Peter_Schiff_by_Gage_SkidmoreGeldschepping leidt tot inflatie, en ongelimiteerde geldschepping zoals die nu plaatsvindt heel zeker. Maar waarom zien we momenteel geen hyperinflatie?

De bekende schrijver en financieel deskundige Peter D. Schiff waarschuwt er al jaren voor: er komt hyperinflatie aan. De oorzaak is de ongelimiteerde geldschepping door de centrale banken, met name de Federal Reserve in de VS. Toch zien we die hyperinflatie maar niet komen. Eerder is er sprake van deflatie: denk aan de inzakkende huizenprijzen. Op basis van de theorie van de Oostenrijkse economische school is de deflatie in de huizenprijzen makkelijk te verklaren. Het is het leeglopen van een inflatoire bubbel die is ontstaan doordat er makkelijk krediet werd verleend. Dat makkelijke krediet werd mogelijk gemaakt door het kunstmatig laag houden van de rente. Omdat kredietverlening is gebaseerd op fractioneel reservebankieren betekent meer krediet per definitie geldschepping. De deflatie in de huizenprijzen is dus een sanering van de woningmarkt volgens de principes van de business cycle zoals die door de Oostenrijkse economische school zijn ontdekt.

Maar waarom zien we De Totale Geldontwaarding als maar niet optreden? Peter D. Schiff had geen antwoord toen hem die vraag werd gesteld in het programma Capital Account van RT.

Op de website van de Khanacademy – een site die op zichzelf al aanbevelingswaardig is – staat een serie video’s die een verklaring geeft waarom de inflatie maar niet ‘hyper’ wil worden. De belangrijkste verklaring is wel dat er door de crisis een enorme onderbenutting van de productiecapaciteit is. Onder productiecapaciteit valt in dit verband ook de factor menselijke arbeid: door de werkloosheid staan overal de lonen onder druk. Men spreekt in dat verband niet voor niets van het verdwijnen van de middle class, maar dat even terzijde.

De video’s verdedigen op basis van historische feiten de stelling dat de inflatie pas fors zal gaan stijgen als er weer sprake is van maximale benutting van de productiecapaciteit. Dan immers kunnen de producenten meer geld gaan vragen voor hun capaciteit. Zolang die situatie zich niet voordoet heeft al het geld dat door centrale banken wordt geschapen, (nog) geen merkbaar effect.


Paul Verhaegh

39 REACTIES

 1. Beste Paul,

  ik weet niet of jij de valuta koersen wel in de gaten houd?
  Maar de euro is toch echt afgelopen maand 5 cent in waarde gedaalt, geloof mij dat kunnen we echt niet elke maand perrimiteren, zie screencap: https://www.dropbox.com/s/yc0d5sbdt2a3ocv/Screenshot%202013-11-08%2021.18.58.png

  Hyper inflatie is wel degelijk in werking alleen nog niet in volle gang, door al het gemanipuleer van de markten en fiat valuta’s kunnen de centrale banken het nog enigzins controleren c.q. vertragen hyper inflatie is echter altijd het onvermijdelijke eind resultaat.

  Ze noemen de euro niet voor niets een “junk currency” in de financiele wereld.
  Hoe je het ook wend of keert het is allemaal uitstel van executie en die komt snel, zoals ze wel zeggen “You can take that to the bank.”
  En “Someday soon the chickens will come home to roost”.

  Godspeed and good luck with the prep.

 2. Oh en ons hele monetaire systeem en economie is op een bubbel gebouwd en je weet wel wat er met bubbels gebeurt.
  God help diegenen die zo onwetend en naief zijn dat ze denken dat bubbels voor eeuwig blijven zwellenen nooit barsten.
  2008 zal als een wandelingetje in het park zijn als dit allemaal achter de rug is.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @1b3xp34k [2]:

  Zou het mogelijk zijn om in een artikel onze lezers zodanig te waarschuwen dat ze een aantal beschermende maatregelen voor zichzelf nemen: Bvb.:
  1.Zorg voor een paar weken cash in huis te hebben.
  2.Haal geld van de bank af.
  3. Zet geld om in spul dat waarde voor je kan hebben:
  vooral voedsel: blikjes soep, goulash, erwtjes, diepvries vis?????
  4.Zet cash om in zilver en goud.
  5. enz.

