Ton Hooijmaaijers, voormalig wethouder Amsterdam en gedeputeerde van decorporatism_poster_by_libertymaniacs-d4h11iu provincie Noord-Holland, is de vleesgeworden belichaming van het corrupte Nederlandse kruidenierscorporatisme. Een één-tweetje tussen overheid en bedrijfsleven waarbij er privé flink zakken gevuld worden. Het sappige relaas leest u hier op FTM.

De verstikkende rol van de overheid en de macht die zij uitoefent, leidt altijd tot dit soort praktijken. Hooijmaijers maakte het waarschijnlijk te bont en moest als voorbeeld dienen om de rest uit de wind te houden.

Waar ambtenaren en politici zichzelf op deze manier verrijken, pakt Big Finance het efficiënter en grootschaliger aan. Goldman Sachs stuurt zijn mensen naar de Amerikaanse overheid om (de) hun problemen op lossen. Dichterbij huis heeft in Duitsland advocatenkantoor Freshfields wetgeving geschreven om het Duitse financiële systeem ‘veilig’ te stellen. Tegelijk adviseerde Freshfields meerdere Duitse banken hoe zij de nieuwe wetgeving moesten benutten of waar de zwakke plekken zaten.

Ook het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) komt gedeeltelijk van Freshfields. Wie hier baat bij heeft, laat zich raden. Samen met de grote accountantsbedrijven is Freshfields een loopjongen voor Big Banking die op deze manier via de overheid hun macht, inkomsten en invloed vergroot.

In Ierland adviseert advocatenkantoor Arthur Cox zowel de overheid als de banken om zoveel mogelijk (belasting-)geld binnen te slepen. De Ierse schrijver Shane Ross schreef over deze dubbelrol The Untouchables vol met gevallen uit de heilloze samenwerking tussen de financiële wereld en de overheid.

Als belastingbetalende burger zwoeg je dus niet alleen voor de potverterende budgetzieke overheid maar via diezelfde overheid wordt je ook nog leeggeplukt door de gokverslaafde financiële kliek. Het is dan ook geen wonder dat de elite zich in een steeds sneller tempo verrijkt ten koste van de bevolking.

 

2 REACTIES

  1. Ach wéér een incidentje vanuit de politiek. zo is er ook een die hetzelfde doet met een golfterrein ergens in het zuiden van Nederland. Een ieder die voor de VVd en de PVDA stemmen moeten zich doodschamen. Diegene die het rood niet aan delippen staat daarvan kun je uitgaan dat ze in het zelfde schuitje roeien. Gadverdamme wat een schaamteloosheid…. Ik als eerlijke burger ben ontzettend kwaad. Ik neem nog maar een valium, mijn spieren doen zeer van kwaadheid.

  2. Helaas Seneca is jouw artikel geen discussie waard. Wel jammer omdat dit ook goed belicht moet worden en dat we meer en meer informatie krijgen over dit soort onderwerpen. Transparantie….. daar ga ik voor. en zo kunnen we in de toekomst gebruik maken van de informatie die we hebben. Laten we de keutels niet inhouden maar uitpoepen, en hopend dat alles naar boven drijft. En niet zoals de regering is, poepen en tijdens het poepen de keutel terugtrekken.

Comments are closed.