ARGENTINADe Bitcoin is momenteel in opkomst, meer westerse landen houden de het en grote bedrijven als Ebay geven aan Bitcoin ‘in de gaten te houden’. In Nederland is al onder andere Thuisbezorgd.nl begonnen met het accepteren van Bitcoin en ook komt de digitale valuta nagenoeg dagelijks in het nieuws. Bitcoin krijgt steeds meer aanzien in de economie van westerse landen, de Bitcoin kan voor niet-westerse landen echter van veel groter belang zijn. Argentijnse boeren kunnen hier dienen hier als voorbeeld.

In Argentinië zijn sommige partijen in de agrarische sector al begonnen met het
gebruik van Bitcoin om rechtstreeks met eindgebruikers zaken te doen. De handel
verloopt op deze manier zonder tussenkomst van tussenhandelaren, wat zorgt voor
eerlijkere prijzen. De reden dat Argentijnse boeren beginnen Bitcoin als
betaalmiddel te accepteren is de hoge inflatie in het land, deze inflatie is meer
dan 10%. Deze ‘noodzakelijke’ overstap van geld naar Bitcoin kan een voorbeeld zijn
voor alle boeren/ambachten in de wereld om de invloed van tussenhandelaren te
beperken tot het minimum.

Hoe kan Bitcoin er nou voor zorgen dat de invloed van tussenhandelaren wordt
beperkt? Dit zit hem in de beperkte mogelijkheden van boeren om bijvoorbeeld een
bankrekening te openen. Het openen van een bankrekening kost erg veel moeite voor een boer of bijvoorbeeld een beeldjeshouwer. Het creëren van een Bitcoinadres is eenvoudiger, er is geen documentatie nodig om een Bitcoinadres te openen. Het ontvangen van Bitcoin kan rechtstreeks op dit adres en de producten kunnen zelf worden verstuurd naar de eindgebruiker.

Dit is een hele andere situatie dan dat er een handelaar langs dorpen komt om voor
een zo laag mogelijke prijs de producten van de boer tegen contant geld te krijgen.
Bitcoin creëert de mogelijkheid om rechtstreeks van de eindgebruiker te ontvangen,
een principe dat de fairtrade op deze wereld een enorme bijdrage levert. Veel
Argentijnse boeren hebben door de inflatie al afstand genomen van de
tussenhandelaren en zijn een voorbeeld voor iedere andere boer. Bitcoin is dus niet
alleen belangrijk voor de westerse economie, het kan minstens net zo belangrijk
worden voor de niet-westerse economie.

Ingezonden door Piet en gemaakt door Leon van BTC guild

7 REACTIES

 1. @Vilseledd [3]:
  De bitcoin string zelf zal inderdaad moeilijk te wijzigen zijn. Desnoods kan ik dat op een papiertje opschrijven. Ik dacht meer aan andere delen van de software, ofschoon ik niet goed weet welke delen. Volgens mij is het wel zo dat er geprogrammeerd wordt aan de bitcoin protocollen. Moet ik er maar op vertrouwen dat dit geen nadelige invloed heeft op transacties bij voorbeeld.

 2. @Keinstein [2]: Je kunt wel een voorstel indienen voor andere code, maar dit moet geaccepteerd worden door andere gebruikers. Dus als je de code wijzigt in : Alle bticoins gaan naar dit adres, dan zal dat niet geaccepteerd worden .
  Ik houd het wel voor mogelijk dat de meerderheid van de gebruikers op een gegeven moment voor een vorm van regulering gaan kiezen, want daar kun je wel aardig wat handen voor op elkaar krijgen helaas.

 3. Quote (Uit artikel):
  “…Het openen van een bankrekening kost erg veel moeite voor een boer of bijvoorbeeld een beeldjeshouwer…”

  Wil iemand mij uitleggen dat een dergelijk persoon geen bankrekening kan openen maar wel transport en exportpapieren kan regelen? Inclusief zichzelf door het woud van tarieven en regels heen manoeuvreren?

  Tussenhandelaren is niet het probleem en bitcoin niet de oplossing. Wat er in dat soort landen fout gaat is een achterlopende industrialisering die gepaard gaat met veel te kleine (boeren)bedrijven in combinatie met een volstrekt incapabele en corrupte regering. Vandaar die inflatie.

  dm [7] reageerde op deze reactie.

 4. @arvr [6]:
  Mij is niets bekend over boeren in Argentinie die bitcoin als munt gebruiken. Overigens hebben alle boeren hier een bankrekening, en de bedrijven zijn erg groot (met minder dan 6000 ha tel je amper mee). Mechanisatie en industrialisering loopt ook zeker niet achter, veel boeren gebruiken precisielandbouwtechnieken (waarbij m.b.v. gps en satelietinformatie de zaaidichtheid, bemesting etc wordt bepaalt tot op de m2 nauwkeurig).

  Boeren werken in Argentinie 300 dagen per jaar voor de staat, en de rest mogen ze zelf houden (!). Exportrestricties, retentieheffingen, hoge belastingen en inflatie, corruptie: dat zijn de problemen! De overheid dus. De banken functioneren ook niet goed, door het zelfde probleem: bemoeizuchtige ambtenaren, regelzuchtige overheid en corrupte politici.
  De situatie is nu zo slecht voor boeren, dat de nationale veestapel op het laagste niveau staat van de afgelopen 100 jaar. Vlees wordt bijna niet meer geexporteerd, en veel gewassen lonen voor de boeren niet meer. Argentinie was altijd de graanschuur voor de rest van de wereld, maar dit jaar moeten ze zelf tarwe importeren. Uiteraard krijgen boeren de schuld hiervan, maar het probleem zijn de politici.

Comments are closed.