LAMPAYA_susan panes 1Een eerste portie geld voor onmiddellijke hulp bij huisjes weer bewoonbaar maken is onderweg.

Hieronder enkele foto”s van huisjes waarvoor uw donatie gebruikt wordt.
U kunt nog steeds doneren en als u via de bank overboekt, zet dan desgewenst uw e-mail adres bij de mededelingen: wij kunnen u dan van het vervolg en de besteding rechtstreeks op de hoogte houden.

.

“Stort nu zoveel u kunt/wilt missen en wek anderen op om mee te doen.

Bankrekeningnummer 49.79.67.944 LIFHAS
(Libertarisch Fonds voor Hulpacties),
IBAN is NL95ABNA0497967944
BIC ABNANL2A
—————————— BITCOIN
Nieuw is dat u ook Bitcoins kunt storten.
 het bitcoin adres: 1Mss4JxvhY48MYodTHma3KYwAY4JxM4LHr
—————————

LAMPAYA_annabelle cercado 1LAMPAYA_cercado michael

.

.LAMPAYA_5 (1127).

.

.LAMPAYA_11.

.

.   LAMPAYA_susan panes 1

LAMPAYA_a

5 REACTIES

  1. In plaats van hutjes bouwen misschien eens kijken naar andere goedkope low tech bouw methodes die mits goed gebouwd veel beter bestand tegen natuurrampen.

    Earthbags – fireproof – bulletproof – and if properly build and designed storm and earthquake resistant to a high degree.

    Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

  2. @Igor [1]:
    Dat is een goed idee. Het probleem is echter nu urgent en moet het huisje rechtop en dicht gemaakt worden met betaalbare spullen die ze snel kunnen krijgen.
    Met “onze” fondsen zien we zelfs nog geen kans om die mensen golfplaten te verstrekken.
    Misschien is er een mogelijkheid om stormvaste (goedkope) huizen te ontwerpen voor na het oplossen van die eerste urgente nood??

    Igor [4] reageerde op deze reactie.

  3. Earthships zijn goedkope zelfbouwhuizen van “afval”materialen, zoals autbanden, flessen en blikjes. Mensen zonder specifieke technische achtergrond kunnen relatief eenvoudig (mee)bouwen. Door gebruik te maken van de aanwezige (passieve) zonneenergie, buffering van hemelwater en een rietbed/plantenfilter voor afvalwater is een earthship nagenoeg zelfvoorzienend. Prachtige duurzame oplossing voor het woningenprobleem! Ook in Nederland.

    Reden dat ze in NL nog amper bestaan? Een Earthship past in geen enkel wettelijk kader. Onlangs is in Zwolle eentje als thee-huis gerealiseerd.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Earthship

  4. @Hub Jongen [2]:
    Ik weet niet precies wat een golfplaat kost maar earthbags kan je vinden vanaf 20cent per stuk, kleine huisjes met een koepel of boog dak kan je volledig van earthbags maken, de vulling voor de zakken is vaak beschikbaar ter plaatse. Het duurste is dan de ramen en deuren enzo maar daar kunnen ze dan weer delen van de oude hutjes voor gebruiken.
    Persoonlijk heb ik er een hekel aan om iets 2x keer te moeten doen, als mijn huis wordt gesloopt door een storm zou ik het niet zien zitten op hetzelfde opnieuw op te bouwen.

    Maar het is aan de mensen die helpen, ik heb zelf geeneens een huis, niemand die mij gratis hulp gaat verstrekken (en terecht) maar tot ik zelf een eigen huis kan ik mij het helaas niet veroorloven om andere mensen hiermee te helpen.

  5. Earthships zijn fantastisch voor woestijnklimaten, zoals in Sudan of het zuidwesten van de VS, waar deze hippie ideeën vandaan komen. Maar in een tropisch land raakt het kant noch wal. de ‘earthbags’ rotten weg waar je bijstaat, en het regenwater tast alles aan. Nee, hier wil je graag hoog en droog zitten. Een hippiestel dat hier naartoe kwam om ‘van het land te leven’ is na drie weken jammerend teruggekeerd.

    Bouwen in de tropen is niet zo duur, en het hoeft ook niet voor de winter klaar te zijn. Dus je begint met een aantal betonnen kolommen, spaart wat, bouwt een dak, spaart wat, bouwt een muur enzovoorts.
    Het probleem is niet zozeer geld, maar gebrekkige eigendomsrechten. Als je geen of beperkte rechten hebt op de grond waar je woont ga je geen sterk en duur huis neerzetten. Voor je het weet wordt het ingepikt of weggbuldozered door een corrupte politicus of ‘zakenman’.

    De hulpacties veranderen hier toch niets aan. Eerst maar zorgen dat iedereen weer wat te eten heeft en een dak boven het hoofd, maar structurele veranderingen kunnen ze alleen zelf doen.

Comments are closed.