Belasting_cartoon1De meeste mensen kijken alleen naar het nettobedrag op het loonstrookje, want wat heeft het voor zin naar al die andere getallen te kijken. Maar nog verder weg staan de onzichtbare belastingen: BTW, accijnzen, de basispremie gezondheidszorg, etc. die nog eens 25 % van het netto inkomen betreffen.

Tel je de toeslagen en hyporente aftrek bij het netto inkomen, dan nog hou je van het NETTO deel nog slechts ¾ over na aftrek van BTW, accijnzen en belastingen. En dan moet je ook nog gemeentelijke en provinciale belastingen gaan betalen. Dus bij een belasting percentage van 50 %, hou je eerst de helft en daar weer ¾ van over, dus 37,5 % Trek daar nog wat gemeentelijk WOZ etc. gedoe van af en je zit zo op 30-33% netto over van je inkomen.

Daar kun je dan dingen voor kopen waar in de prijs ook nog eens verdisconteerd zit dat de werknemers die dat ding maakten, ook 2/3 belasting betaalden!

En dan heb ik nog niet geteld dat velen uit dat overgebleven 1/3 deel, ook nog eens verplicht pensioen moeten betalen. Pensioen dat een goede kans maakt om op termijn genationaliseerd te worden.

Je zou je kunnen afvragen wat of we voor die enorme belastingen terug krijgen, of de dingen niet wat beter zouden gaan zonder dat hele gebeuren, want hoe efficiënt is het eigenlijk om met grote logge bureaucratische apparaten dit systeem in stand te houden? Of als je dan wilt stemmen: krijg je nou echt meer terug dan je betaalt als je al 70% moet betalen?

7 REACTIES

 1. Als de oude logge apparaten het niet meer doen, willen we nieuwe grotere logge apparaten.
  Sommigen schreeuwen echt om meer Den Haag en meer ‘Europa’.
  Dát is een van de oorzaken waardoor de crisis blijft voortduren.

 2. Waarde Overnight, Het rekensommetje gaat niet helemaal op. Het is namelijk nog erger dan jij hier voorrekent. Als je naar je BRUTO loon kijkt, dan mag je werkgever over dat BRUTO loon het werkgeversaandeel premies betalen. Je gaat je toch serieus eens afvragen: “Waar gaat toch al dat geld heen”?

  Ik heb mij eens laten voorrekenen dat een ondernemer die 100 euro winst maakt er slechts 28 overhoudt. Die mag hij dan besteden aan dingen waar accijnzen, btw, of andere toeslagen op zitten. Dus: Je betaalt je scheel aan belastingen en premies en van je netto geld mag je dan ook nog eens minimaal 21 procent afdragen.

  Wees lief voor uw dierbaren

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @ric ardo [5]:
  Alle belastingen en opgelegde betalingen worden mij nog steeds onder DWANG afgenomen voor en door de heren politici en hun knokploeg om op die manier gekke Henkie te blijven spelen op straffe van deurwaarders tot desnoods opsluiting.
  Als ik het niet doe (alles weiger) sta ik op straat, tot bedelen veroordeelt en zonder voedsel.
  Zo blijven we dus met ze alle de slechte heelmeesters. Stinken doet het allang.

  ric ardo [7] reageerde op deze reactie.

 4. @BertG. [6]:
  Vorige maand hier in Frankrijk in Bretagne.. Duizenden mensen op straat om tegen de ecotax te protesteren. Nu gaat deze tax even niet door, de regering weet niet wat ze ermee moet. Het is “on hold”. Als Nederlanders dat nou eens zouden doen.. Denk je dan dat de regering zal luisteren en afzien van haar plannen?

Comments are closed.