hun pink hebben.

 6. Ach, de SP zoekt (creëert?) gewoon een zielige groep mensen waarvoor zij dan “opkomen” en op die manier de morele superioriteit van hun socialisme onderbouwen.

  Doen ze wel vaker, die linkse jongens en meisjes, opkomen voor een zogenaamde “underdog”. Schijnt het goed te doen bij de kiezer. Het is alleen jammer dat andere mensen mogen betalen voor deze (staats)luchtkastelen.

Comments are closed.