  Zeker is dat de clash komt, onzeker is hoeveel dagen, maanden, jaren we er nog op kunnen wachten.

  Dit rechtvaardigt een nieuw artikel.
  Wie kan/wil dat maken??

  jhon [4] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [11] reageerde op deze reactie.

 4. Volgens mij er gewacht op iets groots.. (ISON??) fals flag?? En dan gaat de USA op slot. Dit waait natuurlijk ook over naar Europa en dan denk ik dat er hier een staat van beleg wordt afgekondigd. Deze actie brengt natuurlijk een reaktie teweeg.; welke?? u mag het zeggen.

  In ieder geval voel ik dat er iets groots aan komt.

 5. De verklaring is simpel, het geld dat geschapen wordt komt terecht bij banken, die het steken in herkapitalisatie, derivaten swaps, obligaties en aandelen. Het sijpelt maar in veel mindere mate door naar de consument. Daarom wordt het niet hyper, maar zie je een verplaatsing van koopkracht van de midden- & onderklasse naar de top elite, en meer werkloosheid.

  Er is zeer zeker inflatie, uit eigen observatie van bulkproducten als plantaardige olie, rijst en melk, is er jaarlijks zo’n 10% inflatie. Dat is ook de conclusie van websites zoals shadowstats, waar men inflatie meet volgens de oude rekenmethodes: http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

  Ik denk dat dit nog heel lang kan worden volgehouden, we zijn als samenleving eigenlijk nog best rijk. Dus voordat iedereen uitgeknepen is en het water ECHT aan de lippen staat, kunnen we best tien jaar verder zijn.

  We hebben als vrijspreker dus nog pak ‘m beet 5 à 10 jaar om de rest van de bevolking bloot te stellen aan de ideeën van de Oostenrijkse School en het NAP om te voorkomen dat de toenemende woede resulteert in groei van extreem links & rechts zoals in Griekenland.

  1b3xp34k [7] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [8] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [9] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [10] reageerde op deze reactie.
  Onno Dekker [32] reageerde op deze reactie.

 6. @Marnix [6]:

  Het is heel simpel wij werken met een fiat valuta systeem, dat houd in dat onze valuta lees euro uit lucht gedrukt worden onze valuta word dus door helemaal niets gedekt behalve failliete overheden en banken die ons al vele malen bestolen hebben.
  De euro word door de euro gedekt maar wie is de euro als ze het zeggen is de euro griekenland veel succes als daar je euro door word gedekt vriend.
  Ook werken wij met een monetair systeem genaamd fractionele reserve, wat dit inhoud is dat een bank elke euro die jij stort aan 100 anderen mag uitlenen en daar rente over mag vangen.
  Opd eze manier word er meer geld gereeerd het is een ubliek geheim dat ongeveer 1 tot 10% van onze euros fysieke biljetten en munten zijn en de andere 90 tot 99% zijn digitale getalletjes, kan jij je voorstellen wat er gebeurt als iedereen zijn fysieke valuta’s wil hebben?
  Mensen zijn zo kort van geheugen ze zijn DSB en 2008 al helemaal weer vergeten, zoals ze wel zeggen business as usual maar ze zeggen ook dat geen enkel feestje voor eeuwig duurt.
  Geld uit lucht produceren dat door he-le-maal niets gedekt word kan maar zolang goed gaan zolang mensen in het waardeloze goedje vertrouwen en eens raakt dat vertrouwen helemaal op.
  daar zijn ze nu goed mee opweg zie de inflatie van de dollar de inflatie vand e euro de deflatie van de prijzen van goederen etc.
  Want zeg nou zelf wie wil er nog zijn dure vrijheid en tijd in een waardeloze valuta steken.
  Het is heel erg grappig dat de mainstream media zeggen dat we uit de crisis zijn maar waarom moetd e ECB dan zonodig rente tarieven verlagen als we al uit de crisis zijn denk daar maar eens goed over na….

 7. @Marnix [6]:
  En omdat er maar maximaal 10% fysieke biljetten en munten zijn en de rest is allemaal dgitale cijfertjes op je scherm op internet bankieren.
  Als iedereen zijn geld zou opnemen dan zoue r nooit genoeg zijn voor iedereen, daaarom is het oproepen tot een bankrun ook illegaal gemaakt en willen ze alle transacties met de pin doen, daarom is de ov chipkaart ingevoerd etc.
  Er is niet genoeg fysiek geld voor iedereen end aaromw illen ze alles digitaliseren omdat een digitaal getalletje veel makkelijker te manipuleren controleren en te creeeren is je hebt geen druk pers meer nodig.

