‘De Nederlandse gezondheidszorg is star en bureaucratisch. Het heeft weinigDoctor Bob oog voor individuele gevallen.’  Aldus de mening van diverse Belgische en Duitse chirurgen en hoogleraren. België en Duitsland zien een groeiend aantal patiënten uit Nederland naar hun klinieken komen. O.a. uitbehandelde kankerpatiënten die in Nederland afgeschreven zijn maar in het buitenland geholpen worden.

Eén van die gevallen was een Nederlandse vrouw die alvleesklierkanker had. Zij kreeg van haar Nederlandse internist nog een half jaar. De vrouw bereidde zich op haar dood voor toen haar huidarts haar attendeerde op een in alvleesklierkanker gespecialiseerde kliniek in Heidelberg. Zij kon direct terecht, werd geopereerd en succesvol behandeld. Nu – zeven jaar later – leeft zij nog steeds en viert dit door regelmatig met haar man op vakantie te gaan. Haar Nederlandse internist had nog nooit van de Heidelbergse kliniek gehoord.

Rob Tollenaar, hoogleraar chirurgische oncologie in Leiden, vindt het juist goed dat zijn vakbroeders zich aan de protocollen houden. ‘Ze zorgen ervoor dat wat je doet, bewezen goed is. Mede daardoor staat de zorg in Nederland op een zeer hoog peil’, zegt hij in een interview in het Parool.

Kortom, protocollen zorgen voor een fantastische zorg en een voorbeeld voor andere landen. Deze papieren waarheid wordt effectief gelogenstraft door het groeiend aantal patiënten dat zijn heil over de grens zoekt. En dat is natuurlijk ook geen toeval.  Jarenlange overheidsbemoeienis heeft van de zorg een zelfde draconische bureaucratie gemaakt als van het onderwijs.

Geneesheren zijn meer bezig met de regeltjes volgen en kijken niet verder dan hun eigen winkeltje of neus lang is. Als het dossier maar klopt dan zijn we gedekt en verder zoekt u het maar uit. Kastje naar de muur en ik geef u nog 6 maanden of ik ga u opereren – Jansen Steur – zonder dat het nodig is. Patiënten hebben recht op een – vergeef mij de uitdrukking – pro-actieve arts die meedenkt, alternatieven aanreikt en een vraagbaak is. Geen arrogante ambtenaar die protocollen belangrijker vindt dan mensenlevens.

Gelukkig schrijdt ook hier de vooruitgang voort. Nu al kunnen we onze gezondheid beter, goedkoper en efficiënter checken via onze smartphone. De huisarts kan dan permanent gaan golfen en voor verdere verrichtingen zoeken we het beste in het buitenland wel op.

 

 

4 REACTIES

 1. daarom doe ik alleen alternatieve holistische zorg.
  gewoon preventief.
  al jaren niet meer bij de witte jassen geweest.
  regelmatig een behandeling.
  de meeste lichamelijke problemen onstaan door onbelans in emotisch en verkeerde voeding.
  gewoon optijd bijsturen, en voldoende beweging.

 2. alles wat de overheid aanraakt verandert in stront (Ringo Starr) maar in dit geval kost het ook mensenlevens helaas.

  gelukkig is er de vrije markt to the rescue, met de beschreven smartphone. Binnenkort hebben die een ‘ lab on chip’ http://singularityhub.com/2013/02/20/diamandis-tricorder-x-prize-offers-10-million-to-build-star-trek-inspired-health-scanner/ die nog veel meer kan diagnosticeren en dat in combinatie met de superieure brain power van Watson http://www.engadget.com/2013/10/15/ibm-watson-medical-diagnosis/ en de dokters met hun door de overheid beschermde monopolie zullen wat minder arrogant moeten worden. Ipv golfen zullen ze echt waarde moeten toevoegen. Luiers verwisselen of zo, totdat huisrobots betaalbaar zijn.

 3. Dit gebeurtenissen in dit artikel is ons een paar weken geleden overkomen. Jongen in de familie van 28 had voor de 2e keer een hersentumor. Hij moest op de wachtlijst voor een MRI terwijl hij in het ziekenhuis was (lekker weer een gevuld bed schrijven) en hij iedere dag meer lichaamsfuncties verloor (!)
  De neuroloog kwam dagelijks op de afdeling en iedere keer vroeg de jongen of ze nu voor hem kwam: ‘Nee, misschien later’, was steevast het antwoord.
  Gevolg: jongen rechtszijdig verlamd. Na de scan waarop hij 10 dagen moest wachten(!!!) kreeg hij te horen dat ze niets meer gingen doen hoewel het op een plek zat waar ze heel makkelijk konden opereren. De protocollen waren doorlopen, einde verhaal.
  Lang verhaal kort: 6 maanden later, de jongen heeft barstende hoofdpijnen maar het ziekenhuis concludeert dat alles goed is. Hij komt wederom op de wachtlijst voor een MRI.
  Gelukkig vonden we een topneurochirurg in Dld die hem de volgende dag een MRI gaf, kansen zag te helpen en een week later de jongen van zijn tumor verloste.
  En de NL neuroloog? Die voelt zich gepasseerd!
  Tja…

 4. Omdat “we allemaal” graag regels hebben ontstaat er een samenleving die geleefd wordt door het volgend van de bestaande regels. We zijn het logisch denken verleerd en ik denk zelf dat we dit nog fijn vinden ook.
  Oh wee, als er iets onvoorzien of ongeregeld (spontaan dus!) gebeurt wat niet gepland of geregeld is, dan kunnen wij (over-regelde) Nederlanders het niet plaatsen. Denk hierbij aan bijv. te laat komen omdat het sneeuwt; “we moeten de gemeente/rijk aansprakelijk stellen”, Teveel geleend hebben; “de banken voldoen niet aan hun zorgplicht”, walvis spoelt aan en wordt niet gaat dood; “belachelijk, hier moet een protocol voor gemaakt worden, dit mag niet meer gebeuren”.
  Men wil hier nu eenmaal niets onvoorspelbaars beleven en daarom willen we meer regels zodat we de betreffende instanties/personen, aansprakelijk kunnen stellen.
  Als reactie op die regels en de daaruit voortvloeiende aansprakelijk stellingen gaat deze “tegenpartij” het logisch denken loslaten en gaat nu alleen maar zorgen dat hij/zij niet meer aansprakelijk gesteld kan worden….regels volgen dus!
  Daarmee zijn wij (omdat we nooit echt tegengas geven; individualistische maatschappij) een perfect land voor de NWO, “druk alles er maar doorheen, dat volk daar accepteert het uiteindelijk toch wel”…..ik hoop werkelijk dat de toekomst anders wordt maar…..??

Comments are closed.