20131109_151516-Medium-225x300Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad van Leeuwarden, eergisteren, eindigde de Libertarische Partij (LP) als hekkesluiter. Toch is er reden voor tevredenheid.

Zoals ik tijdens de algemene ledenvergadering van de LP op 28 september jl. al voorspelde, heeft de LP geen zetel weten te behalen bij de verkiezingen eergisteren. Maar niemand verwachtte dat ook. De LP Leeuwarden haalde volgens de voorlopige uitslag 224 stemmen, net iets meer dan een kwart van de kiesdeler.

Als je de cijfers verder analiseert valt meteen de lage opkomst op: 39,59% (!). Bij een dergelijke opkomst kun je vraagtekens zetten bij de legitimiteit van de kersverse gemeenteraad van Leeuwarden. Als maar twee van de vijf mensen gaan stemmen is er zelfs bij een 100% verkiezingsoverwinning nog geen echt democratische meerderheid voor de raad die er nu zit. Dat wordt nog lachen de komende vier jaar als gemeenteraadsleden zich beroepen op de wil van de meerderheid c.q. op “de gemeenschap” als zij iets door willen zetten. Bij een kleinst mogelijke meerderheid van 20 zetels praat je dan over circa eenvijfde (!) van het electoraat dat de gang van zaken gaat bepalen. Juist als je democratie – in de zin van iedereen een stem(recht) geven – serieus neemt, moet dat feit reden tot bescheidenheid zijn.

Libertariërs zijn over het algemeen wat sceptischer over de massademocratie. Twee wolven en een schaap die democratisch (“samen”, “met elkaar”) beslissen over wat er vanavond op het menu zal staan, zo luidt de standaardverwoording van deze skepsis. Voor libertariërs is deze uitslag daarom een uitnodiging tot prijsschieten op de nieuwe machthebbers: wie vertegenwoordigen zij eigenlijk? De coalitie die er nu komt in Leeuwarden mag dus wel erg haar best gaan doen om een beetje voeling te houden met de mensen in de stad bij alles wat zij wil gaan doen.

Het beste nieuws is misschien wel het effect dat deze campagne op de libertarische beweging zelf heeft: campagnevoeren is stimulerend, trekt nieuwe mensen aan en werkt verbindend en verdiepend. De LP staat er na de verkiezingen van vorige jaar (Tweede Kamer) en die van woensdag beter voor dan ooit.

Ayn Rand waarschuwde ooit: “It is much earlier than you think.” Maar wie wil winnen moet vroeg opstaan. Alle reden dus om door te gaan. De SP heeft er ook twintig jaar over gedaan om in het parlement te komen. Nu is de SP weliswaar geen rolmodel voor de LP, maar als het gaat om Ausdauer en focus kunnen libertariërs uit het verhaal van de SP inspiratie putten.

Komend jaar zijn er Europese verkiezingen. Een uitgelezen kans om voor een vrij en divers Europa te stemmen en – dus – tegen de centralisatie- en uniformeringspolitiek die is belichaamd in de politieke en monetaire unie. De LP is bij uitstek de partij om daaraan gestalte te geven, lijkt mij althans.

Tot slot: complimenten aan alle LP’ers die mee hebben gedaan aan de campagne. Ter afsluiting een foto van twee bekende LP-gezichten die ook in Leeuwarden weer van de partij waren: Simone en Marjan.

bbbb


De foto bij de kop van dit artikel is van Klaas Wassenaar, lijsttrekker voor de LP in Leeuwarden.

Paul Verhaegh

17 REACTIES

  1. Is het probleem niet gewoon dat mensen niet durven te stemmen? Volgens mij vinden Nederlanders de huidige situatie wel makkelijk. Heerlijk klagen over de overheid, maar zelf geen andere weg willen/durven kiezen. Want als je als burger meer vrijheid krijgt, dan krijg je daar automatisch meer verantwoordelijkheid bij. En daar denk ik dat de schoen wringt.

  2. Dat gaat een leuke uitdaging worden:
    – Stemmen bij de EU verkiezingen want de LP doet mee?
    of
    – Niet stemmen (als gebruikelijk) omdat het EU parlement een bende gedegenereerde non-valeurs is? (een enkeling uitgezonderd)

  3. En bij de SP als voorbeeld; die stonden ooit bekend als “De Rode Jehova’s” omdat ze van huisdeur naar huisdeur gingen om mensen zo ver te krijgen om op de SP te stemmen.
    Deze strategie heeft gewerkt maar je hebt veel vrijwilligers en/of veel tijd nodig om bij een paar miljoen huizen aan te bellen.

  4. Ach ja, de EU verkiezingen.

    Waarom kan ik als door de EU bestempeld EU burger niet kiezen voor de UKIP? Ik ga altijd stemmen, maar wordt daarin beperkt door het zelfde gremium dat denkt mij te mogen besturen.

  5. Stemmen op de LP is gebruik maken van de regels van het systeem, om ditzelfde systeem onderuit te halen. Imo is dit voor een libertarier zowel moreel als praktisch verantwoord, maar het zou niet je enige strategie moeten zijn.

