evil_bankerDe Europese Centrale Bank wil dat banken in de eurozone ook een kapitaalbuffer aanleggen voor de overheidsobligaties die ze aanhouden, volgens hoofdeconoom de Praet van de ECB in de Financial Times: dezelfde boodschap als Draghi in juli 2012: banken schatten het risico op overheidspapier niet correct in. Anderhalf jaar geleden overschatten ze het risico, nu geldt mogelijk het omgekeerde. Een voortgang van het begin van het einde.

Blijkbaar zijn staatsobligaties nu toch minder veilig en moet er een buffer tegenover staan. Nou ja buffer, bij banken wordt gemiddeld maar 4% buffer aangehouden en op staatsobligaties nog minder.

Het bufferverhaal wordt gebracht als of dat is om de banken meer uit te laten lenen aan mkb etc, maar dat ‘begrijp’  en geloof ik niet: want als er meer buffer aangehouden moet worden, betekent dat toch dat er twintig keer minder uitgeleend kan worden?

Als er tegenover staatsobligaties extra buffer moet komen te staan, hetgeen we na die € 300 miljard aan Griekenland natuurlijk al lang wisten en dat die niet terugkomen wordt met dat bufferverhaal bevestigd.  En wordt het best interessant om eens te kijken hoe of het zit met die $4 biljoen aan US staatsobligaties die op de balans van de FED staan? Moet daar ook geen buffer voor komen?

Mede naar aanleiding van Bitcoin, wordt er steeds vaker gezegd dat ‘geld’ is gebaseerd op vertrouwen. Nou vraag ik me toch ook af waar u meer vertrouwen in heeft: geld waarvan er dagelijks miljarden wordt bijgedrukt om schulden met nog meer schulden op te lossen, of virtueel geld waarbij er in een open source omgeving, onafhankelijk van overheden, slechts een beperkte hoeveelheid bijgemaakt kan worden?

Maar eerst gaat zich het drama ontrollen van minder vertrouwen in overheidsobligaties, gevolgd door dalende valuta. Dalen tov wat?: ik denk tov spullen, goud en de Yuan.

3 REACTIES

  1. @Jan Patat [1]: ten dele: nu is Bitcoin het meest in de picture, of er vervolgens LiteCoins of FlightCoins etc komen is de vraag. Vgl met operating systemen in computers en mobieltjes, daar zijn er er naast heel veel piepkleine, maar twee die algemeen gebruikt worden.
    Echter daar ging het artikel niet om: staatsobligaties worden minder veilig gezien door de gevestigde orde.
    Waren die obligaties eerst 100% veilig volgens de gangbare norm en Bitcoin 0% veilig, zijn ze nu op die schaal toch echt wat dichter bij elkaar gekomen.

  2. @Jan Patat [1]:

    mja, das niet helemaal correct. Je zou ook kunnen zeggen dat goud niet gelimiteerd is omdat men ook schelpen kan gaan gebruiken als currency. Mocht BTC de standaard worden dan kun je nog zoveel andere cryptocurrencies creëren, die kunnen dan vanwege netwerkeffecten etc. niet concurreren met de in aantal gelimiteerde bitcoins.

Comments are closed.