De staat is er om u te beschermen. Bijgevoegde animatie laat zien waar dat de laatste duizend jaar toe geleid heeft. In 5 minuten ziet u 1000 jaar oorlog voor zover bij de makers bekend:

4 REACTIES

 1. Ik mis toch wel de tig veldslagen vanwege Islam in 1400 jaar tijd. Nu lijkt Europa the only warscene.

 2. Verdeel de wereld in kleine stukjes, en geef de leider uit een ander stukje de schuld, omdat zij begonnen zijn.
  Of verzin een goede verklaring voor je onderdanen waarom je zelf wel moet beginnen.

 3. Heftig! En dat is nog alleen het treffen in een belangrijke veldslag. Een klein pufje vuur en rook op een heel klein gebiedje. Dit is nog maar het topje van de ijsberg.

  Oorlog is vroeger ook al iets waar een hele regio mee te maken heeft: extreme belastingheffing, rovende zich verplaatsende legers die hele gebieden kaalvreten en met allerlei ziektes besmetten, overheden die pas vrede sluiten als hele bevolkingen uitgeput zijn en geldschieters kikkers zijn van wie geen veer meer te plukken is (sorry voor het stelen van taalconcepten…).

  Landen hebben dit uitsluitend, enkel en alleen overleefd omdat mensen willen overleven, en zich een bestaan op de puinhopen proberen te verwerven. Na de vulkaanuitbarsting wint het groen weer terrein, omdat het instinctief altijd wil groeien. Iets in ons mensen zegt altijd: “Leef!”.

 4. De kaart kan nog véél vuriger! Een blik op een tijd waar ik relatief veel van af weet (1500-1800 zo ongeveer, en erg Europacentrisch, mijn kennis) wémelt van de veldslagen, er is bijna geen jaar zonder oorlog. Dit zijn alleen beslissende veldslagen wat je in deze video ziet. Absoluut 100% zeker, of nog een beetje meer, dat wat je in deze video ziet, niet helemaal volledig is, en dat is een van de grootste eufemismes die men zich kan bedenken.

  Je zou bijvoorbeeld de boel flink in vuur en vlam kunnen zien staan in Frankrijk vanaf 1562 tot 1598 vanwege de vele vele veldslagen en plundertochten in de Hugenotenoorlogen (4 miljoen doden). Er waren in die tijd acht Hugenotenoorlogen, en in de 17e eeuw nog 2 nabranders ervan (in de tijd van de Drie Musketiers zo’n beetje, met Richelieu). In Duitsland in 1618-1648 vanwege de Dertigjarige Oorlog (1/3 van de bevolking dood), en omdat België toen een slagveld was in nagenoeg elke oorlog waarbij Frankrijk betrokken was, zou dat land zo’n beetje zwartgeblakerd moeten zijn op de kaart na al die veldslagen. Ongetwijfeld mis ik nog een heleboel, de reactie zou veel te lang worden.

Comments are closed.