MeningsvormingVoor een libertariër die op zoek gaat naar feiten en waarheden is het leven een complexe ramp. Als je als doel hebt om jezelf een mening te vormen naar aanleiding van de feiten en gebeurtenissen ga je lange dagen maken.

Waren wij maar gewone mensen die niets liever wilden dan shoppen voor een aangereikte mening van die ons zelf wel aanspreekt.

Hoe gemakkelijk zou dat zijn! Je weet dan vrij snel welke websites je moet bezoeken, welke krant je moet lezen en welke programma’s je op TV gaat bekijken!

Nu zijn wij veroordeeld tot het raadplegen van meerdere bronnen en moeten ons continu afvragen of de gepresenteerde informatie juist en volledig is. En daarna kunnen wij ons pas een mening vormen. Je gaat je afvragen, zou dat ook zo zijn in een vrije wereld?

Media in de vrije wereld

Macht en geweld (twee dingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn) zijn de twee aspecten die in onze huidige maatschappij sterk overheersen. Aangezien machtsconcentraties altijd de neiging hebben om zichzelf te versterken zie je dus die macht terug op alle aspecten van die maatschappij. De macht zal dus ook zijn stempel drukken op de media. Dat is ook de reden dat wij staatsomroepen hebben.

De invloed van de gevestigde orde op andere uitingen (gedrukte media bijvoorbeeld) is even groot.

Echter, als de verstikkende deken der macht grotendeels wegvalt zal de media een ander doel moeten vinden. En dat kan er maar een zijn: Het publiek. Want dat is de doelgroep die ervoor zou moeten willen betalen. De enige kans tot overleven die ze dan nog hebben is een product te maken wat mensen willen zien/lezen/ervaren. Of om het hard te stellen: Ze moeten winst maken.

De tucht van de vrije markt: Maak je troep dan zal niemand het kopen. Einde oefening.

Internet

Internet als nieuwsbron is dermate sterk in opkomst dat het al een groot deel van het nieuwsmonopolie van de oude media heeft weggenomen. Dat geeft reden tot zorg bij de machtshebbers en de pogingen om controle en censuur te plegen op het internet zijn aan de orde van de dag, zonder al te veel succes overigens want het internet is een wereldwijd decentraal systeem.

Helaas is het internet soms ook een afspiegeling van de (onder andere door de oude media) onwetend gehouden burgers en ja, die gaan soms een beetje vreemd om met deze vrijheid.

Toch valt hier een hoop winst te halen voor het libertarisme. Als we de handen wat meer ineen slaan en ervoor gaan zorgen dat ons verhaal en onze inzichten goed gepresenteerd worden hebben we een kans dat we wat bereiken.

Ingezonden door ARVR

2 REACTIES

 1. ‘Waren wij maar gewone mensen die niets liever wilden dan shoppen voor een aangereikte mening van die ons zelf wel aanspreekt!’

  ‘Aha’, dacht ik bij het lezen van bovenstaande zin. ‘Eindelijk, de Aap komt uit de mouw, libertariërs zijn dus geen gewone mensen!’

  Iets wat ik altijd al gedacht had, zoals ik mijzelf ook geen ‘gewoon’ mens vind maar anderen daar niet mee lastig val.
  Dat dit soort libertariërs ‘broodnodig’ zijn in deze door corruptie geteisterde overgeorganiseerde samenleving, daarvoor is het bewijs niet moeilijk te vinden. vrijwel dagelijks brengen de media ons berichten die dat bevestiggen.

  I.p.v. ‘libertariër’ zou men eens moeten denken aan de aanduiding ‘sociaal-anarchist’ om te begrijpen waar het nu werkelijk om gaat. Om mensen die niet die niet zondermeer aannemen wat de ‘bovenhengestelden’ ons proberen wijs te maken!

  appie b. broek [2] reageerde op deze reactie.

 2. @appie b. broek [1]: Om bovengenoemde stelling te bevestigen,’libertariërs zijn geen gewone mensen’ en de stelling dat het bewijs hiervoor vrijwel dagelijks door de media geleverd wordt, heb ik hier een bericht uit het Nederlands Dagblad van 9.11., j.l.’Groot Experiment’, het is een bespreking van het ‘Rascisme Experiment’ zoals dit door de tv-zender BNN werd uitgezonden. voor dit experiment heeft men twee groepen gevormd, n.l ‘bruinogigen’ en ‘blauwogigen’. Maar, en nu komt het:’ dat er mensen zijn-eenlingen weliswaar-die niet met de stroom mee gaan.’

  Want daar gaat het natuurlijk om, ‘niet met de stroom mee gaan’, en ben je derhalve ongeschikt voor een dergelijk experiment! Hoe zou de wereld er uit zien als er wat meer gebruikt werd gemaakt van de capaciteiten van deze ‘niet-met-de-stroom-meegaanders?

Comments are closed.