 8. @Marnix [6]:
  Vroeger was geld een opslag van waarde toen het nog door goud en zilver werd gedekt een biljet was niets meer dan een claim op een bepaald gewicht aan goud of zilver maar sinds ze alle wereld valuta van de goud stadaard hebben afgehaald in 1971 word geen enkele valuta in de wereld nog door iets gedekt behalve en enkel op goed vertrouwen.
  Alle centrale banken IMF, ECB, FED zijn commerciele prive banken met aandeelhouders met als enigste doel winst en monopolie op het monetaire systeem.
  Als de euro en de dollar klappen hebben ze de SDR al klaar als wereld reserve munt maar die gaat ook falen want die word ook door niets anders dan lucht en lege beloften gedekt.
  De staat is alleen op papier eigenaar van ABN Amro wat ze eigenlijk hebben gedaan is onze toekomstige belastingen naard e banken overhevelen ipv publieke projecten daarom moet er nu ook zo zwaar bezuinigd worden op alle basis behoeften zoals onderwijs zorg etc.
  Je gaat deze inflatie wel merken zodra een brood 10 euro gaat kosten en je loon maar met 1% gestegen is.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_money
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_reserve_banking

 9. @Marnix [6]:
  Nu is geld een opslag van schuld, onze euro en elke valuta in de wereld word uit schuld gecreeerd de overheid moet eerst lenen voordat er nieuw geld door een centrale bank gecreeerd word.
  Daarom worden staats schulden alleen maar groter schulden van leningen die de overheid uit onze naam tegen onze toekomst afsluiten.
  Het huidige systeem is verrot tot op het bot en we laten dezelfde mensen weer het hele zaakje leiden die het in eerste instantie de crisis gecreeerd hebben door hun fraude manipulatie en hebzucht.
  Types als Rutte en Balkenende zijn zakkenvullers en oppertunisten in zaken kabinetten zij zitten daar voor de bedrijven en banken en absoluut niet voor het volk.
  Alle macht en beslissingen liggen nu in Brussel ze hebben effectief de democratie vernietigd daarmee.

  Ik sluit mijn rant af met een quote van Ayn Rand uit het boek Atlas Shrugged zeer toepasselijk en herkenbaar mbt ons huidige systeem;

  “When you see that trading is done, not by consent, but by compulsion- When you see that in order to produce, you need to obtain permission from men who produce nothing- when you see that money is flowing to those who deal, not in goods, but in favors- when you see that men get richer by graft and by pull than by work, and your laws don’t protect you against them, but protect them against you- when you see corruption being rewarded and honesty becoming a self-sacrifice- you may know that your society is doomed.”

 10. @Hub Jongen [3]:
  Beste Hub,

  ik zou het niet weten ik werk niet voor vrijspreker.
  Beste Hub de “clash” is al bezig je kan zeer binnenkort grote veranderingen verwachten hogere prijzen en lagere lonen.
  Onze politici denken dat dit de oplossing is voor meer productiviteit een bedrijf kan immers meer mensen aan het werk zetten als de lonen lager liggen en de prijzen van producten hoger.
  Tussen nu en 2016 gaan we zware inflatie meemaken afgelopen maand alleen al is de euro recht voor onze eigen ogen met 0.05 cent in waarde gedaald dat lijkt misschien niet veel maar doe dat 20 maand lang en je valuta heeft geen waarde meer.
  En tegen 2020 zitten we sowieso in hyper inflatie en zal de wereld er heel anders uitzien, dan is namelijk ook de hele midden klasse tot de lagere klasse gedegradeerd.
  En zal iedereen moeten lenen om alleen al boodschappen te kunnen doen en zal alleen een bankier of industrieel magnaat nog genoeg verdienen om benzine te kopen om in een eigen auto te rijden.

 11. Of een valuta fiat is of niet maakt voor inflatie niet uit. Het gaat om de mate van geldcreatie. Ter vergelijking: bitcoin is ook een fiat valuta, maar neemt juist in waarde toe.

