LEEUW_NLNOS zaterdag 30 nov 2013,

In de Ridderzaal in Den Haag hield premier Rutte vanmiddag een toespraak ter ere van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk. “Van harte gefeliciteerd met onze verjaardag”, begon Rutte zijn speech.

“Want 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden is een gezamenlijke mijlpaal en een feest dat we met elkaar vieren.

“De achteruitkijkspiegel van de geschiedenis laat ons vooral twee eeuwen van ontwikkeling en dynamiek zien en ook dat vieren we. Het land dat we na 1813 zijn geworden”, zei de premier.

Goede dingen

Maar Rutte keek ook vooruit. “We blijven dat vrije en creatieve land waar gewoon doen de norm blijft en status er nauwelijks toe doet. We vieren het Nederland dat we waren, dat we zijn en alle goede dingen die voor Nederland nog in het verschiet liggen.”

Volgens Rutte hebben we “met elkaar een samenleving opgebouwd die alle inwoners van het Koninkrijk de kans biedt iets moois van het leven te maken. Individueel én gezamenlijk.”

Halina Reijn

In de Ridderzaal traden ook artiesten op, onder wie pianist Cor Bakker, zangeres Ruth Jacott, actrice Halina Reijn en dichter des Vaderlands Anne Vegter.

De bijeenkomst in Den Haag werd bijgewoond door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. De viering van het 200-jarig bestaan duurt tot en met 26 september 2015.

http://nos.nl/koningshuis/artikel/581088-gefeliciteerd-met-onze-verjaardag.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosjournaal+%28NOS+Journaal+Nieuws%29

—————–

Goed te horen dat WE in dat vrije en creatieve land leven!

Of bedoelde hij “leefden”??

9 REACTIES

 1. @Andries Wijma [1]:
  Dank je Andries.
  Ik heb alleen het probleem dat ikme niet voel als te behoren bij de “wij” wn “ons”,
  En dat “vrije creatieve land” is er in buurt ook niet!

  Hier is sprake van ergens een contradictie.
  eN OMDAT CONTRADICTIES NIET BESTAAN, IS ER ERGENS IETS VREEMDS!!

 2. @Hub Jongen [4]:

  Laat ik iets leukers schrijven in plaats van ironie.

  Hub, ik heb respect voor jou als standvastige vrijspreker. Samen met Ron Paul is Vrijspreker bepalend geweest voor mijn transitie naar libertariër en daar ben ik gelukkig mee.
  Ja, natuurlijk voelt het soms wat eenzaam maar als vrijdenkende geest is het wel gemakkelijker om je koning in je eigen geestelijke koninkrijk te voelen.

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 3. Nou, gefeliciflapstaart dan Hub! Maak er maar een mooi feest van 😉

  Ik heb zo’n beetje alle propaganda hieromtrent gemist. Dus heb het potsierlijke geslijm van de ambtenaartjes en andere ‘wannabe’ adel niet met eigen ogen mogen bewonderen. Was het net Noord Korea of viel het tegen?
  Jammer voor de Oranjefielen dat Lodewijk Napoleon, Willempie voor was als 1e koning.

 4. Even wat rechtzetten in 1813 waren wij nog Frans gebied onder Napoleon die zijn broer Lodewijk had aangesteld als Koning over de Soevereine Verenigde Nederlanden. Willem prins van oranje zat in Engeland als asielzoeker (toen al) en werd onder toezicht aangesteld als Soeverein Vorst dus geen Koning! Hij heeft in 1815 in de slag bij Waterloo meegevochten als Prins van oranje onder bevel van Wellington hij is daarbij zelfs gewond geraakt. Ter herinnering hieraan is bij Waterloo het leeuwenmonument geplaatst op een kunstmatige heuvel van 45 mtr.hoogte en deze leeuw is gewond en wijst met zijn voorpoot de plek aan waar dit gebeurd is. Let wel dit is de Nederlandse Leeuw want Belgie bestond nog niet in 1815 maar was deel van de Verenigde Nederlanden.
  Nadat Napoleon was verslagen bij Waterloo zijn de grenzen opnieuw verdeelt en ontstond er: Het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden wat bestond uit het huidige Belgie en Luxemburg om zo een buffer te vormen tegen Frankijk en toen pas is Willem als Koning Willem 1 aangesteld, dus pas in 1815 bestaan wij pas 200 jaar als Koninkrijk

  Andries Wijma [9] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.