In Buitenhof gisteren was Eurocommissaris Neelie Kroes aan het woord over de verdeeldheid binnen de VVD over de toekomst van de Europese Unie. Zij vertelde dat bepaalde VVD´ers ´populistische´ taal bezigden om hun Euroscepsis naar voren te brengen.Spagaat

Het probleem met de VVD is dat het een partij is die zich ´liberaal´ probeert te presenteren, maar in feite een zeer conservatieve corporatistische inslag heeft. De eurofilie van mevrouw Neelie Kroes is daarbij een kenmerkend gegeven. Zij voelt zich zeer prettig in de samenwerking met de ultra-eurofiel, Guy Verhofstadt en ziet hem als een goede lijsttrekker voor de liberalen in het Europese parlement. Frits Bolkestein heeft geen goed woord over voor deze ex-premier van België en ziet in hem een regelrechte ramp voor het liberale gedachtegoed.

Hier bij de Vrijspreker zijn we het eens met Bolkestein en zien we Verhofstadt als een verrader van het liberale gedachtegoed. De Belg heeft zich omgevormd van liberaal naar Euro-corporatist van het ergste soort. Zo zie je maar wat macht kan doen met een politicus. Zelfs in debatten blijft hij pro-euro en pro-EU, zelfs als de economische ramp in de eurozone zich letterlijk en figuurlijk in zijn gezicht aanstaart.

Het probleem is nu dat zowel Kroes als Verhofstadt niet beseffen dat zij de plank volledig misslaan in deze discussie. Verhofstadt vindt dat de EU een federale staat moet worden à la België, terwijl Neelie KroesKroes daar een nuance over heeft en zegt dat er meerdere uitleg mogelijk is over federatie. Nu, mevrouw Kroes, het federalisme, zoals bedoeld door Verhofstadt, betekent de staten tot een eenheid smeden, waarbij er een concentratie van macht ontstaat in het centrum, in casu Brussel. De staten zelf worden dan geacht onderdanig te zijn aan datzelfde centrum. De meeste nationale taken worden overgebracht naar dit machtscentrum, zoals invoer- en uitvoerbeperkingen, muntsoort, bankenunie, defensie, politie, federale recherche en uiteindelijk federale belastingheffing.

Dit wordt nooit en te nimmer besproken door de ´liberalen´ van de VVD, doch wel via de salamitechniek opgeserveerd. Eerst de munt, dan de bankenunie en uiteindelijk de belastingheffing, alsmede gezamenlijke politie en leger. Bolkestein moet deze discussie aanzwengelen binnen de VVD en zorgen dat de Europarlementariër Van Balen dit ook aankaart binnen de ´liberale´ fractie in het Europarlement. 

De VVD kennende zal dat niet gebeuren en men gaat gewoon op de zelfde toer verder van nog meer macht overdragen en nog minder zeggenschap voor Nederland. Er wordt wel zogenaamd Euroscepsis beleden binnen de VVD, maar dat is puur voor de buhne. De VVD is net zo getrouwd met het federalistische model voor Europa als die andere extreem eurofiele partij D´66, die trouwens eveneens in de ´liberale´ fractie zit in het Europarlement.

De enige mogelijkheid om Europa te redden van de EU-ondergang is zorg te dragen voor een echte vrije markt op basis van een multilateraal verdrag, zoals dat ook geldt voor de Europese Economische Ruimte en de Europese Vrijhandels Associatie welke zijn opgericht in resp. 1992 en 1961 en behelst de vrije doorgang van goederen enEuropese Economische Ruimte mensen binnen Europa. De EU moet dus gewoon terugkeren naar een economische entiteit zonder politieke inmenging of anderszins. Tegelijkertijd moeten landen de keuze krijgen met referenda om over hun eigen toekomst te kunnen blijven beschikken binnen of buiten de EU. Geen schandalige achterkamertjespolitiek zoals waar Balkenende zich schuldig aan maakte om op slinkse wijze de Grondwet als Verdrag van Lissabon te ratificeren, terwijl er grote tegenstand van het Nederlandse volk was.

Veel Nederlandse politici lijden aan een Calimerocomplex, daar zij denken dat Nederland niet serieus wordt genomen in de wereld, maar wel als je je aansluit bij een grote continentale superstaat, die sowieso steeds minder zal voorstellen in economische zin met deze crisis.

Wat duidelijkheid betreft zijn de Britten het meest vooruitstrevend, daar leidt Nigel Farage de UKIP Nigel Farageen geeft onomwonden toe geen zin meer te hebben in een Unie, waarvan van tevoren reeds is vastgesteld om een superstaat te worden door de betrokken Eurofiele politici.

Tijd voor politieke partijen om zich te beraden over de eigen duidelijkheid binnen hun gelederen. De VVD is wat dat betreft een van de minst duidelijke partijen over dit onderwerp en is natuurlijk geen enkele stem van een echte liberaal waard.

7 REACTIES

 1. Mevr Kroes wordt oud en het lijkt er op dat ze een beetje gaat dementeren met het steeds herhalen van hoe belangrijk haar functie en werk is. Geef jongeren een kans en vertrek !!!

 2. Zoals Bart Croughs het al eens verwoordde: “Krab aan een Nederlandse Liberaal en je vindt een socialist”.

 3. Wat jammer dat niet heel Europa op de partij van Nigel Farage mag stemmen. En daarom stemmen velen op Wilders!

 4. Neelie heeft last van Grootsheidswaanzin. Zij zit zo in het net verstrikt dat ze er nooit meer uitkomt en daardoor ook niet meer helder nadenkt wat betreft de wensen van het klootjesvolk. Eruit met haar, haar tijd is geweest. Bedankt en bye bye.. ga genieten van je geheime bankrekening in Zwitserland.

 5. Is dat nou Europese democratie? Als Nederlander kan je niet op UKIP stemmen?! Die Kroes zegt: jullie moeten stil blijven. Wij weten wel wat het beste is voor jullie. Is dat nou liberalisme? Wat een baantjesjagers. Dus blijkbaar niet alleen bij de socialisten.

 6. De LP vormt een gemeenschappelijke europeese libertarische lijst met libertarische partijen uit andere landen. De UKIP zit daar niet bij. Waarom niet?

 7. Nelis Kroes had ooit zeer dubieuze contacten met mafiosi… Ging toen in Brussel in de luwte om daar ruim 5 ton netto per jaar te harken inclusief limo, prive jet, platina credit card en 5 sterren hotel bezoekjes.

  Werd tot de machtigse vrouw van Europa gekozen en wil deze gouden kooi niet kwijt en blijft daarom eeuwig het pro Europa liedje snateren.

  Weg met dat ouwe vale vel. Ga golfen kwaadaardige muts.

Comments are closed.