  In theorie zou ons door en door corrupte monetair systeem met centrale banken kunnen werken, en het deed het ook lange tijd best aardig. Door de eeuwen heen zijn er tal van fiat systemen geweest, die goed werkten totdat ze door menselijk falen om zeep werden geholpen. Kerfstokken, de Greenback.

  Nu de kennis van deze grootse oplichting mainstream begint te worden, wil dat nog niet meteen zeggen dat er hyperinflatie ontstaat en dat je met een kruiwagen naar de supermarkt moet. Helaas, of misschien toch maar goed ook, is het niet zo fragiel. Wie kijkt er nou hoopvol uit naar een ramp?

  Een andere belangrijke reden dat we geen hyperinflatie hebben, is dat sinds de val van Bretton-Woods de Amerikaanse dollar feitelijk gebaseerd is op olie. We zijn van een goudstandaard overgestapt naar een oliestandaard. Amerika dwingt dit af met militaire macht. De Euro is weer gebaseerd op de dollar; de ECB wordt ondersteund door de FED.

  Ons huidige monetaire systeem gaat niet worden afgeschaft met een revolutie of grote economische ramp, zoals gezegd, wie wilt dat nou werkelijk? Nee, de enige manier waarop dit systeem zonder slag of stoot omvergeworpen kan worden is door het overbodig te maken. En zie, dat is wat er reeds gebeurt: het succes van Bitcoin en kleinschalige ‘community currencies’ die overal opduiken: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Community_currencies

  http://www.theguardian.com/world/2013/jan/02/euro-greece-barter-poverty-crisis

  We kunnen dit proces bevorderen door zelf ook concrete problemen is onze leefomgeving aan te pakken en op libertarische wijze op te lossen. Zie bijvoorbeeld de serie: Anarchy in Detroit: http://www.youtube.com/watch?v=rJEzCN5kfJE&list=PLZJKvr-VyJTGCceIkiipFmLQP86fKzuWo

  Ik geef toe, de gedachte aan het opblazen van de BIS bank of ontvoering en marteling van Henry Kissinger geeft veel voldoening, maar uiteindelijk zijn we er allemaal beter bij gediend wanneer het huidige systeem een stille dood sterft.

  Veel van deze initiatieven komen uit linkse hoek, maar links heeft niet het alleenrecht op solidariteit – integendeel. Solidariteit is een zeer belangrijk aspect van het Libertarisme; vrijwillige solidariteit, met familie, vrienden, buren, sportvereniging, kerk, buurt, et cetera. Deze zal juist in een vrije samenleving veel sterker zijn dan in onze huidige ‘samenleving’ met afgedwongen solidariteit door anonieme ambtenaren.

  We moeten dus juist de overeenkomsten benadrukken. Ik zie ook voor de Vrijspreker hierin een rol weggelegd. Momenteel is het iets te veel afzetten tegen de politiek, en te weinig zoeken naar oplossingen door middel van praktische initiatieven. Misschien dat de Vrijspreker kan worden ingedeeld in een aantal duidelijke categorieën: nieuws, filosofie, praktijk. Wellicht komt het dan wat beter uit de verf.

  1b3xp34k [14] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [15] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [19] reageerde op deze reactie.

 12. @Marnix [13]:
  Fiat valuta heeft oneindige ongelimiteerde en ongecontroleerde geld creatie uit gebakken lucht, omdat er naar bitcoin nog veel vraag is ja dat zorgt ervoor dat bitcoin in prijs stijgt dit komt ook deels door dat afluister schandaal dat mensen wanhopig naar anonieme services buiten de gevestigde orde gaan grijpen.

  Zodra er voor de euro en dollar minder vraag komt of voor bitcoin zal je eens zien wat inflatie en een fiat valuta gedekt door lege beloften precies inhoud.

  Ik neem aan dat je die crash van bitcoin niet hebt gezien nog niet zo heel lag geleden terug van $260 naar de $160?

  De ECB IMF en Fed en elke andere (centrale) bank zijn commerciele prive instanties die worden bestuurt door op winst beluste aandeel houders.

  De Bank for International Settlements of BIS te Bassel, Zwitserland bestuurt en is hoofd aandeelhouder in de ECB de Fed en het IMF en elke andere cenrale bank in het westen.

  Ik raad je aan deze docu te kijken dan snap je de implicatie van fiat valuta en ons huidige economische en monetaire systeem misschien beter.

  http://www.youtube.com/watch?v=yswqoQ-6MQY

 13. @Marnix [13]:
  Je hebt gelijk dat sommige fiat valuta inderdaad “tijdelijk” gewerkt hebben ja.

