Cliënten die aandelen Berkshire Hathaway A willen kopen (het conglomeraat van bedrijven van Warren Buffett), horen van hun makelaar vaak een of meer van de volgende opmerkingen:wb

01.
Warren Buffett is sterfelijk en na zijn verscheiden zal het aandeel instorten.

02.
Cliënt moet vooral spreiden en veel verschillende aandelen kopen, hierbij volledig voorbijgaand aan het feit dat het vermogen van Berkshire bijzonder goed gespreid is over een aantal zeer winstgevende ondernemingen.

03.
Warren Buffett geeft steeds aandelen weg aan Bill Gates en dat heeft een drukkende werking op de prijs.

Ook zijn er firma’s, waarbij aandelen Berkshire niet als zekerheid kunnen dienen. Deze firma’s willen daarmee het bezit van aandelen Berkshire ontmoedigen.

Ik zal dit stukje niet besteden aan het ontzenuwen van de argumenten, maar wil er wel graag op wijzen, dat deze vermoedelijk niet worden ingegeven door bezorgdheid voor het welzijn van cliënten en hun aandelenportefeuille, maar door afkeer van het betreffende aandeel, omdat het aan- en verkopen van Berkshire A ( $ 175.000 per aandeel) een zeer lage commissie oplevert in verhouding tot de waarde van het aandeel.

Bovendien plegen beleggers aandelen Berkshire zeer lang vast te houden. Er valt dan voor de makelaar niets te kopen of te verkopen.

Hugo van Reijen

4 REACTIES

  1. Ik zou zeggen koop zowiezo geen bullshit aandelen van mega corporaties, het wordt tijd dat all die investeerdertjes verantwoordelijk worden gehouden voor hun aandeel in het handhaven van de gevestigde orde, of het nou om staatsobligaties gaat of aandelen van een of andere corporatie, aandeelhouders zijn een onderdeel van het probleem, doe iets productief stelletje parasitaire piramide bouwers.

  2. Beetje kort door de bocht Igor, aandelen worden uitgegeven door bedrijven die iets willen ondernemen. Als je het geen interessante belegging vindt koop je ze niet. Idem dito voor staatsobligaties: de staat biedt die rente die genoeg is om mensen te interesseren om de staat te financieren, als je het niks vindt doe je het niet.

Comments are closed.