In Silicon Valley zijn een aantal succesvolle ondernemers die geïnspireerd zijn Person_Ayn_Rand_quotedoor Ayn Rand. Denk aan Dustin Moskovitz, Peter Thiel Reid Hoffmann en – stukje verderop – Jimmy Wales. Rand’s held Howard Roark uit The Fountainhead is dan ook een blauwdruk voor dit type ondernemers: gedreven door een creatieve visie waar hij met hartstocht in gelooft en werkelijkheid wil maken.

Deze ondernemer werkt hard en lang gedurende vele jaren. Hij overkomt tegenslag, obstakels en tegenwerking zoals Hank Rearden, de industrieel uit Atlas Shrugged, die een nieuw metaal creeërde.

De deugd van onafhankelijkheid – voor jezelf denken – is het thema van The Fountainhead en de objectivistische ethiek. Het is ook een onderdeel van de ‘makers’ mentaliteit: innovatie komt van mensen die hun eigen mening volgen en niet die van de kudde.

In Silicon Valley krijg je meer respect als je zelf iets uitvindt dan dat je simpelweg iets kopieert. Sterker nog, mislukken met een origineel idee wordt hoger gewaardeerd dan slagen met een fantasieloos me-too product.

Rand’s basisidee van onafhankelijkheid is oriëntatie op de werkelijkheid, naar de feiten. Niet naar andere mensen en hun meningen. Om te slagen in ondernemerschap en investeringen moet je nog verder gaan. Je moet het niet alleen bij het rechte eind hebben maar ook tegen de stroom ingaan. Dit zei Peter Thiel in een lezing over ondernemen en Reid Hoffman bij een andere gelegenheid.

Ayn Rand’s idee voor menselijke relaties is gebaseerd op wat zij noemt het handelsprincipe: werk samen met anderen door waarden te ruilen. Door wederzijdse instemming naar wederzijds profijt. Nooit jezelf opofferen voor anderen of anderen voor jezelf. Met andere woorden: zoek alleen win-win situaties.

Als je dus meer verovert dan creeërt, benadeel je de ander. Als je meer (waarde) creeërt dan je verovert dan verzeker je ervan dat diegene waarmee je handelt meer uit de deal krijgt.

Meer waarde scheppen is onderdeel van een groter geheel in Silicon Valley: op lange termijn spelen. Om dat te doen, moeten je relaties en reputatie een levenlang mee gaan. Daarom wordt er neergekeken op diegene die medeoprichters, werknemers of investeerders een oor aannaaiden. Reid Hoffman spreekt over de waarde van allianties die gebouwd zijn op vertrouwen en integriteit. Op de lange termijn is dat het meest waardevolst.

Deze lange termijn mentaliteit is een cruciaal onderdeel van het Objectivisme. Rand’s ethiek gaat uit dat je vooruit moet denken en handelen om te kunnen groeien en bloeien. Het korte termijn graaien is uiteindelijk zelfvernietigend. Daarom omvat haar filosofie naast eigenbelang ook keiharde eerlijkheid, integriteit en rechtvaardigheid. Morele principes waren volgens Rand de enige manier om de lange termijn consequenties van iemand zijn acties te kunnen begrijpen. En om de juiste keuzes te maken in je leven.

Wat Silicon Valley tenslotte kenmerkt is intense ambitie. Het streven om grootste dingen te doen, het bijzondere te bereiken en de wereld te veranderen. De helden zijn geen martelaren. Ze zijn succesvol, vrolijk en vaak rijk.

Een inspiratie voor iedere ondernemer…zoals Rand schreef in Atlas Shrugged:

Do not lose your knowledge that man’s proper estate is an upright posture, an intransigent mind and a step that travels unlimited roads. Do not let your fire go out, spark by irreplaceable spark, in the hopeless swamps of the approximate, the not-quite, the not-yet, the not-at-all. Do not let the hero in your soul perish, in lonely frustration for the life you deserved, but have never been able to reach. Check your road and the nature of your battle. The world you desired can be won, it exists, it is real, it is possible, it’s yours.

 

2 REACTIES

Comments are closed.