  Je vergeet er alleen bij te vermelden dat in duizenden jaren menselijke geschiedenis fiat valuta altijd heeft gefaald dat is keer op keer bewezen.

  De algemene levens verwachting van een fiat valuta is ook ongeveer 40 jaar daar zit de dollar dicht tegen aan en dat zie je ook als je goed kijkt.

  Toevallig is dit de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid dat elke valuta in de hele wereld rechtsreeks aan 1 andere fiat valuta verbonden zit namelijk de dollar.

  Het einde van het liedje is dat geen enkele ik herhaal maar dan ook geen enkele fiat valuta in het bestaan van de mensheid het heeft overleefd.

  Fiat valuta faalt altijd want het word door helemaal niets gedekt.

  Fiat valuta is gewoon een deftig woord voor een IOU briefje gecreeerd uit digitale cijfertjes en gedekt door lucht waar jij jouw tijd en vrijheid voor op offert.

 14. Sorry mijn fout, toen silk road werd “opgeheven” daalde de waarde van bitcoin van 260 naar 50 dollar nu is het boven de 300 maar we gaan wel zien hoelang dat feestje duurt.
  Sky is the limit zeggen ze ook wel eens over onze economie. ;P
  Niets blijft alleen maar stijgen en wat omhoog gaat komt altijd weer omlaag en met onder en overgewaardeerde producten zoals wij die hebben is die correctie altijd extreem.

 15. Toen bitcoin van 260 naar 50 zakte is een voorbeeld van extreme inflatie het bewees hoe snel en erg inflatie kan zijn als je een fiat valuta helemaal ongereguleerd laat.

  Het is een feit dat fiat valuta altijd op inflatie of opheffing uitdraait, tel daarbij ons fractionele reserve systeem wat wij hanteren waarbij “bepaalde instanties” nog geen 1% dekking van de depositos waar ze de verandwoordelijkheid over hebben hoeven te hebben.

  En je ziet hoe kansloos en gedoemd om te falen het huidige systeem is.

 16. Ik heb zelf bitcoin futures gehaald toen ze nog 200 euro waren omdat ik bereid was om mijn volledige inleg en opties in bitcoin te verliezen sterker nog ik houd er zelfs rekening mee maar ik houd ook wel van een gokje op zijn tijd, vergis dit echter niet met vertrouwen.

  Je gaat mij niet beweren dat je daar je leven en toekomst aan wilt toevertrouwen want dan houd je jezelf voor de gek.

 17. @Marnix [13]:

  Fiat valuta en fractionele reserve is het grootste piramide spel in de geschiedenis van de mensheid en gebasseerd op oneindige groei wat onmogelijk is daarom faalt het altijd.

 18. En “community” oplossingen als bitcoin moet je alleen eieren inleggen als je er niet wakker om ligt als je ze verliest.
  Community currencies gaan pas werken wanneer de productie ook in de lokale community zit en niet geexporteerd is naar het buitenland omdat dat goedkoper is.

 19. Dat huizenprijzen dalen wil niet zeggen dat er deflatie is. Het wil alleen zeggen dat als er een transactie plaatsvindt, het wellicht voor een lager bedrag is.

  Het geld dat oorspronkelijk als lening werd verstrekt door de bank d.m.v. bijvoorbeeld geldschepping uit het niets, is van eigenaar verwisseld (bank naar huiskoper naar huisverkoper) en dat geld staat nog steeds ergens op een bankrekening(en) van iemand(en). Er is van deflatie geen sprake. Hetzelfde geldt indien hetzelfde huis weer van egenaar verwisselt: het geld verwisselt ook weer van eigenaar. Dat de verkoper eventueel met een tekort blijft zitten wil niet zeggen dat er deflatie is; dat wil alleen maar zeggen dat de verkoper het tekort aan moet vullen uit een of andere bron.

  Dat er geen inflatie is is heel eenvoudig. Banken lenen geen geld uit omdat de risico’s te hoog zijn. Liever lenen ze het terug aan de centrale bank tegen een zeer lage rente. Het geld komt dus niet in omloop en er is geen inflatie. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan M1 en de M1 multiplier:

  M1 van het afgelopen jaar: http://screencast.com/t/SQALmKKfjAu
  M1 multiplier van het afgelopen jaar: http://screencast.com/t/aIGQEMosm

  Zie ook http://research.stlouisfed.org/fred2/fredgraph?s%5B1%5D%5Bid%5D=M1 en http://research.stlouisfed.org/fred2/series/MULT

  1b3xp34k [23] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [24] reageerde op deze reactie.

