bitcoinQua Bitcoin was de afgelopen week er weer één om in te lijsten. Niet alleen sneuvelden dagelijks prijsrecords, ook was Nederland groot in het nieuws omdat de Nederlandse eten-bestelsite Thuisbezorgd vanaf deze week Bitcoin accepteert. Het is nu hoog tijd dat ook de belangrijkste Nederlandse libertarische platforms Bitcoin gaan accepteren.

Bitcoin is een gedecentraliseerd geldsysteem dat op vrijwillige basis inmiddels door miljoenen mensen wordt gebruikt. Ook prominente libertariërs als Jeffrey Tucker en Jeff Berwick zijn een groot fan. Noch de Libertarische Partij noch de Vrijspreker accepteert echter Bitcoin betalingen, terwijl dit eenvoudig te realiseren is. In het voorjaar ben ik uitgebreid ingegaan op ideologische en praktische bezwaren die werden opgeworpen door de LP, maar sindsdien is het stil gebleven. Kijken we naar de groei van de Bitcoin Nederland groep op Facebook en de overlap die er qua leden is met libertarische Facebook groepen, lijkt de tijd nu rijp te zijn voor Nederlandse libertarische bewegingen om Bitcoin te omarmen.

10 REACTIES

 1. Hoewel ik het met je eens ben, is Bitcoin deze week ook negatief in het nieuws gekomen. Er worden nog al eens bitcoins gejat door hackers die vervolgens praktisch ontraceerbaar worden. Bitcoin staat wel degelijk nog in de kinderschoenen. Het is een kwestie van tijd natuurlijk voordat er een grote markt ontstaat voor het veilig opslaan van Bitcoins en bedrijven zullen concurreren op betrouwbaarheid en kwaliteit van beveiliging. Zover is het echter nog niet. Hackers hebben vooralsnog denk ik een voorsprong op de legale markt.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Reinder [1]:

  Ik denk dat Paul hier wel een antwoord op heeft.

  Mijn advies nu is dat zoveel mogelijk libertariers nu een paar bitcoins kopen.
  Afhankelijk hoeveel je kunt riskeren om aan te verdienen of zelfs te verliezen.
  Doordat we dan er mee kunnen gaan werken, doen we ervaring op en misschien maken we ns zelfs minder afhankelijk van de overheid!
  Dus nu gewoon een paar kopen.

 3. Mee eens! “The proof of the pudding is in the eating… recommand; at first only one spoon..!”

 4. Mij lijkt een fysiek betaalmiddel toch meer iets wat libertariërs willen, een middel waar niet de bank of welke instantie dan ook baas over is. Geen goud, geen zilver, maar een valuta die gekoppeld is aan een mandje van allerlei zaken die redelijk stabiel over jaren in de markt liggen. Geen centrale bank, geen overheid, juist een middel waar niemand de baas over is dan alleen het volk.

  Zodra het internet onder macht komt van de overheid is het mogelijk dat je niets meer hebt te vertellen over je bitcoins, of wat als na een stroomstoring of door een virus je bitcoins niet meer bestaan en verdwenen zijn in het niets?

  Bitcoins doen me sterk denken aan een piramidespel, misschien, mede door onwetendheid, onterecht, maar toch, deze vorm van (digitaal) geld bevalt mij -ook- niet.

  http://www.bitcoinspot.nl/menu-wisselkoersen/bitcoin-wisselkoers-euro.html

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Hub Jongen [5]:

  Lijkt me prima, maar niet alleen goud of alleen zilver, maar misschien zijn er meerdere edelmetalen te vinden die voldoen om in het mandje toe te voegen. Welke andere grondstoffen o.i.d. in het mandje mogen durf ik niet te zeggen, maar verschillende edelmetalen lijkt me een prima idee om te dienen als beginbasis van een geheel nieuwe fysieke valuta.

 6. Het argument van Reinder is sterk en duidelijk.

  Bitcoin is allesbehalve perfect. Een paar hackers zijn er met 800.000 dollar beter van geworden.

  Blijkbaar is bitcoin dus niet perfect. Maar dat stelt vragen. De eerste vraag is of het als libertarier mogelijk is om de keuze te maken om een libertarisch leven te leiden in de huidige maatschappij door voor bitcoins te kiezen.

  Het antwoord is nee. Zolang er een overheid is die de absolute macht heeft ben jij de verliezer. Moeilijker kunnen we het niet maken. Leuker ook niet.

  Tweede vraag is: Is het bestaan van bitcoin een bewijs dat een monetair systeem buiten de overheid kan bestaan buiten de manipulaties van diezelfde overheid?

  Ja, dat is het argument.

 7. Ik denk dat zolang geld bestaat en geld het belangrijkste middel is in onze maatschappij er altijd mensen zullen bestaan die zoveel mogelijk geld en macht willen. Of het nou goud, zilver of papier geld is je wilt er steeds meer van hebben. Geld heeft nooit echt gezorgd voor geluk of individuele vrijheid. Want er is altijd een instantie of een groep mensen die meer geld hebben en uiteindelijk dat geld uitgeven/misbruiken om zoveel mogelijk macht te verkrijgen en individuele vrijheid van ‘armere’ mensen af te pakken.

  Ik denk dat als wij echt vrij willen zijn, wij dan ook vrij van geld moeten zijn. Denk aan ‘resource based economy’ van Jacque Fresco. Hieronder info over de man (hij is 97 en leeft nog steeds) en over de Venus project:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jacque_Fresco
  http://www.thevenusproject.com/about/resource-based-economy

  Geld heeft de mensheid nooit gelukkig gemaakt en alle oorlogen waren de oorzaak van meer geld willen hebben, meer macht en rijkdom. Zolang wij geld gebruiken zullen we nooit vrij zijn en we zullen altijd verlangen naar meer geld en meer rijkdom. En we moeten juist uit dat vicieuze cirkel.

Comments are closed.