Van een grote internationale bankinstelling heb ik enige jaren geleden een Visa-kaart gekregen, waar bepaalde voordeeltjes aan verbonden zijn. Zo magfs ik op luchthavens in de Priority lounge vertoeven en daar hapjes en dranken consumeren.

Voor de kaart hoef ik niets te betalen. Blijkbaar maakt de bank zoveel winst op mij, dat dit aardigheidje er af kan.

Deze maand ontving ik van de bank een brief waarin staat dat ik mijn tot eind 2014 geldige Priority card vanaf 15 januari 2014 niet meer mag gebruiken, tenzij ik een andere kaart ga gebruiken die heel bijzonder is, want hij is vervaardigd uit metaal.

Er zit nog meer bijzonders aan deze kaart.

Hij wordt niet gratis verstrekt, maar kost circa 1500 euro per jaar; als compensatie voor dit bedrag krijg ik een “gratis” ticket op een luchtvaartmaatschappij waar ik niet mee wil vliegen.

De brutaliteit waarmee banken dergelijke als een kerstboom opgetuigde produkten aan de cliënt op trachten te dringen, is wel zodanig dat zij in het geheel niet verbaast.

Enkele jaren geleden stuurde een andere bank mij een nieuwe dure kaart zelfs geheel ongevraagd toe. De onbeschaamdheid waarmee dit soort instellingen hun cliënten benadert, schijnt steeds toe te nemen.

Hugo van Reijen

13 REACTIES

 1. Banken, Luchtvaartmaatschappijen en Overheden: de top 3 van onwelriekende organisaties om mee te maken te hebben. Ze lijken ook niet zonder elkaar te kunnen bestaan. Zie http://www.maxkeiser.com voor je dagelijkse lofzang op hen.

  Nu ben ik wel nieuwsgierig naar de maatschappij waarmee je niet wilt vliegen. Bij mij staan ze zo’n beetje allemaal op die lijst. Gewoon omdat je als schooier en vijand door hen wordt behandeld. Tenzij je een ticket 1e klas afneemt van ze. Maar zelfs dan doet men niet hun best, klagen bekenden van mij die duur vliegen. Zelf vlieg ik zo goedkoop mogelijk.

  Ik wou dat je in NL ‘debit cards’ kon krijgen (Pin-pas met credit card nummer van Visa of Mastercard). Dan zou ik mijn credit cards per direct weg doen. Hoewel een Bitcoin-Card mij ook wel interessant lijkt.

  transparant [12] reageerde op deze reactie.

 2. @Hijseenberg [2]:
  Met Bitcoins koop je nog geen droog brood. En zolang dat blijft, heb je er niets aan. Daarbij vind ik dat een valuta moet voldoen aan twee voorwaarden: Je moet er zowel contant als digitaal mee kunnen betalen. En dan weegt de contante betaling in mijn ogen zwaarder dan de digitale. Als de machtselite beslist dat internet wordt afgesloten, of het energienet, is Bitcoin niets dan een hoopje digitale bitjes op een computer zonder stroom.

  hugo van reijen [4] reageerde op deze reactie.
  Roi [7] reageerde op deze reactie.

 3. Goed artikel Hugo en het geeft duidelijk aan hoe de overheid met de financiële sector is verweven. Dit is natuurlijk pure oplichting en flessentrekkerij om mensen in de val te lokken. Hetzelfde geldt voor banken die ongelimiteerd konden uitlenen met medeweten en stimulance van de centrale banken, zonder dat dit krediet gedekt was. De banken maakten de fouten, maar hun klanten en de belastingbetalers werden kaalgeplukt, zie Cyprus. De bankdirecteuren en louche makelaars lopen nog steeds vrij rond met de miljoenen in hun zak.

  Zo werkt corporatisme namelijk.

 4. Die websites van die banken voelen ook aan alsof je het stenen tijdperk binnenstapt. Als iemand die werkt met technologie op het scherpst van de snede van de meest competatieve consumentenmarkt, vraag ik me wel eens af hoe dit soort instellingen in de tijd zijn blijven stilstaan. Maar ja, van concurrentie hebben ze niets te vrezen. Ik geloof dat als je in de VS een bank wilt oprichten dat je in elke staat een vergunning moet aanvragen die je een miljoen kost.
  Luchtvaartmaatschappijen zijn idd een brother in arms voor banken. Allemaal zijn het bijna national flag carriers die op steun kunnen rekenen van de heersers als ze om dreigen te vallen.

 5. @R. Reuvekamp [3]: Goeie opmerking!
  ” Als de machtselite beslist dat internet wordt afgesloten, of het energienet, is Bitcoin niets dan een hoopje digitale bitjes op een computer zonder stroom.”

  Maar dat geldt eigenlijk straks voor je bankrekening ook. De overheid is immers op een slinkse wijze aan het sturen op een cashloze samenleving. Want dan kunnen er straks ook geen bankruns meer ontstaan en kunnen ze ook het betalingsverkeer (pin) in Nederland dmv de 4 centrale servers heel makkelijk blokkeren.

 6. @hugo van reijen [4]: Je zou kunnen zeggen dat die koppeling al lang geleden is losgelaten. Ook het fiat geld dat we dagelijks gebruiken is nergens door gedekt en een creditcard is eigenlijk een belofte op een belofte op een belofte.
  Het wordt ook wel eens een voordeel genoemd dat het nergens aan gekoppeld is. Op die manier is het eenvoudig over grenzen te transporteren. Het zou natuurlijk wel zo kunnen zijn dat morgen niemand meer enige waarde in btc ziet. Ik weet niet hoe groot dat risico is, maar het kan zeker aardig in waarde fluctueren.

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Hub Jongen [9]: Dat begrijp ik inmiddels en het is heel simpel. Je gaat naar een cafe waar ze bitcoin accepteren zoals de Waag in Delft en dan krijg je de rekening en daar staat een plaatje bij. Alles wat je moet doen is met je telefoon een foto van dat plaatje maken nadat je je bitcoin portemonnee op je telefoon hebt geopend. Dan staat alles gelijk ingevuld en hoef je alleen op send te drukken.

  Ik denk idd dat de fluctuaties wel minder worden naarmate het groter wordt. Het is nu 10 miljard waard of zo en dan is het nog aardig gevoelig voor in en uitstappers.

 8. @Hub Jongen [9]:

  Bitcoin is ook nogal gevoelig voor wat (grote) overheden doen. Toen Bernanke niet al te negatief was ging de koers flink omhoog, toen China wat restrictiever werd ging hij 50% omlaag. Zodra het gedrag van overheden wat voorspelbaarder wordt en bitcoin in veel meer landen main stream is geworden mag je verwachten dat de koers wat minder fluctueert. Bovendien het is de koers vs. fiat rommel dus als veel meer dingen met bitcoin kunt doen hoef je niet meer te wisselen en is die koers eigenlijk irrelevant geworden. Maar zover zijn we nog lang niet.

Comments are closed.