Kunst_podiumVanochtend, 0p de elfde van de elfde, weer met stomheid geslagen. De Tweede Kamer spreekt over subsidie voor “podiumkunst”. Natuurlijk niets nieuws, maar als je dat weer ziet, doet het toch pijn en verbazing.

Natuurlijk is het leuk om dergelijke kunsten te promoten. En iedereen kan dat rustig zelf doen. Maar om er in een crisistijd belastinggeld aan te besteden grenst aan waanzin.

Dan nog liever dit geld besteden voor de ramp in de Filipijnen. (UPDATE 15 uur Nog erger, de NRC meldt dat deze subsidiepot net is verhoogd tot € 800.000.-)

Hieronder het (deel van) het NOSbericht dat voor zichzelf spreekt:

 VVD: stop subsidie Caro Emerald
De VVD wil dat het Fonds Podiumkunsten niet langer subsidie geeft aan succesvolle artiesten als Caro Emerald, Laura Jansen en Wouter Hamel. Zij krijgen duizenden euro’s voor optredens in het buitenland.

Kamerlid Arno Rutte vindt dat de gearriveerde popmusici best hun eigen broek kunnen ophouden. “De Beatles zijn ook niet met subsidie doorgebroken”, zei hij in de Tweede Kamer. Die praat vandaag over het cultuurbeleid van minister Bussemaker.

SP en D66 zijn het niet met Rutte eens. Kamerlid Bergkamp van D66 vergeleek de subsidies voor popmusici met subsidies voor het bedrijfsleven. “Dat krijgt ook geld om reclame te maken voor het Nederlands product.”  (Red: ja, dat is net zo fout!)

Doorbreken kost geld
Popmuzikanten kunnen maximaal twee keer per jaar subsidie voor buitenlandse concerten aanvragen bij het Fonds Podiumkunsten. Voor een optreden binnen Europa is maximaal 5000 euro te verkrijgen, buiten Europa is dat maximaal 7500 euro.

In het AD zeggen verschillende artiesten dat ze de ophef niet begrijpen. Volgens hen kost doorbreken in het buitenland erg veel geld, dat veel artiesten niet hebben.
Geplakt uit <http://nos.nl/artikel/573610-vvd-stop-subsidie-caro-emerald.html>

———————–
Om u een idee te geven wat er speelt, geeft onderstaande Googlekopie u extra koude rillingen. Het wekt de indruk dat je OVERAL subsidie voor kunt krijgen:

subsidies
Het Fonds Podiumkunsten is hét cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans en theater in Nederland en geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten. In het overzicht hiernaast vindt u alle subsidieregelingen van het Fonds. Vanaf 2013 heeft het Fonds een subsidieregeling voor nieuwe makers en voor collectieve internationale promotie. Nieuw is ook de regeling voor presentaties van Nederlandse podiumkunsten in het buitenland aan te vragen door buitenlandse podia en festivals.

Bent u van plan een subsidieaanvraag in te dienen? Lees dan eerst goed alle bijbehorende documenten zoals de officiële regeling en de richtlijnen. Bel het Fonds als u twijfels of vragen heeft. Bijvoorbeeld over of u in aanmerking komt voor een subsidie, de geschikte subsidievorm of het don van een aanvraag. Tel. 070-707 27 00.

Algemene documenten:
Algemeen reglement Fonds Podiumkunsten

Huishoudelijk reglement Fonds Podiumkunsten

Grants

The Performing Arts Fund NL is the most important culture fund for music, music theatre, dance and theatre in the Netherlands and provides support on behalf of the government to every form of the professional performing arts.

To be able to apply for a grant at the Performing Arts Fund, the applying person or organisation must be residing in the Netherlands, with the exception of applications for the composition commission grant and for presentations of Dutch performing arts abroad at the invitation of prominent international festivals and venues.

