papers_pleaseVrijspreker: Altijd als de roverheid een wet maakt om een probleem op te lossen dat door een andere wet veroorzaakt is, gaat er wat mis, wat weer om een nieuwe wet vraagt. Hoe komt dat?

Opperdienaar: De overheid blijft dwang en dwang vinden onderdanen nu eenmaal niet leuk. Dus als wij overal flitsers neerzetten om boetes te kunnen innen, dan gaat de onderdaan een radarverklikker aanschaffen of een flits applicatie op zijn telefoon zetten. Dan hebben wij gerekend op een bepaalde opbrengst en die komt dan niet omdat onderdanen proberen hun boetes te ontlopen.

Dat gebeurt de hele tijd, onderdanen ontwijken en ontwijken. Belasten we hun inkomen dan verdwijnt hun inkomen als sneeuw voor de zon, belasten we hun vermogen dan verdwijnt hun vermogen. Belasten we kinderen, dan krijgen ze geen kinderen meer, belasten we werk dan worden ze werkeloos. Veel van mijn collega politici houden niet goed rekening met deze ontwijking, omdat ze denken dat de onderdaan hen geweldig vindt en met hetzelfde enthousiasme zijn portemonnee omkeert als dat hij met een partij pamflet staat te zwaaien.

obamabot

Vrijspreker: Belast je hun dood, dan gaan ze niet meer dood?

Opperdienaar: Erfbelasting is gelukkig nog niet te ontwijken, maar het lijkt er wel op of ze hun dood onnodig uitstellen.

Vrijspreker: Dat is wel lastig die ontwijkende onderdanen.

Opperdienaar: Dat is ook de reden dat je door de hele geschiedenis ziet dat heersers alles proberen te bevriezen naarmate het misgaat. Ze drukken geld en als de prijzen omhoog gaan, proberen ze die te bevriezen. Gaan de lonen ook omhoog dan proberen ze die ook te bevriezen. Kapitaalvlucht? bevriezen. Onderdaan vlucht? Insluiten. Nobody move, sluit de onderdaan op in stedelijke conglomeraties  door de rest van het land te verklaren tot ecologische hoofdstructuur.

Het is ook lastig voor een heerser. Hij moet zichzelf wijsmaken dat hij essentieel is voor het voorbestaan van de onderdaan, dat zijn dwang de reddingsboei is voor een altijd zinkende onderdaan, die zich als een eend in de woestijn door het leven begeeft, onduidelijk hoe hij geëvolueerd is tot deze hulpeloosheid. Maar tegelijkertijd probeert diezelfde onderdaan de bevelen van zijn heerser met alle macht  te ontwijken. De onderdaan, die pinguin in de Sahara die als maar wegrent van zijn redder.

Iedereen moet stil blijven zitten als hij geschoren wordt.

Vrijspreker: Wat is het eindpunt van deze ontwikkeling?

Opperdienaar: In het Romeinse rijk, in de 3rd eeuw AD, moest een zoon bij dood van zijn vader diens beroep overnemen. Was de vader een schoenmaker, dan moest de zoon dat ook worden. De boeren werden gebonden aan het land en verhinderd te vluchten. Niets veranderen dus en dromen van vergane glorie uit de hoogtij dagen. Dat mooie punt voor heersers tussen vrijheid en tirannie, waarbij de welvaart van vrijheid nog bestaat, en de armoede van tirannie nog niet is gearriveerd.

9 REACTIES

 1. @Ben Kleintjens [1]:
  “. . . . .dat anarchie de enigste oplossing is.
  De stap van NU naar Anarchie is voor de meeste mensen nog te groot. De weg loopt via minarchie,
  En de weg naar minarchie loopt via het successievelijk afbreken van de roverheidsmacht.

 2. Volgend jaar zijn er Gemeenteraads verkiezingen, daar moet je nu mee beginnen om het systeem te veranderen. Daarbij eerst de politiekepartijen op een zij lijn zetten en onafhankele mensen via referendum laten deelnemen in een gemeenteraad. Daar liggen nog kansen om de vrijheid van de burgers terug te krijgen!!

  mark [6] reageerde op deze reactie.

 3. @reiny [3]: welke wereld leef jij stemmen en zo vrijheid terug krijgen? nooit stemmen is vrijheid weg geven. plus ze weten wat het volk meteen denkt Etc. wakker worden uit je droom. maar natuulijk wel goed om ze te laten voelen en niet stemmen of op de kleinste partijen.

  reiny [7] reageerde op deze reactie.

 4. @mark [6]: mijn visie zie je binnenkort op vrijspreker. Wil een voorzet geven om de macht van de politiek te kunnen doorbreken, maar waarschijnlijk sta ik alleen!!

 5. Het is goed dat iemand het overzicht bewaart over het reilen en zeilen van een maatschappij. Als een regel niet op maat is, dan probeert een overheid juist een kopie te zijn van een vrije maatschappij door uitzonderingen in de regelgeving op te nemen. De wet volgt de wil van het volk, en het volk heeft het gewild.

  pcrs [9] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.