    Waar we een zware dobber aan gaan krijgen is het anti-EU-geluid van de PVV en consorten. Zij schenken ogenschijnlijk klare wijn: “Paal en perk aan de immigratie!”, “Banen banen banen!”, “Laat de ouderen niet in de kou staan!”. De zwakte van de LP is dat we geen dingen kunnen beloven. De enige boodschap van de LP is “Wat de overheid doet, kunt u beter en goedkoper!” Met de LP “aan de macht” moet je als burger zelf aan de slag. Een lastige boodschap, zeker als men gewend is aan achterover leunen en de wetenschap dat de overheid het wel zal fixen. Het gaat vanzelf, dus dan klaag je niet over de kwaliteit.

    Wie ben ik? [7] reageerde op deze reactie.

  6. Een goed geschreven stuk. Ik constateer ook het belang op van een blije positieve uitstraling: het beeld van twee vrolijke dames voor een LP-banner zal wellicht meer sympathie kweken dan welke goed onderbouwde stelling ook.

  7. @Prepperoni [5]:

    Haha die is echt mooi: Met de LP “aan de macht” moet je als burger zelf aan de slag. Dat moet echt wel de slogan worden van LP. Ik doe liever mee moeite en meer werk als dat betekent dat ik dan meer vrijheid bij krijg. Je zult alleen met die slogan geen stemmen winnen van de massa. Helaas, je zult moeten liegen en van alles beloven wil je meer mensen aantrekken. Want waarheid spreken helpt niet als je wilt winnen. Dat is nou eenmaal zo in de politiek. En daarom winnen alleen maar de kut partijen die van alles beloven, mooie praatjes hebben maar uiteindelijk geen zak doen en het nog erger maken.

    Dat is nou eenmaal de rol van de overheid, zorgen dat alles kut verloopt, dingen erger maken en heel veel geld stelen en te veel uitgeven. En dan ons de schuld geven en meer geld eisen.

  8. Wat nog niet vermeld is, is dat als je dit vergelijkt met het landelijk resultaat, nu 15 keer zoveel mensen op de LP gestemd hebben als iets meer dan een jaar geleden. Dat is alleszins bemoedigend. Als je dit resultaat in Leeuwarden omrekent naar zetels in de Tweede Kamer, zou de LP nu 1 zetel hebben. En laat dat nou precies de doelstelling geweest zijn bij de landelijke verkiezingen in 2012. Ik quote hier graag Barrie Stevens: “vooral doorgaan!”

  9. Misschien de boodschap anders brengen. Niet alleen dat vrijheid werkt en moreel juist is, maar vooral de nadruk leggen dat een overheid immoreel is en daardoor niet werkt. En dan vooral benadrukken dat elke samenleving met een overheid gedoemd is te mislukken en uiteindelijk zal instorten omdat overheden steeds groeien en steeds meer macht en geld naar zich toetrekken. Daarmee is het concept overheid dus duidelijk niet duurzaam. Vrijheid is het enige dat wel werkt omdat het moreel juist is.

  10. Presenteer alle negatieve zaken van overheden in een ‘wist u dat’ pamflet. Bijvoorbeeld dat er geen enkele staat gesticht is zonder gebruik te maken van massaal dodelijk geweld tegen onschuldige mensen. Dat overheden de grootste massamoordenaars zijn in de geschiedenis van de mensheid. Ook onder de eigen bevolking (democide). Alleen Mao en Stalin zijn te samen verantwoordelijk voor 110 miljoen doden. Ook democratische overheden maken zich schuldig aan dodelijk geweld tegen onschuldigen. Westerse overheden zijn nog nooit zo omvangrijk geweest als gedurende de laatste decennia. De overheid maakt uiteindelijk alles kapot wat lief is. Als het er echt op aankomt kiest de overheid dan voor u (ons) of voor zichzelf?

  11. Enkele suggesties voor slogans

    Stem LP als u voortaan weer uw eigen keuzes wil maken.
    Stem LP als u alle betutteling spuugzat bent
    Stem LP als u niet langer als kind behandeld wil worden.
    Stem LP als u weer wil leven i.p.v. door ambtenaren geleefd te worden.

    BvdB [14] reageerde op deze reactie.

  12. Over het communiceren en campagne voeren:

    In vriendschappelijke discussies met niet-libertariers lijkt het alsof bij de ander een cruciaal inzicht niet aanwezig is. Een elementair besef van je eigen vrijheid. Iets dat los staat van alle feitelijkheden over het disfunctioneren of het geweld van een overheid. Hoe ging dat bij mij toentertijd? Waardoor viel het kwartje? Het lijkt op Cruijffs “je ziet het als je het door hebt”

    ik heb ook het idee dat als je dat inzicht eenmaal hebt, het niet mogelijk is om het weer kwijt te raken. Interessante vraag: zijn er mensen die ooit overtuigd libertarier waren, maar toch weer socialist zijn geworden?

    Seneca [15] reageerde op deze reactie.

  13. De tegenstanders van een nieuwe partij zijn vaak de huidige politici en de media, want uiteindelijk zijn ze beide afhankelijk van overheidskapitaal. En de burgers blijven slapen en het is voor deze mensen goed dat ze straks de gevolgen van PVV aan der lijve zullen ondervinden. Klakkeloos hun vrijheid door onderdrukking inleveren is gelijk aan gestoord zijn.

  14. LP 0 zetels, iedereen tevreden, incl. de brave libertariers zelf. Mooi toch?

Comments are closed.