A foreign organisation that wants to apply is requested to contact the Performing Arts Fund before doing so. For Dutch presentations abroad, contact the international team at internationalisering@fondspodiumkunsten.nl or +31 (0)70 707 27 00. For the composition commission grant, contact the composition team at compositie@fondspodiumkunsten.nl or +31 (0)70 707 27 00.

muziek / theater / muziektheater / dans

Geplakt uit <http://www.fondspodiumkunsten.nl/subsidies/>

11 REACTIES

 1. Ik ken de nodige artiesten. Veel van hen vinden het binnen halen van subsidies zo’n beetje het fijnste wat er is. Want dan hoef je veel minder hard te werken dan als je in de vrije markt publiek zoekt. Ook al zitten er slechts twee slapende abonnementhouders in de zaal, de subsidie wordt toch wel uitgekeerd.

  Het mooiste is natuurlijk als je als kunstenaar (dan wel -maker) met subsidie mag optreden tijdens een EU vreet-orgie. Dan krijg je alles cadeau. Bas Taart schreef er een mooi stukkie over:
  http://retecool.com/post/retecool-op-bezoek-bij-de-eu-in-brussel

  Onbezoldigd ruifvuller [4] reageerde op deze reactie.

 2. en als je als kunstenaar ondanks al die subsidies en bijstand nog steeds niet doorbreekt, kun je altijd nog in een van die talloze commissies gaan zitten om goed betaald te bepalen wie van je vriendjes subsidie krijgt.

 3. Hub, dank voor uw solidariteit en voor het delen van dit artikel.
  Misschien dat vrijspreker nog eens een dag, week of maand blad voor de bewustmaking van elke gewone Nederlander word.

 4. @herb dude [1]:

  Als U ziet dat handel wordt gedaan, niet door toestemming, maar door dwang.
  Wanneer U ziet dat om te produceren, U toestemming moet krijgen van mensen die zelf helemaal niets produceren.
  Als U ziet dat al het geld stroomt naar degenen die niet handelen in goederen, maar in gunsten.
  Als U ziet dat de mensen rijker worden door te gedraai en getrek dan door hard werken, en uw wetten U niet beschermen tegen hen, maar hen beschermen tegen U.
  Als U ziet dat corruptie wordt beloond en eerlijkheid een zelf opoffering is.
  Dan weet U dat uw maatschappij is gedoemd.

 5. Wist u dat Kamerleden in EU per vergadering een extra vergoeding krijgen van 304 € boven hun riant salaris?

 6. Nederlanders zouden als ze kunstzinnig iets in hun mars hebben, beter naar landen kunnen emigreren waar in cultureel opzicht kunstenaars best wel een maatschappelijke status genieten. Hier worden ze veelal met de nek aangekeken omdat ze hun hand moeten ophouden, en omdat er zo gigantisch veel van zijn, en als je dan vervolgens ook nog ziet dat er niks uit hun handen komt dan wat ketelmuziek, abracadabra abstract gedoe of kunstwerken die net lijken alsof er een vuilnisbelt is omgekieperd, dan kan er weer eens plaats worden gemaakt voor echte cultuur, die van onszelf.

 7. “Europese banken zijn, net zoals alle andere banken, hermetisch afgesloten zwarte dozen. Als de doos ietwat geopend wordt, raakt men zo overweldigd door de stank dat men ze liefst direct terug sluit. Maar sluit men ze te traag, dan verspreidt ze zo’n stank dat de hele bank onderuitgaat, waarna de belastingbetaler met een bailout opdraait voor de schade,”

  Iedereen weet dat onze banken diep in de problemen zitten, maar niemand weet juist hoe diep. Meer nog: niemand mág het weten tot de EU beslist wie voor de bailouts gaat moeten opdraaien. Niemand minder dan Mario Draghi zelf, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), zei dit vorige vrijdag in Washington.

  http://www.express.be/business/nl/economy/draghi-te-veel-weten-over-onze-grote-banken-zou-paniek-kunnen-veroorzaken/197315.htm

 8. Kunstenaars in NL, wiet rokende, vodka zuipende knoeiers die hun hun eigen kusntwerken de hemel in prijzen… en dat van belastinggeld… Je mag ze best wel helpen vind ik maar;
  Niet meer dan 15000 euro of 1 jaar subsidie. Lukt het ze niet na 1 jaar omzet te maken met hun producten, dan uitkering stopzetten en werk laten zoeken want dat zijn ze niet goed genoeg. Ze kunnen altijd in hun vrije tijd iets proberen van de grond te krijgen.

Comments are closed.