 20. Eric Mecking heeft een interessant boek geschreven. Hij kijkt vooral naar de schuldenproblematiek. Die is zonder faillissementen onoplosbaar. Het creeren van geld komt niet terecht bij de schuldenaren. Banken krijgen het ook moeilijk. De geldcreatie zal daar neerslaan om alle faillissementen op te vangen. Maar waarom zitten huizenprijzen eigenlijk niet in de prijsindex. Als dat zo was hebben we natuurlijk jaren van grote inflatie mee gemaakt. Als de geldhoeveelheid gelijk gebleven was, was er nu een enorme deflatie geweest, omdat de inflatie op schulden gebaseerd was. Het lijkt er thans op dat de inflatie de deflatie min of meer opheft. Wie heeft het antwoord?

  pcrs [25] reageerde op deze reactie.

 21. @Jeweetwel uit Spanje [21]:

  Huizen prijzen zijn gedaald omdat ze gigantisch overgewaardeerd zijn en de bubbel bezig is om leeg te lopen.

  Dat er geen inflatie is is natuurlijk onzin, je moet eens naard e euro koersen kijken de euro is afgelopen maand 5 cent gedaald in waard als jij dat geen inflatie vind dan moet je toch nog eens de betekenis van inflatie opnieuw gaan lezen.

  De banken lenen geen geld uit aan de centrale bank, maar de ECB leent geld uit aan nationale centrale banken, en ECB leent weer van de internationale centrale bank het IMF.

  Jeweetwel uit Spanje [33] reageerde op deze reactie.

 22. @Jeweetwel uit Spanje [21]:

  Er is altijd maar dan ook altijd inflatie met fiat valuta’s die uit lucht gedrukt en door lucht gedekt worden.
  Zoek de exacte betekenis van fiat valuta maar eens op en hoe dat monetaire systeem altijd hand in hand gaat met inflatie alswel hyper inflatie.
  Je hebt gelijk als je zegt date r nog geen hyper inflatie is, dat is er nog niet maar zal zeer binnenkort ook komen.

  Jeweetwel uit Spanje [33] reageerde op deze reactie.

 23. @Plato [22]: Het idee van centrale bankiers is dat al dat geld alleen de banken in gegaan is om de balansen te versterken (de ratio van uitgeleende tot aanwezige dollars te verlagen), weer kunnen terugdraaien. Dus de banken hebben hun oninbare leningen kunnen verbergen met de geldinjecties, maar zijn dit geld niet gelijk weer gaan uitlenen.
  Als de banken besluiten dat de toekomst zonnig is, kunnen ze de hefboom weer op gaan voeren en het geld uitlenen. Het idee is dat de centrale bank met 1 druk op de knop de rente kan verhogen en elke escalatie gelijk de kop in kan drukken.

  Dat is in theorie wel zo, maar in de praktijk is het denk ik moeilijker als iedereen ziet dat om de overheid gefinancierd te houden er wel bijgedrukt moet worden en het terugdraaien van de geldcreatie door CB in feite een leeg dreigement is. Het wordt steeds duidelijker dat de CB niet onafhankelijk is en wel op die print knop moet blijven drukken.

  1b3xp34k [26] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [27] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [28] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [29] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [30] reageerde op deze reactie.
  1b3xp34k [30] reageerde op deze reactie.
  Jeweetwel uit Spanje [33] reageerde op deze reactie.

 24. @pcrs [25]:
  Het grote probleem met ons huidige monetaire/financiele systeem en economisch beleid is:

  1 Wij gebruiken een fiat valuta, dit is geen opslag van waarde maar een opslag van schuld want de overheid moet eerst een lening bij de centrale bank afsluiten voordat een centrale bank geld digitaal produceert en in de economie pomp dat is de reden dat de schulden van landen maar blijven stijgen en nooit meer kleiner zullen worden.
  Fiat valuta heeft last constante inflatie aka waarde vermindering en eindigd altijd in opheffing of hyper inflatie.

