Op 27 oktober overleed Lou Reed (71). De voormalige frontman van de Velvet lou-reed-and-vaclav-havelUnderground was naast een anarchistische punkrebel een inspiratie voor anti-communistische revolutionairen. Zo kozen de Tsjechen voor de naam Velvet Revolution. Toen Vaclav Havel eindelijk Lou Reed ontmoette in 1990 zei hij: ‘Weet je dat ik president werd door jou ?’ 

Binnen de Tsjechische vrijheidsbeweging speelde rockmuziek een grote rol. Plastic People, een Tsjechische coverband van de Velvet Underground, zette zich via muziek af tegen de communistische machthebbers. In die tijd moest je als band een vergunning van de overheid krijgen dus Plastic People speelde letterlijk ondergronds. In 1976 werden de groepsleden opgepakt en gevangen gezet. Dit bracht de groeiende tegenstand tegen het regime in een stroomversnelling. Een jaar later richtte Vaclav Havel Charta ’77 op.

Lou Reed was een voorloper van de punkbeweging en compromisloos in zijn teksten. Op zijn eind jaren tachtig album New York krijgen Jesse Jackson, Kurt Waldheim en Rudy Giuiliani er van langs. In 2004 trad hij samen met o.a. Philip Glass, Patti Smith en Mos Def op bij Rock for Freedom. In 2008 speelde hij samen met Moby in een Anti-War Concert en met Scissor Sisters en David Byrne in Speak Up.

Lou Reed was een grandioze tekstschrijver die schoonheid en stedelijke wanhoop in low-fi rock verpakte. Een vrije creatieve geest die zei: ‘These are really terribly tough times. And we really should try to be as nice to eachother as possible.’

 

1 REACTIE

  1. Ik heb Lou Reed niet bewust meebeleefd. Nu ik dit allemaal lees, vind ik dat jammer. Ik bewonder mensen die voor hun vrijheid opkomen, want zeer velen durven dat niet!

Comments are closed.