Silent Circle en Lavabit zijn de Dark Mail Alliance begonnen. Beide bedrijven Dark-Mail-Alliancesloten uit protest tegen overheidscontrole en waren ondertussen rustig bezig om beveiligde mail (Dark Mail) te ontwikkelen. Dit op basis van open source zodat de NSA en andere overheidssnuffelaars het nakijken hebben.

De nieuw ontwikkelde technologie ziet er uit als standaard e-mail maar het bevat automatische peer-to-peer encryptie vanuit het SCIMP protocol. Alle geheime sleutels worden gedelete na de wisseling van boodschappen. Dit maakt het tappen van informatie via internetproviders onmogelijk. Als iedere email provider ter wereld deze technologie zou implementeren dan is het afluisteren van mailverkeer afgelopen.

Silent Circle en Lavabit bieden hun technologie niet exclusief aan. In tegendeel, de broncode van de software is open voor iedereen om te testen en waar mogelijk te verbeteren.

Ook op het gebied van Bitcoin zijn er goede ontwikkelingen. Dark Wallet is een Bitcoin ‘portefeuille’ die ontworpen is om een Bitcointransactie veilig én makkelijk af te handelen. Dit project wordt gedreven door ontwikkelaar Amir Taaki en activist Cody Wilson. Cody bracht ons ’s werelds eerste 3D geprinte wapen.

In tegenstelling tot veel huidige Bitcoin wallets die lastig te downloaden en moeizaam te gebruiken zijn, wordt Dark Wallet een makkelijke plug-in die op Chrome of Firefox browsers gebruikt kan worden en draait op Windows, Mac en Linux computers. Dark Wallet scheidt de servers en spaart daardoor veel tijd en energie die nu gestoken wordt in de controle of een Bitcoin niet op twee plaatsen tegelijk is.

Zij hopen dat hiermee de acceptatie van Bitcoins in een stroomversnelling komt. De wallet wordt open-source en gratis. Mogelijk dat Taaki en Wilson nog meer Bitcoingerelateerde producten gaan ontwikkelen. Voor Cody Wilson is het doel: het verwijderen van overheidsbemoeienis in zijn leven en die andere – vrijheidslievende – mensen.

Als je wilt, kan je dit project steunen. Zij vragen via crowdsourcing 50.000 dollar en zijn met 34.000 dollar al een heel eind op weg.

 

5 REACTIES

  1. Startpage van Ixquick doet hetzelfde met haar zoekmachine! Startpage kan niets aan de overheid afstaan omdat ze het niet hebben. Startpage haalt het IP adres van je zoekopdracht af voor ze die doorstuurt naar de gevraagde site en slaat die niet op.

    Ik ben me er van bewust dat zo’n proces voor e-mails wat moeilijker ligt maar het is een goede ontwikkeling.

  2. @Seneca [3]: Daar twijfel ik geheel niet aan. En als jij het idee hebt dat hun doel jouw mail beveiligen is, ongeacht de gevolgen voor en hen en niet dat hun doel is geld aan jou verdienen ongeacht de gevolgen voor jou, dan ben je een hele grote, hele domme sukkel.

    Seneca [5] reageerde op deze reactie.

  3. @Sietse [4]: Ik begrijp dat je een hekel hebt aan geld verdienen ? Geen probleem verder maar dan is deze site erg slecht voor je bloeddruk.

Comments are closed.