  2 Het economische beleid dat we nu al decennia voeren is gebasseerd op oneindige groei dat is onhoudbaar en erg achterlijk.
  Het komt neer op precies hetzelfde als een groot piramide spel de fundamenten van een piramide spel zijn ook oneindige groei.
  En de mensen die als eerste komen worden rijk en de mensen die als laatste komen hebben pech zo werkt ons systeem ook de economie en ons financiele stelsel.

 25. @pcrs [25]:

  Geld hoort niet uit lucht gecreeerd te worden met 1 druk op de knop want dat betekend ook dat je met 1 druk op de knop de waarde kan manipuleren en verminderen of verhogen naar jouw wensen.
  Aangezien dit proces word gecontroleerd door centrale banekn welke commerciele prive instellingen zijn met aandeel houders geed je de creatie en controle van geld compleet uit handen aan een hele kleine groep met andere belangen als de bevolking.

  Het einde van het evrhaal is dat ons geld door middel van inflatie minder waard word en op die manier de rijkdom naar een kleine en selecte groep mensen word gesluisd die niet de belangen van de bevolking voor ogen hebben maar hun eigen belangen.
  De DNB ECB en IMF zijn er niet voor het volk maar om winst te maken over de rug vand e bevolking om de zakken te vullen van de aandeelhouders.

 26. @pcrs [25]:

  Voor de tweede wereld oorlog was de midden klasse niet genoodzaakt om tonnen schuld te maken met een hypotheek om maar instaat te zijn om een huis te kopen.
  Vroeger kocht je een huis van je spaargeld verdiend met een gewone baan.
  Nu moet je rijk zijn om nog in staat te zijn een huis te kunnen kopen van je spaargeld.

  Een 2 decennia terug kon een midden klasse gezin nog rondkomen van 1 inkomen nu moeten beide ouders soms meerdere banen werken om te kunnen overleven.

  Voor de tweede weredl oorlog was het inkomens verschil tussen een manager en een gewone medewerker 16 tot 1 een manager mocht dus maar 16 keer meer verdienen als een gewone medewerker datw as ind e wet vast gelegd.
  Vandaag de dag is het inkomens verschil tussen mananger en gewone medewerker soms wel 1000 tot 1 dus een manager mag zo 1000x meer verdienen als een gewone medewerker.

  Vroeger was iedereen verzekerd van zijn of haar pensioen, nu zijn veel leeftijds genoten in europa en het westen niet eens meer zeker of ze ooit nog wel met pensioen kunnen.

  Ondanks alle technologische vooruitgang is de gewone bevolking vandaag de dag slechter af dan dat ze voor de tweede wereld oorlog waren, denk daar maar eens goed over na…
  De balkenende norm is een lachertje.

 27. @pcrs [25]:

  Amschel Bauer Mayer Rothschild een commerciele prive zakenbankier, zei in 1838 ooit eens:

  “Let me issue and control a Nation’s money and I care not who makes its laws”.

  En dat is precies wat ze hebben gedaan.
  Het is alleen maar een kwestie van tijd voordat hun zorgvuldig gebouwde kaartenhuis in elkaar stort.
  Je ziet dat ze telkens drastischere maatregelen nemen om de status quo te beschermen (massaal afluisteren, beslag op spaar tegoeden, bail-out en bail-ins met belasting geld, torenhoge nationale schuld lasten en verplichtingen uit naam en ten koste van de toekomstige generaties, overheids instanties die geweldadiger optreden tegen het volk, politici die niet meer naar de stem van het vok luisteren en niet meer de belangen van het volk dienen etc.)

  Een 2 decennia terug kon je het niet voor mogelijk houden dat ze iedereen zouden afluisteren en dat bijna niemand meer instaat zou zijn om een huis te kopen.

 28. @pcrs [25]:

  Je lijkt me een slim persoon misschien zie en snap jij het ook, deze quote uit het book ATlas Shrugged van Ayn Rand;

  “When you see that trading is done, not by consent, but by compulsion- When you see that in order to produce, you need to obtain permission from men who produce nothing- when you see that money is flowing to those who deal, not in goods, but in favors- when you see that men get richer by graft and by pull than by work, and your laws don’t protect you against them, but protect them against you- when you see corruption being rewarded and honesty becoming a self-sacrifice- you may know that your society is doomed.”

  marnix [31] reageerde op deze reactie.
  pcrs [35] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.