Ik  zou  het hem ook  niet aangeraden hebben.man

Ik weet niet of  de contraprestatieregeling in Nederland in enigerlei  vorm nog bestaat, maar het was altijd duidelijk dat de kunstenaar die  zich voor zijn  of haar inkomsten van een dergelijke of  soortgelijke momenteel vigerende regeling bedient, niet van de vrije  markt gediend is en zijn inkomsten wil verwerven  door bij gebrek aan door koopkracht  gesteunde vraag  op andere wijze aan geld te komen  voor zijn onslijtbare producten.

Ongelofelijk  als dit klinkt voor andere beroepsgroepen, die hun producten wel via de vrije markt aan de man brengen, wordt een  dergelijke  verwerving van inkomsten in het kunstenaarsmilieu als normaal beschouwd.

De kunstenaar lacht uiteraard in zijn vuistje en verklaart de samenleving voor gek. En  gek is deze vermoedelijk ook.

Hugo van Reijen

8 REACTIES

 1. Ik ben eigenlijk ook wel geïnteresseerd in de gevolgschade van die regelingen. Bij mijn weten zijn er depots vol met al die waardeloze troep ehhh KuNsT welke door gemeenten en andere overheden zijn opgekocht binnen het kader van dit soort regelingen.

  Als die depots nog bestaan moet het miljoenen (belastinggeld) kosten om deze in stand te houden. Of gaan de ambtenaartjes musea bouwen om al die kunst tentoon te stellen?
  Dat geld was beter besteed aan verlaging van gemeentebelastingen of desnoods de voedselbank.

  Philosoof G&R Eigenwijs [5] reageerde op deze reactie.

 2. Contraprestatieregeling in Nederland bestaat denk ik niet anders zou de hele regering op kunnen/ moeten stappen. Als het toegepast zou kunnen worden op de politiek. (zomaar een ingeving)

 3. @Naam * [1]: @R. Reuvekamp [4]:

  Door dat deze mensen hebben gewerkt, voor het verkrijgen van
  een vastgesteld salaris.
  Bekostigt uit gemeenschapsgeld, zijn wij de burgers van Nederland, eigenaar geworden van deze kunst schat.
  Er moet alleen nog een eerlijke,verdeling plaats vinden.
  Een ieder heeft de zelfde rechten als een ander.
  Lijkt mij, een goed uitgangspunt

  Doe voorstellen!!!

  Naam * [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Philosoof G&R Eigenwijs [5]:

  Voorstellen!!!1!1!:
  1. Laat een aantal gerenommeerde veilingen en galeries de echte topstukken uit de depots verkopen. De opbrengst wordt verdeeld onder alle belastingplichtigen.
  2. Kunstenaars met talent gewoon hun gang laten gaan zonder staatssubsidie en/of bemoeienis. Ze komen er wel.
  3. Alle cultuurambtenaren afschaffen. Maar zo lang dat niet kan, tewerkstellen in de ziekenzorg.
  4. Het restant van 1 verbranden als chemisch afval. Misschien kan er stroom mee worden opgewerkt. Heeft het ‘werk’ nog een beetje nut gehad.

  Ik ken toevallig wat mensen in het kunst gebeuren. Qua staatscommunisme was de WWIK nog niet zo slecht want ontvangers moesten echt iets presteren en het was niet onbeperkt. Maar dit soort communisme hoort gewoon niet te bestaan.
  De contraprestiatie was een luilekkerland voor vrindjes van andere vrindjes. Net als de ‘stimuleringsfondsen’ e.d. nu. Al die subsidies hebben niet geleid tot betere kunst, wel tot veel arrogantie.

  Kunst is deel van de economie, geen (quasi-) religie. Daarom vind ik die rel rondom de Roemeense kunstrovers wel interessant. Jammer als die schilderijen inderdaad zijn verbrand, maar er zijn ergere dingen en de foto’s zijn er ook nog. Het zegt wel veel over de decadentie van deze tijd.

  Naam * [7] reageerde op deze reactie.
  Philosoof G&R Eigenwijs [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Naam * [6]:
  Aanvulling: Het zegt wel veel over de decadentie van deze tijd en over kunst als elite-hobby. De Roemenen krijgen voor deze diefstal straffen alsof men een moord heeft gepleegd. Zeker naar Nederlandse maatstaven.

 6. @Naam * [6]:

  Ik dacht meer aan een handige in vulling, om tot verdeling
  te kunnen overgaan.
  De Libertarische gemeenschap, zou er zich voor kunnen inspannen
  om dit tot een maatschappelijk project te ontwikkelen.
  En daar mee laten zien, dat niet alles centraal van bovenaf
  geregeld behoeft te worden.

  Een mooie gelegenheid om te profileren?

  mvg.G&R.

Comments are closed.